Osvrt na 1. maj

Mreža anarhosindikalista/kinja (MASA) je u suradnji s kolektivom Hrana, a ne oružje! povodom Praznika rada postavila u Maksimiru štand na kojem smo dijelili besplatne porcije veganske hrane.

Ovom zajedničkom akcijom promovirali smo anarhističke vrijednosti i principe naših bratskih pokreta – odgovornost, samoorganizaciju, solidarnost, nehijerarhičnost, antiautoritarnost, te djelovanje, uz svijest za globalno, kroz lokalnu i direktnu akciju. ''Hrana, a ne oružje'' ukazala je na problem nepravedne preraspodjele i rasipanja u potrošačkom društvu, a veganskim menijem podsjetila je na iracionalnost mesne i mliječne industrije.

Mi - anarhosindikalisti, smo izvjesili transparent ''Proizvodnja bez eksploatacije, zemlja bez granica, društvo bez države'' te smo letcima i razgovorom s ljudima širili poruku da dok ne propitujemo hijerarhiju i dominaciju i vjerujemo u priču o klasnom miru, naši privatni životi i kvaliteta društva, zajedno s Planetom, propadaju.

Inače, u Maksimiru je Veliki Brižni Otac, gradonačelnik glavnog grada centralizirane države, novcem poreznih obveznika platio tisuće porcija graha s kobasicama (spremljenog ''po njegovom vlastitom receptu'') kojim je kupovao ljubav tih poreznih obveznika (ljubav ide kroz želudac!). U Maksimiru su također bili i konji, šarene egzotične religijske skupine su dijelile kolačiće, svirao je, ponovno okupljen, bend iz šezdesetih i budio nostalgiju kod starijih... U zraku baloni, na djetinjem jeziku sladoled...

Naši anarhistički apeli činili su se deplasirani – utopija je tu!

Nadamo se da su tih par stotina ljudi koji su uzeli koji od naših letaka donijeli iste kući i pročitali ih, nakon što su se pribrali od opčaranosti Prvosvibanjskim Spektaklom.