Sindikalisti, sljedbenici Borislava Škegre

Sindikalisti, sljedbenici Borislava Škegre

Kao član i bivši povjerenik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) Filozofskog fakulteta, izražavam svoje nezadovoljstvo i zgražanje zbog priopćenja za javnost Koordinacije hrvatskih sindikalnih središnjica od 08. ožujka 2011., pod nazivom Koordinacija o prosvjedima. Potpisnik tog priopćenja je i Matica hrvatskih sindikata, čiji član je NSZVO, pa iz razloga što dio sramote zbog sadržaja priopćenja, nekih navedenih ciljeva i svrhe zbog koje je upravo sada plasirano u javnost pada i na mene, imam potrebu javno se ograditi od tog čina iz više razloga.

Prvo. Razlog koji navodite kao poticaj za vaš izlazak u javnost s ovim priopćenjem je krajnje ciničan prema članstvu. Citiram: "Sindikati drže nužnim oblikovanje nezadovoljstva u smislu niza jasnih socijalnih i ekonomskih zahtjeva koji mogu otvoriti perspektive u zemlji". Uloga sindikata trebala bi biti artikulacija zahtjeva i nezadovoljstva njegovih članova te zaštita njihovih potreba i prava, a ne pokušaj naknadnog oblikovanja nezadovoljstva koje je dobrim dijelom nastalo upravo zato što sindikati nisu željeli artikulirati zahtjeve svojih članova, već im je osnovna preokupacija bila pasivizacija i pacifikacija vlastitog članstva. Vaš cinizam se očituje u tome da nakon neuspješne pacifikacije svojih članova, koje ste već davno trebali povesti u prosvjede, sada želite preuzeti ulogu oblikovatelja i usmjerivača tog nezadovoljstva, vjerojatno opet u smjeru daljnjeg odlaganja bilo kakvih ozbiljnijih prosvjednih aktivnosti. Članovi sindikata nisu glina koja žudi za oblikovanjem, nego žele da ih se razgovijetno čuje.

Upravo zbog takvog odnosa vodstva sindikata prema njegovom članstvu, u kojem se pokušava oblikovati njegovo kolektivno mišljenje umjesto da ga se razgovijetno (artikulirano) zastupa, prije nešto više od mjesec dana sam podnio i ostavku na dužnost sindikalnog povjerenika. Tekst ostavke prilažem i ovdje kao dodatno pojašnjenje uz ovu točku:

Zagreb, 07. veljače 2011.

PREDMET: Ostavka na dužnost sindikalnog povjerenika FF-a

Nakon nešto više od godine dana koje sam proveo na dužnosti sindikalnog povjerenika Filozofskog fakulteta uspio sam se upoznati s načinom donošenja odluka unutar samog sindikata te sam zaključio da moje sudjelovanje u takvom načinu rada nije moguće uskladiti s mojim načelima i željom da aktivno radim na zaštiti javnog i zajedničkog dobra, a visoko obrazovanje i znanost na tom planu predstavljaju jednu od najvažnijih komponenti.

Kao sindikalni povjerenik nikada nisam bio konzultiran ni o jednoj temi o kojoj su tijela sindikata u tom razdoblju donosila odluke te mogu slobodno reći da je moja participacija donošenju odluka ili barem mogućnost iznošenja mišljenja na bilo koju od tih tema bila jednaka nuli. O nekim stvarima bio sam u svega par navrata samo "informiran" nakon što su odluke već davno bile donesene.

S obzirom da u procesu donošenja odluka nisam imao ni minimalnu mogućnost participacije, pa čak ni mogućnost uvida u sam proces njihova donošenja, a za neke od tih odluka mislim da su duboko pogrešne te dugoročno vrlo štetne za zaštitu javnog interesa i interesa zaposlenika i studenata FF-a, podnosim svoju ostavku na dužnost sindikalnog povjerenika.

Drugo. U nizu prioritetnih zahtjeva koji su izneseni od strane sindikata, nekim čudom su izostali zahtjevi za onemogućavanjem privatizacije i komercijalizacije javnih i zajedničkih dobara kao što su vode, šume, energetika, znanost, obrazovanje i slično, a ti zahtjevi su već dosta dobro artikulirani među stanovništvom RH, što se može vidjeti i na prosvjedima. Taj zahtjev bi trebao biti prvi na listi jer to predstavlja jednu od posljednjih već pomalo napuklih brana pred potpunim urušavanjem kvalitete i standarda života u Hrvatskoj.

Treće. Od zahtjeva koji su navedeni kao prioritetni mogao bih napraviti zanimljivu analizu jer predstavljaju samo grebanje po simptomima krize, a razmatranje stvarnih uzroka krize se opet ostavlja netaknutim, ali posvetit ću se najviše zahtjevu koji me potaknuo na pisanje ovog pisma. Radi se o zahtjevu, koji kao da je izašao iz uma našeg proslavljenog ekonomskog gurua i trenutnog savjetnika Vlade, Borislava Škegre. Radi se o zahtjevu za "stimuliranje osobne potrošnje i destimuliranje štednje". Iz tog zahtjeva sasvim je očigledno čije interese zastupate i koju doktrinu su sindikati prihvatili kao svoju platformu djelovanja, jer potrošnju proglasiti vrlinom, a štedljivost manom mogu samo umovi duboko prožeti neodrživom doktrinom rasta, ili pak oni koji su zbog svojih poduzetničkih aktivnosti bili u izravnom sukobu interesa prilikom sastavljanja liste tih prioritetnih zahtjeva sindikata. Uostalom u statutu sindikata NSZVO unutar poglavlja III. DJELOVANJE, članak koji definira poduzetničku djelatnost sindikata nalazi se ispred članaka koji definiraju štrajk.

Poduzetnička aktivnost

Članak 12.

(1) Sindikat može vlastitim sredstvima osnovati trgovačko društvo, štednu, kreditnu ili stambenu zadrugu i upustiti se u druge vidove poduzetništva u skladu sa zakonom.

(2) Sindikat može pravne osobe iz prethodnoga stavka osnovati i s drugim pravnim i fizičkim osobama.

Osim navedenog, operacionalizacija tog zahtjeva koji promovira takve izvrnute vrijednosti nije mi prihvatljiva iz još cijelog niza razloga od kojih ću neke i navesti.

1. Kao roditelju, zahtjev mi nije prihvatljiv jer to nisu vrijednosti koje bi želio da moja djeca usvoje kao nešto poželjno. Nemam kredit, nisam u minusu na tekućem računu, stvari koristim dok u potpunosti ne izgube funkciju, a zamislite, neke čak i popravljam da ne moram kupiti nove, puno stvari radim besplatno ako smatram da su od zajedničke i javne koristi. Trebam li se toga sramiti i djeci reći da to nisu poželjne osobine, jer moćni sindikati promoviraju neke druge vrijednosti.

2. Kao članu akademske zajednice, zahtjev mi nije prihvatljiv jer njegovo provođenje bi od te zajednice napravilo raspršene pojedince čija bi se obrazovna uloga svela na štancanje jeftine najamne radne snage, a prioritetna odgojna uloga svela bi se na oblikovanje mladih ljudi u poslušne potrošače bez vlastitog mišljenja. Sve to dodatno pojačava moj strah oko namjera NSZVO-a koji je pristao sudjelovati u radnim skupinama za doradu triju zakona.

3. Kao stanovniku Hrvatske i građaninu grada Zagreba, zahtjev mi nije prihvatljiv jer promoviranje takvih vrednota ide u smjeru opravdavanja grubih nasrtaja na zajednička, javna pa čak i privatna dobra od strane Vlade i Sabora. Sjetite se samo izglasanog Zakona o golfu koji omogućava otimačinu poljoprivrednog zemljišta od poljoprivrednika koji su valjda previše štedljivi pa u ovom sustavu nemaju vrijednost ni oni ni njihova imovina. Možete se prisjetiti i Varšavske, gdje je otimačina izvršena u korist trgovačkog centra. Zahtjevi za zaustavljanjem takvih otimačina nisu se našli na listi sindikalnih prioriteta jer se vjerojatno suprotstavljaju vašem idealu konzumerizma i težnji dokidanja štedljivosti. Samo da podsjetim, zahtjevi od strane stanovnika Hrvatske su po tim pitanjima već jako dodro artikulirani, pa ste ih mogli prihvatiti i bez dodatnog oblikovanja s vaše strane. Ili je to možda baš i bio problem, jer ih je teško (pre)oblikovati.

4. Kao osobi koja se već godinama bavi problematikom održivog razvoja, zahtjev mi nije prihvatljiv jer je u potpunoj suprotnosti s načelima održivosti. Taj vaš zahtjev podržava dogmu stalnog rasta koja predstavlja osnovni čimbenik neodrživosti ovog sustava i izvor gotovo svih ekoloških, etičkih, ekonomskih i energetskih problema naše civilizacije.

Mogao bih elaborirati i nabrajati još puno toga, ali da ne trošim vaše dragocjeno vrijeme prelazim na zaključak.

Moje nezadovoljstvo sindikatom, koji među svoje zahtjeve uvrštava i promociju daljnje erozije temeljnih vrijednosti društva, kao što je štedljivost, ovim je priopćenjem kulminiralo do te razine da više ne želim biti član takve organizacije te shodno tome zahtijevam da me se briše iz vašeg članstva. Novac od članarine koji će ubuduće ostajati na mome računu radije ću preusmjeriti u štednju ili donacije nego da ga dajem za promociju rasipništva.

Da, znam, kao sindikalni povjerenik mogao sam u ovim turbulentnim vremenima ostati zaštićen od otkaza još preko tri godine, a za svoju pasivnost možda ubrati i neku pinku kao dodatno opterećenje sindikalnim radom uz posao. Tko zna, možda sam malo lud, a možda s već priličnim brojem godina životnog iskustva još uvijek naivan, pa nemojte zamjeriti što u sebi održavam nadu da je drugačiji svijet još uvijek moguć, iako nam vrijeme za nužnu promjenu ubrzano istječe upravo zbog izvrnutog sustava vrijednosti.

S poštovanjem,
Robert Faber

MASA odaje priznanje gospodinu Faberu na granitnom moralnom integritetu i dobrožarećoj pljuski čelnicima "žutih" sindikata.

Komentari

nizou

nizou160216

michael kors handbags on sale


louis vuitton outlet


fendi outlet


true religion Canada


gucci sunglasses for women


Oakley Outlet


Kate Spade Australia


gucci backpack


cheap michael kors handbags


christian louboutin shoes


coach outlet


gucci online


nike australia


burberry


hermes outlet


Salomon Shoes


michael kors canada


mcm handbags


nike danmark


10 dollars


gucci online


prada handbags sale


ray-ban sunglasses


gucci purses


louis vuitton outlet


michael kors purses


mcm tote bag


France Favourites


mcm tote


oakley sunglasses


cheap louis vuitton purses


burberry britain


coach outlet online


louis vuitton bags


coach outlet online


louis vuitton australia


ugg boots


ugg australia


coach carter


burberry purses


kate spade canada


free nike


ugg boots


christian louboutin shoes


birkin bag hermes


Burberry Outlet


oakley sunglasses


true religion uk


cheap coach purses


official louis vuitton


nike air


louis vuitton online


burberry australia


trx straps


discount uggs


prada loafers


louis vuitton monogram


sunglasses on sale


louis vuitton bags


louis vuitton uk


louis vuitton uk


cheap michael kors purses


michael kors australia


coach outlet


black uggs


coach online


prada messenger bag


mcm backpack


asics running shoes


longchamp tote


outlet michael kors


mcm clutch


nike australia


asics gel kayano


louis vuitton australia


louis vuitton outlet online


michael kors outlet


uggs australia


tiffany co


hermes outlet


asics shoes


uggs clearence


christian louboutin shop


Ralph Lauren Shirts


burberry bags on sale


louis vuitton watllets


louis vuitton canada


abercrombie milano


louis vuitton uk


burberry london


louis vuitton duffle bag


louis vuitton factory outlet


hermes handbags


louis vuitton bags


timberland boots uk


michael kors outlet


Ralph Lauren Polo


michael kors outlet store


coach factory outlet


mcm bag


mizuno shoes


air jordan shoes


ugg boots canada


burberry outlet online


ugg boots


kate spade uk


hermes birkin price


trx for sale


burberry


mcm bags


christian louboutin online


coach outlet store


ugg boots


coach messenger bag


air jordan nike


burberry outlet uk


sheepskin boots


official abercrombie


burberry outlet


ugg boots


michael kors hobo bag


coach purses on sale


hugo boss uk


prada handbags


free shoes


clk benz


true religion jeans


michael kors outlet


louis vuitton artsy


Burberry bags


primark online uk


official coach


mcm duffle bag


ray-ban


coach handbags sale


michael kors outlet


jordan retro


mizuno shop


michael kors


nike all


nike norway


chanel flap bag


coach backpack


jimmy choo australia


michael kors tote


uggs


nike shoes


Michael Kors Outlet


nike free run


coach hobo bag

2015525caihuali

monster beats outlet
polo ralph lauren outlet
tiffany and co
michael kors outlet
louis vuitton handbags
air jordan 4
michael kors outlet
salvatore ferragamo
cheap jordans
coach factory outlet
chanel 2.55
fitflop shoes
nike air max uk
ray-ban sunglasses
louis vuitton outlet
timberland boots
coach outlet
cheap mlb jerseys
oakley sunglasses
kate spade outlet
cheap soccer jerseys
salomon shoes
tods shoes
converse shoes
roshe run men
instyler
cheap oakley sunglasses
hollister uk
babyliss
ralph lauren outlet
kobe shoes
ray ban sunglasses
abercrombie
louis vuitton handbags
prada outlet
michael kors outlet online
air jordan 11
coach outlet store
discount oakley sunglasses
karen millen dresses
chanel outlet
mac makeup
air jordan shoes
celine outlet
louboutin shoes
adidas outlet
babyliss pro
tiffany and co
burberry sacrf
tods shoes
burberry factory outlet
air jordan 10
kate spade outletonline
toms shoes
timberland shoes
cheap oakley sunglasses
cheap nhl jerseys
michael kors outlet store
tory burch outlet
beats solo
prada handbags
mont blanc pens
ray ban uk
monster beats
abercrombie and fitch
louis vuitton handbags
tory burch shoes
swarovski crystal
toms outlet
swarovski jewelry
tory burch handbags
ralph lauren outlet
rolex watches
mcm bags
tiffany jewelry
adidas outlet
ed hardy clothing
true religion outlet store
pandora charms
burberry handbags
burberry outlet
ray ban sunglasses
louis vuitton uk
ray ban
polo ralph lauren outlet
cheap snapbacks
michael kors uk
true religion outlet
abercrombie and fitch
herve leger
burberry outlet store
true religion outlet
chanel outlet online
kobe bryant shoes
michael kors outlet
longchamp handbags
abercrombie and fitch
hollister clothing
replica watches
ferragamo shoes
air jordan 5
nba jerseys
ghd hair straighteners
true religion outlet
michael kors outlet
coach outlet
nfl jerseys
tory burch outlet online
kobe 9 elite
calvin klein underwear
burberry outlet online
kate spade outlet
karen millen uk
converse all star
links of london
air force one shoes
michael kors sale
monster headphones
michael kors handbags
beats by dre
air jordan gamma blue
true religion jeans
lululemon outlet
cheap ray ban sunglasses
true religion jeans
ray ban sunglasses
chanel 2.55
valentino shoes
true religion sale
ray ban sale
louis vuitton handbags
coach factory outlet
ray ban
valentino outlet
insanity workout
adidas wings
oakley outlet
polo lacoste pas cher
christian louboutin outlet
air max 2015
coach outlet
air jordan 11
michael kors outlet sale
cheap ray ban sunglasses
burberry outlet
ralph lauren polo shirts
iphone 6 plus cases
coach outlet online
oakley sunglasses
coach factor youtlet
ed hardy t-shirts
tory burch outlet online
ghd
air force 1 shoes
kate spade outlet
burberry outlet
louis vuitton outlet
true religion jeans
tiffany jewelry
nhl jerseys
monster beats by dr dre
cheap toms
air jordan 9
new balance 574
tory burch outlet online
gucci outlet
salomon running shoes
coach outlet
michael kors factory outlet
lebron james shoes
kate spade outletstore
coach outlet online
michael kors handbags
calvin klein outlet
ray ban sunglasses
kate spade handbags
coach outlet online
coach handbags
michael kors handbags
discount oakley sunglasses
oakley vault
cheap oakleys
michael kors outlet online
true religion
coach outlet
ray ban sunglasses
louis vuitton outlet
hollister clothing
toms shoes
cheap ray ban sunglasses
kate spade handbags
chanel bags
ray ban sunglasses online
mac cosmetics
michael kors canada
coach outlet store online
coach factory outlet
new balance shoes
instyler ionic styler
hollister shirts
oakley sunglasses
michael kors outlet
beats studio
kobe 9
kate spade outlet
tory burch outlet
air max 90
hollister
ray ban wayfarer
fred perry polo shirts
iphone 6 cases
ray ban aviators
lacoste polo shirts
air jordan shoes
tods outlet
cheap oakley sunglasses
chanel outlet
michael kors outlet online
adidas shoes
tods outlet
tory burch flats
true religion jeans outlet
ray ban wayfarer
burberry sale
coach outlet online
celine outlet online
snapback hats
cheap oakley sunglasses
fred perry sale
hollister clothing store
cheap nfl jerseys
burberry handbags
coach outlet
pandora jewelry
chanel bags
air jordan 4
ralph lauren outlet
soccer jerseys
nike roshe run
foamposite gold
coach purses
mlb jerseys
kobe bryants shoes
oakley sunglasses
michael kors outlet online
thomas sabo uk
marc jacobs outlet
coach outlet store
louboutin shoes
oakley sale
asics running shoes
jordan 4
air jordan 6
air jordan concord
kate spade uk
kate spade outlet
michael kors handbags
insanity
pandora jewelry
foamposite shoes
oakley sunglasses
tory burch sale
burberry outlet
ray ban sunglasses online
fitflop
mcm handbags
michael kors outlet
cheap oakley sunglasses
chanel handbags
true religion jeans
ray ban outlet
cheap nba jerseys
gucci handbags
michael kors outlet
tory burch sandals
hollister pas cher
ray ban sunglasses
puma shoes
kate spade handbags
herve leger dresses
lacoste shirts
giuseppe zanotti outlet
cheap beats by dre
lebron shoes
thomas sabo
cheap jordans
mont blanc
oakley sunglasses
beats headphones
asics shoes
chanel handbags
lacoste outlet
air jordan 13
discount oakley sunglasses
supra shoes
tory burch outlet
giuseppe zanotti
coach outlet store online
oakley sunglasses wholesale
pandora
louis vuitton outlet
jordan 11
kate spade factoryoutlet
monster beats
burberry handbags
burberry outlet online
christian louboutin
ray ban sunglasses uk
links of london uk
longchamp outlet
abercrombie
kate spade handbags
lebron 12
coach outlet
discount oakley sunglasses
puma sneakers
marc jacobs
lululemon
louis vuitton
true religion jeans sale