Neoliberalizam i društvo znanja

Posljednjih godina bauk studentskih prosvjeda proširio se Europom. 2009. godine od strane direktnodemokratski organiziranih studenata okupirani su brojni fakulteti u Austriji i Hrvatskoj. Sljedeće godine val prosvjeda zapljusnuo je i Veliku Britaniju i Italiju, u kojima su prosvjedi obilježeni primjenom brutalne represije i nasilja od strane glavne sluškinje neoliberalnog kapitala – države, spram studenata i ostalih prosvjednika koji su ih podupirali. Svi ti prosvjedi i borbe imali su isti uzrok: sve snažnije i otvorenije tendencije podvrgavanja obrazovanja i znanosti logici kapitala te sve teži pristup nižim klasama visokom obrazovanju. Te su tendencije dobrim dijelom i posljedica financijske krize koju su izazvale bankarske kleptokratske elite, a teret rješavanja prebačen je na teret radničku klasu i društvo općenito kroz famozna „stezanja remena“ i dodatna kresanja javnog sektora (inače konstanta neoliberalne politike u zadnjih 30 godina, u većoj ili manjoj mjeri), kako bi se ublažili deficiti nastali spašavanjem posrnulih banaka. U Velikoj Britaniji je tako vlada u jesen 2010. godine odobrila trostruko povećanje iznosa školarina za fakultete i znatno smanjila proračunska izdvajanja za znanost. U Italiji je vlada prihvatila paket zakona o obrazovanju i sveučilištima kojima se smanjuje broj sveučilišta te uvode predstavnici privatnog kapitala u upravne strukture sveučilišta. Sve se to provodi pod maskom „reforme“, „poboljšanja konkurentnosti sveučilišta“, „bolje integracije s gospodarstvom“, no zapravo označava postupnu privatizaciju i otvoreno podvrgavanje europskog obrazovanja interesima kapitalističke klase i tržišnoj logici.

Pritisci za komercijalizacijom znanosti i znanja nisu zaobišli ni Hrvatsku. U listopadu prošle godine Vlada je donijela prijedloge Zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu u kojima se ne skriva namjera dokidanja i ono malo stvarne demokracije koja postoji na sveučilištima te uvođenja neoliberalnih dogmi i praksi u hrvatsku znanost. Ako bi se zakoni prihvatili, posljedice za hrvatsku znanost i njezinu društvenu ulogu, kao i za znanstvene radnike, bile bi katastrofalne. Naravno, retorika vlasti je ista kao i u Italiji, Velikoj Britaniji i ostatku EU: „konkurentnost“, „integracija znanosti i gospodarstva“, „transparentnost“... No što se krije iza tih parola koje slušamo od ministra znanosti i njegovih poslušnika? Predloženi zakoni guraju znanost i obrazovanje prema sve većoj komercijalizaciji i podvrgavanju interesima kapitala. Pogubnost komercijalizacije za humanističke znanosti, koje ako su nezavisne posjeduju ogroman emancipacijski potencijal, ne treba posebno isticati (osim ako ne želimo psihologiju i sociologiju usmjerene isključivo na znanost privlačenja ljudi u robne centre i upravljanja ljudskim resursima u korporacijama). Iako se može činiti da mogu bolje proći u takvom sustavu, ni prirodne niti tehničke znanosti ne smiju biti ravnodušne prema komercijalizaciji. Usmjerenost tržištu i kratkoročnom interesu profita može značiti zanemarivanje fundamentalnih istraživanja kojima se dolazi do novih spoznaja, a otkrivanje novoga i povećanje ukupnog znanja trebao bi biti osnovni cilj svake znanosti. Zakoni, kao i u Velikoj Britaniji i Italiji, predviđaju mogućnost privatizacije javnih znanstvenih ustanova. Uvode se tzv. programski ugovori prema kojima će se znanstveni instituti i sveučilišta samo djelomično javno financirati, a ostatak se mora zaraditi na tržištu. Pritom se čak i u javni udio financiranja uvodi pogubna tržišna logika i kompetitivnost jer će se javni novac za znanost raspodjeljivati po načelu da tko više zaradi na tržištu, više dobiva od države. Kao rezultat toga, znanošću će upravljati društvene klase koje posjeduju kapital.

Zakonima se uvodi i dodatna nesigurnost zaposlenja i radnog mjesta znanstvenika. Prema odredbama o piramidalnom ustroju radnih mjesta, kojima se točno određuje koliki je maksimalno dozvoljeni udio pojedinih znanstvenih ili nastavnih zvanja na institutu ili sveučilištu, većina znanstvenih novaka i postdoktoranada se nakon stečenog doktorata ili završenog postodoktorskog studija neće moći zaposliti na nekom fakultetu ili znanstvenom institutu. Prema sadašnjem sustavu, znanstveni novak ima rok od 6 godina u kojemu mora doktorirati nakon čega mu se automatski ugovor produžuje za dodatne 4 godine koje su predviđene za doktorski studij. Po novim zakonima, nakon doktorata više nema automatskog produženja ugovora, već se mladog znanstvenika baca na milost i nemilost tržišta pa se za viši status postdoktoranda mora natjecati preko natječaja. Piramidalni sustav po svojoj prirodi predviđa da je broj postdoktorskih pozicija znatno manji nego broj novačkih, što znači da će velik broj mladih znanstvenika, na koje pada najveći teret znanstvenog rada i istraživanja, nakon teško stečenog doktorata završiti na cesti. Tako prekarni rad, neizvjesnost i „fleksibilizacija“ prodiru u još jedno područje ljudskog djelovanja.

Neskrivena namjera Zakona u sveučilištu je direktno podvrgavanje sveučilišta interesima vladajućih elita. Na sveučilište, koje mora biti istinski primjer autonomije i demokratskog upravljanja odozdo (ma koliko nas neoliberalni fundamentalisti i apostoli izvrsnosti pokušavali uvjeriti u suprotno), kao vrhovno tijelo želi se uvesti Sveučilišno vijeće u kojem polovicu članova direktno imenuje trenutna izvršna vlast, a za donošenje odluka potrebna je dvotrećinska većina. To znači da se upravljanje sveučilištem prepušta na milost i nemilost volji vlastodržaca i njihovih gospodara iz redova Agrokora, HUP-a i sličnih. Naravno, i ovdje se može čuti standardna mantra da će ti upravljači koje će postavljati prosvijećena elita biti oni „najizvrsniji“. A zašto bi oni morali slušati i obazirati se na to što o njihovoj politici misli baza prosječnih i ispodprosječnih zaposlenika, kako to samozadovoljno ističu neki od rečenih apostola izvrsnosti? Količina prijezira kojom se s vrhova neoliberalne ideologije obasipa većina znanstvenih radnika, istraživača i sveučilišnih nastavnika, koji eto ne znaju ništa o tome kako bi znanost i sveučilišta trebala funkcionirati, nevjerojatna je.

Zakon o sveučilištu nas u nekim svojim dijelovima uspijeva i na pomalo ciničan način zabaviti. Donosioci zakona uvjeravaju nas kako su osigurali besplatno visokoškolsko obrazovanje za sve. Nema više plaćanja obrazovanja, slavodobitno kliču! Besplatno obrazovanje svima, kako li smo samo socijalno osjetljivi! Ukidaju se školarine, no uvodi se nešto novo što se zove „upisnina“ pri čemu će trošak studija zapravo biti još i veći nego što je sad i dostupnost studija širim društvenim klasama će biti još manja. Naravno da to ništa ne ometa vrle ministre i njihove sluge u propagandnim proklamacijama o besplatnom i svima dostupnom obrazovanju.

Proces donošenja zakona u početku je naišao na velik otpor znanstvenih i sveučilišnih radnika. Velika većina akademske zajednice ustala je protiv tih i takvih zakona koji su proglašeni nepopravljivima. No vlast ne odustaje tako lako od svojih ciljeva pa u prosincu otvara tzv. „drugu fazu javne rasprave“ i osniva „prosudbena povjerenstva“ koja bi trebala pružiti privid demokratičnosti pri donošenju zakona. U povjerenstva su činom odozgo, ministarskim dekretom, postavljeni ravnatelji većine znanstvenih instituta i rektori sveučilišta, među kojima su i neki koji su početku oštro kritizirali zakone, ali su iz samo njima znanih razloga odlučili promijeniti ploču. Na taj način vlast želi pokazati kako je eto, većina akademske zajednice svjesna kako je potrebno donijeti nove zakone i kako pristaje uz resorno ministarstvo pa će svi skupa, kao jedna sretna obitelj u kojoj je ministar dobroćudni djedica koji sluša savjete i zahtjeve svoje dječice ravnatelja i rektora, donijeti nove zakone koji će hrvatsku znanost i obrazovanje odvesti u europski raj. Prava istina je naravno drukčija. Članovi povjerenstava su birani kao pojedinci, da bi se kad ministarstvu to odgovara njih predstavljalo kao izabrane predstavnike koji govore u ime svih znanstvenih radnika. Povjerenstva djeluju toliko demokratično i transparentno da informacije o njihovom djelovanju dolaze do javnosti na kapaljku.

Takvi pokušaji pacifiranja znanstvenih i sveučilišnih radnika naišli su na otpor. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu skupina nastavnika pokrenula je inicijativu pod nazivom „Akademska solidarnost“ koja se oštro protivi samoj intenciji predloženih zakona. Nastavnici okupljeni u inicijativi svjesni su da je jedini mogući način pritiska na vladajuće elite direktna akcija i pozivaju na štrajk akademskih radnika. Izrazi nezadovoljstva i pobune protiv procesa donošenja zakona, ali i protiv same namjere zakona, čuju se i sa drugih fakulteta i instituta. Na te najave nezavisnog i baznog organiziranja, oštro su reagirali još jedni stupovi vladajućeg poretka, žuti birokrati iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) koji su već nekoliko puta pristajali na trule kompromise s državom, posljednji put u proljeće 2009. godine kada su u posljednji trenutak postigli dogovor s državom i odustali od najavljenog štrajka te tako okrenuli leđa studentima koji su u tom trenutku držali pod blokadom nekoliko fakulteta. Ovaj put su nastavnike okupljene oko inicijative prozvali „mračnjacima“ i talibanima te osudili najave o štrajku jer samo oni imaju ekskluzivno pravo organizacije štrajka, što svaki pokušaj direktne akcije odozdo čini nezakonitim. Politika NSZVO ne treba nas čuditi ako znamo da je taj sindikat milijunskim iznosima financiran od strane države (poslodavca) i jedan od njegovih vođa javno zastupa tezu kako radnici imaju prevelika prava.

Ostaje za vidjeti u kojem će se smjeru dalje razvijati borba za znanost kao javno dobro i za svima dostupno obrazovanje. Ono što je sigurno jest da je za postizanje tog cilja potrebno daljnje buđenje klasne svijesti među sveučilišnim nastavnicima i znanstvenim radnicima općenito te uviđanje da je za svaku promjenu nužan pritisak odozdo i nepristajanje na loše i polovične kompromise s interesima kapitala i vladajućih elita. Potrebno je i da profesori i istraživači uče od svojih mlađih kolega studenata koji su na ove prostore donijeli direktno demokratski način borbe preko plenuma. Jedini način da se postignu gore navedeni ciljevi jest stvaranje zajedničke fronte profesora, znanstvenika i studenata organiziranih na načelima solidarnosti, suradnje i direktne demokracije. Za slobodnu znanost, autonomno i demokratsko sveučilište i za svima dostupno obrazovanje!

Komentari

2015525caihuali

monster beats outlet
polo ralph lauren outlet
tiffany and co
michael kors outlet
louis vuitton handbags
air jordan 4
michael kors outlet
salvatore ferragamo
cheap jordans
coach factory outlet
chanel 2.55
fitflop shoes
nike air max uk
ray-ban sunglasses
louis vuitton outlet
timberland boots
coach outlet
cheap mlb jerseys
oakley sunglasses
kate spade outlet
cheap soccer jerseys
salomon shoes
tods shoes
converse shoes
roshe run men
instyler
cheap oakley sunglasses
hollister uk
babyliss
ralph lauren outlet
kobe shoes
ray ban sunglasses
abercrombie
louis vuitton handbags
prada outlet
michael kors outlet online
air jordan 11
coach outlet store
discount oakley sunglasses
karen millen dresses
chanel outlet
mac makeup
air jordan shoes
celine outlet
louboutin shoes
adidas outlet
babyliss pro
tiffany and co
burberry sacrf
tods shoes
burberry factory outlet
air jordan 10
kate spade outletonline
toms shoes
timberland shoes
cheap oakley sunglasses
cheap nhl jerseys
michael kors outlet store
tory burch outlet
beats solo
prada handbags
mont blanc pens
ray ban uk
monster beats
abercrombie and fitch
louis vuitton handbags
tory burch shoes
swarovski crystal
toms outlet
swarovski jewelry
tory burch handbags
ralph lauren outlet
rolex watches
mcm bags
tiffany jewelry
adidas outlet
ed hardy clothing
true religion outlet store
pandora charms
burberry handbags
burberry outlet
ray ban sunglasses
louis vuitton uk
ray ban
polo ralph lauren outlet
cheap snapbacks
michael kors uk
true religion outlet
abercrombie and fitch
herve leger
burberry outlet store
true religion outlet
chanel outlet online
kobe bryant shoes
michael kors outlet
longchamp handbags
abercrombie and fitch
hollister clothing
replica watches
ferragamo shoes
air jordan 5
nba jerseys
ghd hair straighteners
true religion outlet
michael kors outlet
coach outlet
nfl jerseys
tory burch outlet online
kobe 9 elite
calvin klein underwear
burberry outlet online
kate spade outlet
karen millen uk
converse all star
links of london
air force one shoes
michael kors sale
monster headphones
michael kors handbags
beats by dre
air jordan gamma blue
true religion jeans
lululemon outlet
cheap ray ban sunglasses
true religion jeans
ray ban sunglasses
chanel 2.55
valentino shoes
true religion sale
ray ban sale
louis vuitton handbags
coach factory outlet
ray ban
valentino outlet
insanity workout
adidas wings
oakley outlet
polo lacoste pas cher
christian louboutin outlet
air max 2015
coach outlet
air jordan 11
michael kors outlet sale
cheap ray ban sunglasses
burberry outlet
ralph lauren polo shirts
iphone 6 plus cases
coach outlet online
oakley sunglasses
coach factor youtlet
ed hardy t-shirts
tory burch outlet online
ghd
air force 1 shoes
kate spade outlet
burberry outlet
louis vuitton outlet
true religion jeans
tiffany jewelry
nhl jerseys
monster beats by dr dre
cheap toms
air jordan 9
new balance 574
tory burch outlet online
gucci outlet
salomon running shoes
coach outlet
michael kors factory outlet
lebron james shoes
kate spade outletstore
coach outlet online
michael kors handbags
calvin klein outlet
ray ban sunglasses
kate spade handbags
coach outlet online
coach handbags
michael kors handbags
discount oakley sunglasses
oakley vault
cheap oakleys
michael kors outlet online
true religion
coach outlet
ray ban sunglasses
louis vuitton outlet
hollister clothing
toms shoes
cheap ray ban sunglasses
kate spade handbags
chanel bags
ray ban sunglasses online
mac cosmetics
michael kors canada
coach outlet store online
coach factory outlet
new balance shoes
instyler ionic styler
hollister shirts
oakley sunglasses
michael kors outlet
beats studio
kobe 9
kate spade outlet
tory burch outlet
air max 90
hollister
ray ban wayfarer
fred perry polo shirts
iphone 6 cases
ray ban aviators
lacoste polo shirts
air jordan shoes
tods outlet
cheap oakley sunglasses
chanel outlet
michael kors outlet online
adidas shoes
tods outlet
tory burch flats
true religion jeans outlet
ray ban wayfarer
burberry sale
coach outlet online
celine outlet online
snapback hats
cheap oakley sunglasses
fred perry sale
hollister clothing store
cheap nfl jerseys
burberry handbags
coach outlet
pandora jewelry
chanel bags
air jordan 4
ralph lauren outlet
soccer jerseys
nike roshe run
foamposite gold
coach purses
mlb jerseys
kobe bryants shoes
oakley sunglasses
michael kors outlet online
thomas sabo uk
marc jacobs outlet
coach outlet store
louboutin shoes
oakley sale
asics running shoes
jordan 4
air jordan 6
air jordan concord
kate spade uk
kate spade outlet
michael kors handbags
insanity
pandora jewelry
foamposite shoes
oakley sunglasses
tory burch sale
burberry outlet
ray ban sunglasses online
fitflop
mcm handbags
michael kors outlet
cheap oakley sunglasses
chanel handbags
true religion jeans
ray ban outlet
cheap nba jerseys
gucci handbags
michael kors outlet
tory burch sandals
hollister pas cher
ray ban sunglasses
puma shoes
kate spade handbags
herve leger dresses
lacoste shirts
giuseppe zanotti outlet
cheap beats by dre
lebron shoes
thomas sabo
cheap jordans
mont blanc
oakley sunglasses
beats headphones
asics shoes
chanel handbags
lacoste outlet
air jordan 13
discount oakley sunglasses
supra shoes
tory burch outlet
giuseppe zanotti
coach outlet store online
oakley sunglasses wholesale
pandora
louis vuitton outlet
jordan 11
kate spade factoryoutlet
monster beats
burberry handbags
burberry outlet online
christian louboutin
ray ban sunglasses uk
links of london uk
longchamp outlet
abercrombie
kate spade handbags
lebron 12
coach outlet
discount oakley sunglasses
puma sneakers
marc jacobs
lululemon
louis vuitton
true religion jeans sale

assreedy

PHOENIX — Sen. bottega veneta,bottega,bottega veneta outlet John McCain longchamp,longchamp bags,longchamp uk of louboutin,chaussure louboutin,louboutin pas cher,chaussures louboutin,chaussure louboutin pas cher,louboutin france Arizona air max,nike air max,air max 2015,nike air max 2015,air max 90,airmax,air max 95,nike air max 90 took wedding dresses,wedding dress,dresses for wedding,bride dresses,dresses for weddings,wedding dresses uk,cheap wedding dresses,vintage wedding dresses,monsoon wedding dresses,lace wedding dresses,wedding dresses for older brides,wedding dresses 2014 blow after blow from celebrity ghd,ghd hair,ghd hair straighteners,ghd straighteners presidential contender p90x,p90x3,p90x workout,p90x workout schedule,p90x workout sheets,p90x 3,p90x2 Donald vanessa bruno pas cher Trump over the weekend, but he ralph lauren,polo ralph lauren,ralph lauren pas cher,polo ralph lauren pas cher,ralph lauren france should be smiling, observers iphone 6 cases,iphone 6 case,iphone 5c cases,iphone 5s cases,iphone cases,iphone case,iphone 5 cases,iphone 4s cases,iphone 4 cases,ipad cases,ipad mini cases,ipad air cases,galaxy s5 cases,galaxy s4 cases,phone cases say, because he is poised vans shoes,vans outlet,vans store,star wars vans shoes,cheap vans,vans shoes outlet,white vans,black vans,red vans,vans star wars,vans sneakers,vans shoes outlet store,vans sale,cheap vans shoes to polo ralph lauren outlet,ralph lauren,polo ralph,polo ralph lauren,ralph lauren outlet,polo shirts,ralph lauren outlet online,polo ralph lauren outlet online,ralphlauren.com,polo outlet,ralph lauren polo reap christian louboutin shoes,louboutin shoes,louboutin outlet,louboutin,christian louboutin,red bottom shoes,red bottoms,christian louboutin outlet,red bottom shoes for women,louboutins a prada outlet,prada,prada handbags,prada sunglasses,prada shoes,prada bags political michael kors handbags,michael kors outlet,michael kors outlet online,michael kors,kors outlet,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors windfall.Trump’s mocking jimmy choo,jimmy choo shoes,jimmy choo outlet,jimmy choo handbags Saturday of McCain’s record easton bats as sac guess,guess pas cher,guess,guess collection,sac a main guess a prisoner ralph lauren,ralph lauren uk,ralph lauren outlet,polo ralph lauren outlet of war tn pas cher,nike tn,nike tn pas cher,nike tn requin,tn requin,tn requin pas cher in Vietnam earned tiffany and co jewelry,tiffany and co outlet,tiffany and co,tiffany's,tiffanys,tiffany co,tiffany jewelry Trump vans scarpe almost universal condemnation and McCain praise from most of marc jacobs the other 2016 air force,nike air force,air force 1,air force one,nike air force 1,nike air force one,air force one nike Republican presidential michael kors candidates, several veterans michael kors outlet online,michael kors,kors outlet,michael kors outlet,michael kors handbags,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors organizations oakley sunglasses cheap,cheap oakley sunglasses,oakley sunglasses,oakley vault,oakleys,oakley.com,sunglasses outlet,cheap oakley,oakley outlet,cheap sunglasses,oakley prescription glasses,fake oakleys,oakley sunglasses outlet,oakley glasses,oakley store,fake oakley,oakley sale,cheap oakleys,discount oakley sunglasses and even herve leger,herve leger dresses President Obama’s north face outlet,north face,the north face,northface,north face jackets,north face jackets clearance,the north face outlet White nike roshe uk House coach outlet,coach factory,coach factory outlet,coach outlet store,coach outlet store online,coach factory online,coach factory outlet online,coach outlet online and juicy couture outlet Democratic longchamp handbags,longchamp,longchamp outlet,longchamp bags,long champ presidential front-runner Hillary Clinton.The shower karen millen dresses of accolades hailing nike free,free running,nike free run,nike free 5.0,free running 2,nike running shoes,nike free trainer,nike free trainer 5.0,free runs,free run 5.0 McCain as a soccer jerseys,soccer jersey,usa soccer jersey,football jerseys “hero” michael kors outlet,michael kors outlet online,michael kors,kors outlet,michael kors handbags,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors from high-profile Republicans such as former Florida Gov. louboutin Jeb Bush, jordan shoes,jordans,air jordan,jordan retro,jordan 11,jordan xx9,jordan 6,new jordans,air jordans,cheap jordans,retro jordans,jordan retro 11,jordan 5,air jordan 11,jordans for sale,jordan 4,jordan 1,jordan future,jordan 3,jordan 12,michael jordan shoes,air jordan shoes,air jordan retro Wisconsin Gov. Scott Walker, Sen. vans,vans pas cher,vans soldes Ted instyler ionic styler,instyler Cruz of Texas, babyliss pro and New Jersey pandora jewelry,pandora charms,pandora bracelet,pandora bracelets,pandora rings,pandora jewelry store locator,pandora charm,pandora charms clearance,pandora store,pandora jewelry outlet store,pandora jewelry sale online Gov. converse pas cher Chris Christie is the kind of mac cosmetics,m a c cosmetics,mac makeup,maccosmetics.com political advertising lancel money can’t buy. McCain’s GOP mulberry,mulberry handbags,mulberry outlet,mulberry bags,mulberry uk foreign-policy juicy couture foil, Sen. birkin bag,hermes belt,hermes handbags,hermes birkin,hermes bags,birkin bags Rand Paul oakley sunglasses,cheap oakley sunglasses,oakley sunglasses cheap,oakley vault,oakleys,oakley.com,sunglasses outlet,cheap oakley,oakley outlet,cheap sunglasses,oakley prescription glasses,fake oakleys,oakley sunglasses outlet,oakley glasses,oakley store,fake oakley,oakley sale,cheap oakleys,discount oakley sunglasses of air max Kentucky, even said burberry outlet online,burberry outlet,burberry,burberry handbags,burberry factory outlet,burberry sale he north face honors oakley sunglasses,oakley vault,oakley sunglasses cheap,oakleys,oakley.com,sunglasses outlet,cheap oakley,cheap oakley sunglasses,oakley outlet,cheap sunglasses,oakley prescription glasses,fake oakleys,oakley sunglasses outlet,oakley glasses,oakley store,fake oakley,oakley sale,cheap oakleys,discount oakley sunglasses McCain’s “service nfl jerseys,jerseys,baseball jerseys,cheap jerseys,nba jerseys,hockey jerseys,basketball jerseys,jerseys from china,cheap nfl jerseys and valentino shoes,valentino,valentinos the sacrifices hollister,abercrombie,abercrombie fitch,hollister france,hollister pas cher,abercrombie and fitch,hollister pas cher he oakley pas cher,oakley,oakley soldes,lunette oakley pas cher,oakley france made mcm handbags,mcm bags,mcm backpack,mcm outlet for pandora jewelry,pandora charms,pandora bracelet,pandora bracelets,pandora rings,pandora jewelry store locator,pandora charm,pandora charms clearance,pandora store,pandora jewelry outlet store,pandora jewelry sale online our country,” despite louboutin outlet,louboutin,christian louboutin,red bottom shoes,louboutin shoes,red bottoms,christian louboutin shoes,christian louboutin outlet,red bottom shoes for women,louboutins not seeing eye to eye with him on many issues.On coach outlet store online,coach outlet store,coach outlet Thursday, polo ralph lauren the nike air max,air max,air max pas cher,air max one,air max 90,air max france Philippine military officials declared that the air max,nike air max,air max pas cher,air max one,air max 90,air max france Philippine tiffany and co jewelry,tiffany and co outlet,tiffany and co,tiffany's,tiffanys,tiffany co,tiffany jewelry army timberland shoes with great fanfare to "return to true religion Subic Bay," soccer shoes,nike mercurial and true religion in beats by dre,dr dre,beats headphones,dre beats,beats by dr,beats by dr dre,beats audio,dr dre beats,dre headphones,beats by dre headphones,beats by dr. dre,cheap beats Subic Bay, the 20-year edge michael kors,sac michael kors,michael kors pas cher,sac michael kors pas cher,michael kors france on the militarization hollister of the renovations no base, made the burberry outlet online,burberry,burberry outlet,burberry handbags,burberry factory outlet,burberry sale deployment of South Korean and Italian trainer (actually the only Philippine Air Force abercrombie and fitch,abercrombie and,abercrombie,abercrombie kids,abercrombie fitch,abercrombie.com as prada handbags,prada,prada sunglasses,prada shoes,prada outlet,prada bags a nike shoes,nike outlet,nike factory,nike store,nike factory outlet,nike outlet store,cheap nike shoes,nike sneakers fighter nike free run weapons). This true religion "deal with the situation in gucci the South nike air max,air max,air max 2015,nike air max 2015,air max 90,airmax,air max 95,nike air max 90 China Sea," coach purses,coach handbags,coach bags it wedding dresses,prom dresses,bridesmaid dresses,evening dresses,beach wedding dresses,cheap wedding dresses,homecoming dresses,prom dresses,wedding dresses would seem louboutin,christian louboutin,louboutin shoes,louboutins,louboutin uk,christian louboutin uk,red bottom shoes,red bottoms,louboutin outlet,christian louboutin shoes,christian louboutin outlet only a speculation hollister clothing sense, it is nike trainers no michael kors outlet online sale,michael kors,kors outlet,michael kors outlet,michael kors handbags,michael kors outlet online,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors wonder nike huarache that only burberry pas cher a lack hermes,sac hermes,hermes pas cher,sac hermes pas cher of military knowledge of individual converse shoes,converse,converse.com,converse sneakers,converse outlet domestic media hollister uk will be it ray ban pas cher,ray ban,rayban,lunette ray ban pas cher as chanel handbags,chanel bags,chanel sunglasses,chanel purses,chanel outlet a links of london uk major event.Subic Bay ray ban sunglasses outlet,ray ban sunglasses,ray ban,rayban,ray bans,ray ban outlet,ray-ban,raybans,ray ban wayfarer,ray-ban sunglasses,raybans.com,rayban sunglasses,cheap ray ban natural conditions are very favorable, north face,the north face,north face pas cher,north face soldes,north face france but insanity,insanity workout,insanity workout calendar,insanity calendar,insanity workout schedule the tory burch outlet,tory burch,tory burch handbags,tory burch shoes,tory burch sale,toryburch,tory burch sandals,toryburch.com,tory burch flip flops Philippine Army stationed ferragamo shoes,ferragamo,salvatore ferragamo,ferragamo belts,ferragamo belt,ferragamo outlet themselves, gucci outlet,gucci handbags,gucci belts,gucci shoes,gucci,gucci belt,gucci sunglasses,gucci bags,cheap gucci just like swarovski uk a destitute new balance shoes,new balance,balance shoes,new balance outlet,new balance store,new balance store locator,new balance shoes for women,joe's new balance outlet,newbalance,newbalance.com,new balance walking shoes monthly salary of 1,000 bachelors rolex watches,replica watches,omega watches,rolex watches for sale,replica watches uk,fake rolex will michael kors,michael kors uk,michael kors handbags,michael kors bags own timberland pas cher all roshe run,nike roshe,roshe runs,nike roshe run,nike roshes the furniture ray ban sunglasses uk into swarovski jewelry a rolex watches,rolex,watches for men,watches for women,omega watches,replica watches,rolex watches for sale,rolex replica,rolex watch,cartier watches,rolex submariner,fake rolex,rolex replica watches,replica rolex no through hydropower nike air max three-story villa, hogan,hogan outlet,scarpe hogan,hogan sito ufficiale,hogan interactive like coach outlet,coach factory outlet,coach outlet store,coach factory,coach outlet store online,coach factory online,coach factory outlet online,coach outlet online blank room. If reebok outlet,reebok,reebok skyscape,reebok shoes somebody said nike free,free run,nike free run,nike free pas cher,nike free run pas cher,nike free france it can improve his standard of giuseppe zanotti living, oakley then pandora charms,pandora uk,pandora bracelet,pandora rings,pandora,pandora sale,pandora bracelets,pandora jewellery,pandora ring,pandora charm,pandora earrings,pandora jewelry,pandora necklace,pandora charms uk I certainly do longchamp,longchamp handbags,longchamp outlet,longchamp bags,long champ not believe.Compared lululemon outlet,lululemon,yoga pants,lulu lemon,lulu.com,lululemon.com to longchamp outlet,longchamp,longchamp handbags,longchamp bags,long champ the ray ban sunglasses,ray ban sunglasses outlet,ray ban,rayban,ray bans,ray ban outlet,ray-ban,raybans,ray ban wayfarer,ray-ban sunglasses,raybans.com,rayban sunglasses,cheap ray ban Philippines this little nike roshe run,roshe run,nike roshe,rosh run,roshe run pas cher,nike roshe france trick, a rare thomas sabo uk US strategic nike air max bombers michael kors outlet store,michael kors outlet,michael kors outlet online,michael kors,kors outlet,michael kors handbags,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors patrol, perhaps converse more revealing abercrombie changes in the situation mont blanc in the South chi flat iron,chi hair China Sea.According montre pas cher to "Washington Post" lululemon,lululemon canada,lululemon outlet canada,lululemon outlet online reported air max on north face jackets,north face,the north face,northface,north face outlet,north face jackets clearance,the north face outlet Thursday, July 1, celine handbags,celine bag,celine bags two new balance pas cher US Air Force kate spade handbags,kate spade,kate spade outlet,katespade B-52 bombers from Louisiana's asics,asics gel,asics running,asics running shoes,asics shoes,asics gel nimbus,asics gel kayano,asics gt Barksdale Air Force lacoste pas cher Base to michael kors outlet,michael kors,kors outlet,michael kors handbags,michael kors outlet online,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors take off, coach factory outlet,coach factory,coach factory outlet online,coach factory online which louboutin,christian louboutin,red bottom shoes,louboutin shoes,red bottoms,louboutin outlet,christian louboutin shoes,christian louboutin outlet,red bottom shoes for women,louboutins lasted 44 hours ray ban to polo ralph lauren outlet online,ralph lauren,polo ralph,polo ralph lauren,ralph lauren outlet,polo shirts,ralph lauren outlet online,polo ralph lauren outlet,ralphlauren.com,polo outlet,ralph lauren polo perform a "bomber assurance and hollister,hollister canada,abercrombie and fitch,abercrombie,abercrombie and,abercrombie kids,af deterrence" mission - they range across kate spade outlet,kate spade,katespade,kate spade handbags the ocean sac longchamp,longchamp,longchamps,longchamp pas cher,sac longchamp pas cher,longchamp pliage,longchamp soldes,sac longchamps,longchamp france in supra shoes northern Australia Daiermoer toms outlet threw nike blazer conventional bombs, then longchamp,sac longchamp,longchamps,longchamp pas cher,sac longchamp pas cher,longchamp pliage,longchamp soldes,sac longchamps,longchamp france flew back to abercrombie and fitch UK the United true religion States.

air jordan,jordan pas cher,air jordan pas cher,nike air jordan,air jordan france