Lokalna grupa Split

Dobrodošli na stranice Lokalne grupe Split

Mreže anarhosindikalista i anarhosindikalistkinja (MASA)

Kontaktirajte nas!

Telefon: (+385) 92 / 160-5845

Email: split@masa-hr.org

* * *

Uvod

Lokalna grupa Split službeno je primljena u Mrežu anarhosindikalista i anarhosindikalistkinja (MASA) na 2. Nacionalnom kongresu, zajedno s Lokalnom grupom Pula. Početak splitske grupe možemo pratiti još od 1. Nacionalnog anarhosindikalističkog sastanka, kada su se različiti pojedinci, više ili manje uključeni u anarhistički pokret, a dotada još uvijek nedovoljno povezani, odlučili organizirati na klasno-revolucionarnim principima skupa s drugaricama i drugovima iz ostalih gradova.

Prva akcija lokalnog tipa u kojoj smo sudjelovali bio je prosvjed protiv uplovljavanja »Esmeralde« u splitsku luku, broda na kojem je fašistički diktator Pinochet sprovodio torturu nad političkim zatvorenicima. Nedugo nakon toga, naš član koji je bio zaposlen u multipleks kinu »Broadway« obratio nam se za pomoć, te je organizirana prva sindikalna akcija, koja je za cilj imala medijskim pritiskom na šefove izboriti neisplaćene plaće. Akcija je završila kao uspješan primjer samoorganizacije i borbe za radnička prava direktnom akcijom, naišla je na pozitivan odjek u javnosti, te je ujedno i prva sindikalna akcija MASA-e kao takve.

Na inicijativu Lokalne grupe Split, pokrenuta je kampanja protiv privatizacije brodogradilišta "Škverovi radnicima!", koja se odnedavno izuzev Splita provodi i u Rijeci i Puli od strane tamošnjih lokalnih grupa. Također, priključili smo se studentskoj borbi protiv zatvaranja menze "Indeks" u centru grada ironičnim transparentom "Koja Bolonja? 'Oćemo Bolognese!". Nedugo nakon toga, prepoznavši iskren direktno-demokratski karakter inicijative Stegnite vi svoj remen, bando lopovska!, podržali smo prosvjed sudjelovanjem i pomaganjem oko same organizacije.

Kao odgovor na poziv koji su uputili grčki prosvjednici za međunarodnom podrškom 20.12.2008., izvjesili smo transparent podrške na bedem u Livanjskoj ulici. Nakon što je trgovački lanac GETRO otpustio 200 radnika, na poziv jedne otpuštene radnice održane su akcije solidarnosti s radnicima i radnicama GETRO-a, a Lokalna grupa Split je povodom toga posjetila GETRO-ov trgovački centar u Kaštelima.

Neki od članova Lokalne grupe Split također su aktivni u radu knjižnice i čitaonice slobodarske literature Dislexia, u sklopu Kluba Kocka, Savska bb