Prosvjed protiv uplovljavanja «Esmeralde»

Brod “Esmeralda” nije kao od šale uplovio u ratnu luku Lora. Premda se njegovo akoštavanje očekivalo u ranim jutarnjim satima, jako jugo spriječilo je uplovljavanje u akvatorij luke, pa je bijeli jedrenjak prve sate pred Splitom proveo na milju od vojnog lukobrana.

Od upućenijih doznajemo kako je, s obzirom na udare juga i velike bočne površine broda, takvo nešto bilo i očekivano. Ipak, riječ je o starom jedrenjaku slabih pogonskih strojeva koji nisu vični preciznijim manevrima. Nakon što je kasno poslijepodne jugo kalalo, lijepi brod ružne prošlosti uplovio je u luku.

Ne vole je svjetske luke

- Hrvatska je ovim činom demantirala svoje deklariranje za kažnjavanje zločina koji nikada ne zastarijevaju. Prženja strujom, batinanja i ubojstva s Esmeralde, ionako nas podsjećaju na zbivanja u splitskoj Lori, početkom devedesetih godina - izjavila je mr. sc. Semina Lončar, predsjednica splitske udruge CERD, na mirnom prosvjedu protiv uplovljavanja čileanskog broda Esmeralda.

Dozvola za uplovljavanje u domaće teritorijalne vode, poznatom jedrenjaku Esmeralda, bila je, naime, povod mirnom polusatnom prosvjedu CERD-a, udruge Plavi planet, stranke Zeleni Hrvatske i Mreže anarhosindikalista (MASA), koji je organiziran u ponedjeljak u podne na središnjem dijelu splitske Rive.

Dvadesetak prosvjednika istaklo je transparent “Esmeralda No Passaran”, te bacanjem buketa cvijeća u more, odalo počast tisućama Čileanaca koji su mučeni i ubijeni za vrijeme diktature vojnog upravitelja Augusta Pinocheta. Brod Esmeralda, naime, bio je jedno od mučilišta tamošnje vojne hunte i pod pritiskom Amnesty Internationala zabranjen mu je ulazak u mnoge svjetske luke, osim u Split.

Prosvjedu je prisustvovala i gđa. Mandica Rojas-Radmilović, supruga odsutnog pomorca Alvara Rojasa-Radmilovića, čileanskog prognanika koji je nastavio život u Splitu.

Kavezi i lanci

Dok je na kraju mirnog prosvjeda CERD-ova predsjednica pojašnjavala okupljenim policajcima razloge okupljanja, splitski anarhosindikalisti Zoran Burić i Darko Pivac novinarima su pojasnili kako je MASA-in ideološki slogan: “Tražimo udobnije kaveze i dulje lance”.*

Bijela dama

Premda pripada elitnom redu najljepših jedrenjaka svijeta, 'Esmeralda’ ili 'Bijela dama’ sinonim je za brutalna mučenja i egzekucije političkih neistomišljenika.

Politički pritvorenici, gdje god se brod pojavi, organiziraju prosvjede, osobito u lukama SAD-a gdje brod često boravi. Pred čileanskim sudom upravo se vodi proces protiv šest visokih časnika čileanske ratne mornarice koji su izravno odgovorni za mučenja.

Izvor: Slobodna Dalmacija

--------------------------------------

*"kako je MASA-in ideološki slogan: “Tražimo udobnije kaveze i dulje lance”."

Autor teksta očito je prenio dezinformaciju. Naime, slogan "Zahtijevamo veće kaveze i duže lance" iskorišten je 12.04. na velikim sindikalnim demonstracijama u Zagrebu kao slogan za transparent kojim smo kritizirali ograničeni doseg rada i borbe tzv. "žutih" sindikata, dakle ne predstavlja nikakav službeni "moto" organizacije. Iako je fokus borbe organizacije usmjeren na pitanje rada i ekonomske eksploatacije, Mreža je podržala ovaj konkretni prosvjed zbog činjenice da neželimo Pinochetove fašističke krvnike u našem dvorištu, pogotovo ne raširenih ruku.