Škverani direktnom akcijom zatražili plaće

U Splitu su u srijedu, 16. listopada 2013., radnici Brodosplita u samoorganiziranoj akciji obustavili rad, opkolili upravnu zgradu i zatražili isplatu zaostale plaće. Zaustavljanje proizvodnje, odnosno divlji štrajk, bio je i odgovor na najave o smanjenju plaća. Prosvjed je nastavljen u četvrtak uz prijetnje i zastrašivanje radnika od strane uprave splitskog brodogradilišta.

Prema informacijama koje je objavila Slobodna Dalmacija radničku akciju spontano je započela jutarnja smjena, ukupno oko 500 radnika koji su se okupili oko upravne zgrade zahtijevajući objašnjenje za kašnjenje plaće čija je isplata s novim vlasnikom pomaknuta s 10. na 15. dan u mjesecu. Isti taj vlasnik, Tomislav Debeljak, dočekan je zvižducima i povicima ''lopove!'' kada se obratio okupljenim radnicima uz obrazloženje da je kašnjenju plaća uzrok tek nenamjerna administrativna greška. Odbacio je glasine o općem smanjenju plaća dodavši da će tek neki imati nešto manje plaće. To je izazvalo revolt u okupljenim radnicima koji su nakon toga, prema navodima tportal.hr, doslovno zauzeli upravnu zgradu, protjerujući izvan nje službenike zaposlene u administraciji. U početku novinarima ulazak u krug škvera nije bio dozvoljen, no uskoro su sami radnici otvorili ulaznu rampu i tako omogućili medijima izvještavanja s mjesta događaja.

Pregovori su nastavljeni iza zatvorenih vrata pri čemu je dio radnika nastavio sa štrajkom dok se ostatak vratio u svoje radionice i navoze. Ipak, oko 13 sati većina radnika solidarno su prestali s radom te su zajednički napustili radno mjesta i izašli na okolne ulice prosvjedujući protiv uprave, kako prenosi danas.net.hr. Tijekom srijede popodne uprava je objavila službeno priopćenje u kojem su istakli da je bruto plaća u škveru u odnosu na prošlu godinu veća za nekih 400 kuna od trenutka kada je Brodosplit preuzela DIV grupa Tomislava Debeljaka. Pored toga, osudili su nezakoniti skup radnika i nasilno upadanje u upravnu zgradu, najavljujući pravne akcije protiv odgovornih.

Zanimljivo, prema Slobodnoj Dalmaciji akcija u srijedu je u potpunosti bila samoorganizirana od radnika. Riječima jednog od njih: ''Ovo smo napravili mi sami radnici, bez sindikata ili bilo čije druge pomoći. Meni smanjuju plaću 20 posto. Ovo je logor, Auschwitz! Nikada nije bilo gore.'' Index.hr prenio je da lokalni ogranak Sindikata metalaca Hrvatske podupire prestanak rada. Povjerenik Joško Franić opisao je atmosferu među radnicima: ''Ljudi su nezadovoljni zato što plaća kasni, plaća je umanjena evo čujem nekima i 1700 kuna. Revoltirani su još nekim postupcima. Uprava je dovela dvadesetak cura, koje zove kontrolorke. Ulaze u svlačionice, otvaraju garderobne ormariće i slikaju. Tako da je kap prelila čašu.''

Idući dan, u četvrtak 17., prosvjed radnika je nastavljen kada su uvidom u isplatne liste i tekuće račune shvatili da su neto plaće smanjenje od 500 do čak 1700 kuna. Ovaj put čak tisuću radnika okupilo se ispred upravne zgrade tražeći objašnjenja od menadžmenta. Dugogodišnji radnik škvera ovako govori: ''Ne znam niti jednog kolegu koji je dobio veću plaću. Evo, ja sam prošli mjesec odradio maksimalan broj sati, a uplatili su mi 600 kuna manje na račun. Mi više od svog rada ne možemo živjet.''

Cinični odgovor uprave sažeo se na ultimatum - ili će se radnici vratiti na posao ili će izaći iz kruga brodogradilišta i potražiti novi posao, kako piše Slobodna Dalmacija. Odvažnost uprave za takve izjave pomogla je činjenica da je u četvrtak upravnu zgradu štitilo oko 50 unajmljenih zaštitara, a neki zaposlenici u upravi su čitavo vrijeme snimali i fotografirali okupljene radnike. Nema sumnje da će te videomaterijale pokušati iskoristiti protiv radnika koji su ustali u zaštitu svojih prava.

U tipičnoj maniri eksploatatora uprava je čitav događaj oko kašnjenja i smanjenja plaća opravdala uvođenjem racionalnijeg načina obračuna plaća koji ovisi o postignutim rezultatima. Činjenica da taj model nisi spominjali kada su preuzimali vlasništvo nad škverom i nametali nove ugovore radnicima dovoljno govori o njihovim budućim namjerama kada su radnici u pitanju. Zbog nastalog samoorganiziranja radnika, uprava je posegnula za klasičnim metodama - zastrašivanje i obmanjivanje. Najavljene kaznene prijave protiv radnika koji su sudjelovali u divljem štrajku i zauzimanju zgrade samo je prvi korak.

U četvrtak ujutro djelu radnika je blokirana kartica za ulazak u škver. U isto vrijeme je na službene mobitele radnika stigla Debeljakova SMS poruka u kojoj najavljuje sankcije protiv odgovornih te se ujedno ispričava onima koji nisu sudjelovali u obustavi rada. Paralelno, u emotivnim izjavama za medije nastoji pokazati kako su samoorganizirani radnici tek manjina u odnosu na čitavi pogon. Toliko puta provjerena metoda sijanja klice nesloge među radnike ponovno je na djelu. Pored toga, ponovno se nastoji javnost uvjeriti u najdražu floskulu i laž poslodavaca kako su radnici odgovorni za stanje hrvatskog gospodarstva. To što smo opljačkani od strane političke elite i upropašteni od nesposobne menadžerske kaste, malo tko ozbiljno shvaća. 

Iako je momentum koji je proizvela radnička akcija u srijedu još prisutan, uključivanje lokalnih političara i sindikalnih predstavnika u pregovore najavljene za idući tjedan, ozbiljno ga ugrožavaju. Neophodno je da radnici ostanu ujedinjeni, složni i fokusirani na svoje zahtjeve. U nastojanju da se prikažu kao dobri gospodari, Debeljak i uprava Brodosplita zanemarili su snagu koju imaju radnici. Strah od radikalne radničke akcije itekako je bio vidljiv u postupcima koje je poduzela uprava Brodosplita u srijedu popodne i četvrtak.

Preostaje nam pratiti razvoj situacije u Splitu, uz poruku kako i dalje čvrsto vjerujemo u to da radnička klasa može pomoći samoj sebi jedino putem samoorganiziranja i militantne direktne akcije!

 

Komentari

Mah Result

Great internet site! It looks very good! Sustain the excellent work!
Mah Result

mahresult.nic.in

Mah SSC Result

Mah HSC Result

Lowes Promo Codes 2016

I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article.
Lowes Promo Codes 2016.

Pandora

Nice post.....thanks for sharing with us. Pandora.

corporate gift supplier in singapore

You can personalize these magnets with contact and other information and make enhance your visibility. These magnets are weather resistant, durable, and completely flexible – all factors adding to their appeal. If procured from a reputed provider, you can be sure of these and other quality aspects.
http://www.justsimplygifts.com.sg/f

Case Studies Solutions

Pleasant article. Think so new type of elements have incorporated into your article. Sitting tight for your next article.
Case Studies Solutions

I was noticing from many days

I was noticing from many days that your blog is helping too many readers as your articles are easy to understand and helpful to us.
I think you should explore the articles on your website, You should also cover different different categories for articles as you writes awesome. Thanks for sharing this great article with us.

Happy New Year Images 2017

New Year Images 2017

Happy Birthday Images Wishes

Valentine's Day Images 2017

Indian Supper League

its really great information Thank you sir And keep it up More Post
Indian Super League

thanks for sharing this awsome post.. found some good posts/articles
Indian Super League Schedule

Awesome stuff is being shared by you
Indian Super League Fixture

I must say indeed an awesome post and just loved the whole read.
ISL Fixture

Very much interesting to read such a nice a posting / article
ISL Schedule

Nice information your blog

thanks

Awesome and interesting article. Great things you've always shared with us. Thanks.Just continue composing such informative posts.
rosh hashanah 2016
shana tova
yom kippur 2016

celebrate safe happy diwali 2016

May this Diwali Light up new dreams, fresh hopes, undiscovered avenues, different perspectives, everything bright & beautiful and fill you days with pleasant surprises and moments.
celebrate safe happy diwali 2016

dumbbell shoulder exercises

I will sacrifice whatever is necessary to be the best.

dumbbell shoulder exercises

sonam

Thank you ever so for you article post.Really looking forward to read more. Fantastic.

Latest Dussehra Images

sharukh

Muchos Gracias for your blog post.Much thanks again. Much obliged.

Best Dussehra Sms 2016

wedos apk

lagukeren.com Merupakan Website yang membagikan Lagu Dangdut Lawas atau Lagu Populer Full Album. Lagu Shae merupakan salah satunya, ada lagi yaitu Lagu Thomas Arya dan Juga Lagu Rhoma Irama yang sekarang sedang Populer. Dan Kami pun juga Menyediakan Lagu Lawas seperti Lagu Meriam Belina, ada Lagi Lagu Dayu Ag. Kalau kamu suka dengan Lagu Dangdut Koplo, Kami Juga Menyediakan Lagu Om Kendedes dan Juga Lagu Rena KDI. Kami baru baru ini telah merilis Lagu Keren seperti Lagu Ebiet G Ade dan Juga Lagu Wandra. selain itu Kami Juga Menyediakan Lagu Sulis Dan Juga Lagu Manthous. Ada Lagi lagu yang sering di Download disini seperti Lagu Anie Carera Dan Lagu The Rosta kemudian ada lagi yaitu Lagu Noah.

olineka.ol@gmail.com

olineka.ol@gmail.com

This was a great and

This was a great and interesting article to read. I have really enjoyed all of this very cool information
Website Design Pakistan

Happy New Year 2017 quotes

Before going to the post we wish you a very Happy New Year 2017 from our end.
Happy New Year 2017 quotes

NYAMUKKURUS

Mau nyari game mod apk ? di nyamukkurus.com aja, mau nyari apk nya doang ? di nyamukapk.com aja, mau download video sama download lagu juga ? di videolagu.mobi aja :D

This was a great and

This was a great and interesting article to read. I have really enjoyed all of this very cool information
Economics Assignments Help

happy new year 2017 whatsapp status

Wish a blessed Newyear to friends and loved ones.
happy new year 2017 whatsapp status

kingroot

Free android application which can root any device in one click
kingroot

gauravmanral

dfdkjhjdsn dsmd

dfdkjhjdsn dsmd nvglkjndgvjsdn ,msdm,v dsmjbsdbn,sd gvm,ds gvjsdnbgj,sdm ,mdsbn msd m,sd gvlsdnvgjd ngvm,dlnd sd
I was noticing from many days that your blog is helping too many readers as your articles are easy to understand and helpful to us.
I think you should explore the articles on your website, You should also cover different different categories for articles as you writes awesome. Thanks for sharing this great article with us.

Happy New Year 2017 Quotes

New Year 2017 Quotes

Happy Birthday Wishes Quotes

Valentine's Day 2017 Quotes

My friend recommended this

My friend recommended this blog and he was totally right keep up the good work
Alternative Therapies in Health Writing Service

Those who come to read your

Those who come to read your article will find lots of helpful and informative tips.
Mechanical Engineering Homework Help

This is really great work.

This is really great work. Thank you for sharing such a useful information here in the blog.
help with programming homework

Great info! I recently came

Great info! I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don’t know what to say except that I have.
harvard case analysis

gauravmanral

john

shimra

This is a fantastic website and I can not recommend you guys enough. Full of useful resource and great layout very easy on the eye Backlinks web shop

This is a fantastic website

This is a fantastic website and I can not recommend you guys enough. Full of useful resource and great layout very easy on the eyes.free mp3

Re-counter Your Post

Thanks for your very nice information. Generally, your assumstion could track someone mind in,

but the thing that we should know the level of understanding for our communication to build

interchange non verbal communication should be explained clearly and using the commons words

when your audience comes from all over the world. Big thanks to you, I do appreciate your work.

Anyway, here left some information for you guys who want to know about lastes APK (Android

Aplication File for Free even for Modding and Pro) do you know Superhero Sim

, this game will help you to create your super hero. Another game is Dead Trigger

2 MOD version that might take you in the battle field with zommbie. And for you who like to

change you theme by using Nova launcher PRIME

, it will bring you in the new situation.

Moreover, racing game may give you another feeling to have sport simulation, i

Horse Racing could entertain you when you are bored hopefully, and also Tengai Fighter

with new scame of fighter players. Then there are two game that would make your day is going to be like an

adventurer, PIXELMON GO CATCH THEM ALL

is new game which similar to POKEMON PE

that is very famous recently. If you want to play this APK pokemon go,

you should watch yourself.

Richard,

koleksi Lagu Reggae

lagukeren.com Merupakan Website yang menyediakan Lagu Lawas seperti Lagu Rhoma Irama Dan Juga Lagu Mansyur S. Atau Kamu Yang menyukai Lagu Kenangan, Admin juga Mempunyainya seperti Lagu Nike Ardilla Dan Juga Lagu Alda Risma. Ada Juga Kumpulan Lagu yang saat ini sedang Populer Seperti Lagu India Dan Juga Lagu Sunda. Kemudian ada Juga Lagu Dangdut Koplo terbaru seperti Lagu The Rosta dan ada Juga Lagu Suliana. atau Pun kalau Kamu mencari Lagu Full Album, Lagukeren pun Mempunyainya seperti Lagu Demy , Atau Pun Lagu Eli Santika, Dan Juga Lagu Eny Sagita. Kalau Kipas Lagu Merupakan Website ke 2 dari Admin yang berisikan Lagu Rhoma Irama Dan Juga Lagu Benyamin S. Makin Kesini Admin Juga Menyediakan Lagu Ipang Dan Juga Lagu Mansyur S. Admin Juga ada Lagu Dewi Persik Dan Lagu Ratna Antika.

Music Is My Life

sahabatapk.com Adalah website yang menyediakan Prisma Mod Apk dan Ada Juga Terra Monsters 3 Mod Apk. Ada Juga Game yang saat ini Populer Seperti Moe Girl Cafe Mod Apk Dan Ada Pokemon Go Jelly Bean Apk. Dan Kamu pun Menyediakan Fly GPS Apk Dan Juga Dragon Land Mod Apk. Dan Ada Juga Pokewhere Apk Dan Juga Pokemon Go Apk.