Koga okriviti?

Svi komentatori se slažu: ono što se trenutno događa nije samo jednostavno usklađivanje financijskih tržišta. Suočeni smo s krizom često proglašavanom najgorom od Drugog svjetskog rata ili od kraha 1929. godine. No, na kome leži krivnja za trenutnu situaciju i kako ćemo ju savladati? Odgovor je gotovo uvijek isti: „realna ekonomija“ je zdrava, a prijetnja dolazi iz ludih mehanizama financijskog sustava koji je potpuno izmakao kontroli. Najlakši odgovor, ali također i najrašireniji, svaljuje svu odgovornost na „pohlepu“ grupice špekulanata, kockara koji su se nepromišljeno igrali tuđim novcem. Ovakav lukav način svođenja misterija kapitalističke ekonomije, u situacijama kada ona ne funkcionira uspješno, na nekakvu zlu zavjeru ima dugu i opasnu povijest. Potraga za žrtvenim janjetom, „židovskim bankarima“ ili nekim sličnim krivcima koji bi poslužili kao mete na koje bi se usmjerio gnjev „poštenog naroda“ - radnika i malih štediša – bilo bi najgore moguće rješenje.

Predatorskom i neobuzdanom „anglosaksonskom“ kapitalizmu suprotstavljati „bolji“, odgovorniji „kontinentalni“ kapitalizam također ne može biti ozbiljna alternativa. Tijekom posljednjih nekoliko tjedana mogli smo vidjeti da se oni razlikuju samo u manjim detaljima. Svi oni – od ATTAC-a (međunarodna mreža zagovaratelja tzv. Tobinovog poreznog prijedloga, više informacija ovdje: http://www.masa-hr.org/content/kratkovidnost-antialter-globalizma, op. prev.) do Sarkozya – koji inzistiraju na više „regulacije“ financijskih tržišta percipiraju ludilo na burzama isključivo kao „eksces“, tumor na inače zdravom tijelu.

No što ako „financijalizacija“ ne samo da nije uništila realnu ekonomiju, već joj je pomogla da poživi nakon isteka njenog roka trajanja? Što ako je ona udahnula nešto života u tijelo na samrti? Zašto smo toliko sigurni u to da je kapitalizam izdvojen iz procesa rađanja, razvoja i smrti? Nije li moguće da već on sam u sebi sadrži ograničenja na vlastiti razvoj, ograničenja koja se ne pronalaze isključivo u postojanju njegovih prozvanih neprijatelja (proletarijata, potlačenih naroda) ili u nestanku prirodnih resursa?

Ovih dana opet je postalo pomodno citirati Karla Marxa. Poznati njemački filozof, naravno, nije pričao samo o klasnoj borbi. On je također predvidio da kapitalistički stroj jednog dana jednostavno više neće biti u stanju da funkcionira vlastitim snagama, uslijed iscrpljenja vlastite dinamike. Zašto? Kapitalistička proizvodnja dobara već od samog svog nastanka sadrži unutarnju kontradikciju, tempiranu bombu ugrađenu u samu njegovu strukturu. Kapital se može učiniti plodnim, dakle i akumulirati jedino kroz eksploataciju radne snage. Kako bi stvarao profit za svog poslodavca, radnik, naime, mora biti opremljen potrebnim alatima, što bi danas značilo najnovijom tehnologijom. Rezultat toga je stalna utrka – koju pogoni pritisak konkurencije – za najnovijim tehnologijama. Na svakom koraku utrke u prednosti je onaj poslodavac koji primjenjuje najnapredniju tehnologiju – njegovi radnici proizvode više od onih koji ne koriste te nove alate. Međutim, sistem u cjelini je na gubitku jer tehnologija postepeno zamjenjuje ljudski rad. Vrijednost robe, dakle, posljedično sadrži omjer ljudskog rada koji je u konstantnom opadanju, a upravo je ljudski rad jedini izvor viška vrijednosti pa tako i profita. Razvoj tehnologije smanjuje profit sustava kao cjeline. Tijekom posljednjeg stoljeća i pol, ekspanzija robne proizvodnje na globalnoj razini korištena je kao način da se kompenzira gubitak vrijednosti novih dobara.

Tijekom 1970-ih, ovaj mehanizam – koji je do tada bio ništa drugo nego nagli juriš naprijed – je zastao. Paradoksalno, porast produktivnosti zbog korištenja mikroelektronike bacio je kapitalizam u krizu. Kako bi se rad preostalih radnika mogao mjeriti sa standardima produktivnosti na svjetskom tržištu, bilo je potrebno još više gigantskih ulaganja. Realna akumulacija kapitala prijetila je potpunim zaustavljanjem. To je bio trenutak u kojem je „fiktivni kapital“, kako ga je nazivao Marx, stupio na pozornicu. Prestanak vezanosti dolara za zlato (tzv. gold standard, op. prev.) 1971. godine uništio je i zadnju mjeru sigurnosti, posljednju poveznicu između financija i realne akumulacije. Kredit nije ništa drugo doli očekivanje budućeg profita. No kada je proizvodnja vrijednosti, dakle i viška vrijednosti, stagnirala u realnoj ekonomiji (što nema nikakve veze sa stagnacijom koja se tiče proizvodnje stvari: kapitalizam funkcionira na osnovu proizvodnje viška vrijednosti, a ne na osnovu proizvodnje predmeta sa uporabnom vrijednosti), jedini način na koji su vlasnici kapitala mogli doći do profita koji se više nije mogao pronaći u realnoj ekonomiji, bile su financije. Uspon neoliberalizma nakon 1980. nije bio zli poduhvat najpohlepnijih kapitalista niti je to bio „državni udar“ kojeg su izveli uz pomoć par poslušnih političara, kao što neki na „radikalnoj“ ljevici tvrde (oni sada moraju odlučiti: ili napredovati ka direktnijoj kritici kapitalizma, čak iako potonji poriče bilo kakvu povezanost sa politikom neoliberalizma; ili sudjelovati u upravljanju formom kapitalizma koja je trenutno u nastajanju a koja bi u sebi sadržavala neke od kritika usmjerenih protiv njegovih „ekscesa“). Upravo suprotno – jedino je neoliberalizmom bilo moguće produljiti životni vijek kapitalističkog sustava, sustava u čije temelje nitko nije ozbiljno posumnjao. Zahvaljujući kreditnom sustavu, bezbrojni su pojedinci i kompanije uspjeli još na neko vrijeme održati iluziju prosperiteta. No i taj je oslonac sada slomljen. Povratak kejnzijanizmu, kojeg su u nekoj mjeri predlagale sve strane, poprilično je nemoguć. Naime, u rukama država ne nalazi se dovoljna količina „realnog“ novca. „Nadglednici“ su na trenutak odgodili propast svog sustava time što su ludim brojevima koji se vrte pred njihovim očima dodali još jednu nulu, kojoj u stvarnosti ništa ne odgovara. Krediti koji su nedavno odobreni kako bi se spasila tržišta dionicama deset su puta veći od gubitaka koji su zatresli tržišta prije deset godina – realna je proizvodnja (izrazimo to BDP-om), međutim, porasla za samo oko 20-30%! Ovaj „ekonomski rast“ nema stvarnih temelja, već je izazvan napuhavanjem špekulativnih financijskih balona. No kada se ti baloni rasprsnu zasigurno nas ne čeka „mirno slijetanje“ nakon kojeg će se sve moći jednostavno nanovo pokrenuti.

Možda neće biti „sudnjeg dana“ ili „crnog utorka“ poput onog iz 1929. godine, no postoje dobri razlozi za vjerovati da svjedočimo kraju jednog dugog povijesnog razdoblja. Radi se o razdoblju u kojem se proizvodna aktivnost i njeni produkti ne koriste kako bi se zadovoljile potrebe, već kako bi se održao ciklus u kojem rad oplemenjuje kapital i kapital zapošljava rad. Roba i rad, novac i državna regulacija, natjecanje i tržište: nakon financijskih kriza koje su nas sve jačim intenzitetom pogađale jedna za drugom u posljednjih dvadeset godina, očito je da se kriza nadvila nad svim ovim kategorijama. Poželjno je prisjetiti se da se radi o kategorijama koje nisu uvijek i svugdje sačinjavale dio ljudskog iskustva. One su zavladale ljudskim životom tijekom posljednjih nekoliko stoljeća i mogle bi evoluirati u nešto bitno drugačije: nešto bolje ili nešto gore. Koji god bio ishod, ovdje se ne radi o tipu odluke koji bi mogao biti donesen na sastanku država G8...

Anselm Jappe

Komentari

Hmm!! This blog is really

Hmm!! This blog is really cool, I’m so lucky that I have reached here and got this awesome information.website

bob credit card login

nature

sms activate hdfc net

sms
activate hdfc net banking
activate icici net banking
activate axis bank net banking
activate andhra bank net banking
activate canara bank net banking
activate corporation bank net banking
cheapest car insurance companies in india 2016
cheapest travel insurance companies in india 2016
cheapest health insurance companies in india 2016
cheapest life insurance companies in india 2016
cheapest cloud hosting 2016
cheapest online classes in india
online degree courses in india
online degree colleges in india
cheap car insurance companies
cheap travel insurance companies
cheap health insurance companies
cheap life insurance companies
cheap cloud hosting 2016
activate syndicate bank net banking
activate central bank net banking
activate dena bank net banking
activate union bank net banking
activate yes bank net banking
activate uco bank net banking
activate obc net banking
activate vijaya bank net banking
activate idbi net banking
activate citi bank net banking
activate bob net banking
activate kotak net banking
activate hdfc mobile banking
activate icici mobile banking
activate axis bank mobile banking
activate andhra bank mobile baking
activate canara bank mobile banking
activate corporation bank mobile banking
activate syndicate bank mobile banking
activate central bank mobile banking
activate dena bank mobile banking
activate union bank mobile banking
activate yes bank mobile banking
activate uco bank mobile banking
activate obc mobile banking
activate vijaya bank mobile banking
activate idbi mobile banking
activate citi bank mobile banking
activate bob mobile banking
activate kotak mobile banking
hdfc net banking
icici net banking
axis net banking
andhra net banking
canara net banking
corporation net banking
syndicate net banking
central bank net banking
dena bank net banking
union bank net banking
yes bank net banking
uco bank net banking
obc net banking
vijaya bank net banking
idbi bank net banking
citi bank net banking
bob net banking
kotak net banking

czq20160624

salomon shoes sale
atlanta falcons jersey
celine outlet online
philadelphia eagles jerseys
supra shoes sale
new orleans saints jerseys
new york giants jerseys
hollister canada
kansas city chiefs jersey
dolphins jerseys
texans jerseys
miami heat
bills jerseys
nike outlet store
new york knicks jersey
salomon shoes
valentino shoes
nike free run
san diego chargers jersey
cowboys jerseys
new york jets jersey
san diego chargers jerseys
golden state warriors
marc jacobs sale
celine outlet
los angeles clippers
falcons jersey
titans jersey
chicago bears jerseys
green bay packers jerseys
green bay packers jersey
pittsburgh steelers jersey
abercrombie outlet
nike outlet store online
jacksonville jaguars jersey
nike free running
tods outlet online
los angeles clippers jerseys
new england patriots jerseys
jordan 11
browns jerseys
abercrombie and fitch
raiders jerseys
oakland raiders jerseys
lions jerseys
foamposite shoes
49ers jersey
polo pas cher
miami dolphins jerseys
abercrombie outlet
detroit lions jersey
air jordan 13
cardinals jersey
pittsburgh steelers jerseys
chiefs jersey
new york knicks jerseys
carolina jerseys
cleveland cavaliers jerseys
lacoste pas cher
jets jersey
cleveland cavaliers jersey
cheap nike shoes
los angeles lakers jersey
boston celtics
arizona cardinals jerseys
cleveland browns jersey
buffalo bills jerseys
baltimore ravens jerseys
minnesota vikings jerseys
houston texans jerseys
nike mercurial
nike foamposite
converse shoes sale
fred perry polo
jordan 4
ysl outlet online
new orleans saints jersey
chargers jerseys

nike air max uk
jaguars jersey
tennessee titans jerseys
instyler ionic styler
bears jerseys
fred perry polo shirts
new york giants jersey
abercrombie and fitch
valentino outlet
seattle seahawks jersey
saints jerseys
los angeles lakers
san antonio spurs jersey
buffalo bills jersey
giuseppe zanotti outlet
redskins jerseys
tods shoes
san antonio spurs
san francisco 49ers jersey
ed hardy clothing
miami dolphins jersey
eagles jerseys
packers jerseys
abercrombie outlet
boston celtics jersey
oklahoma city thunder jersey
jacksonville jaguars jerseys
puma outlet
chicago bulls jerseys
tommy hilfiger
dallas cowboys jerseys
puma shoes
tennessee titans jersey
nike outlet store
abercrombie and fitch
atlanta falcons jerseys
houston texans jersey
philadelphia eagles jersey
washington redskins jersey
miami heat jerseys
washington redskins jerseys
air max uk
chicago bulls
tods shoes sale
broncos jerseys
san antonio spurs jerseys
indianapolis colts jerseys
seattle seahawks jerseys
instyler
kobe 9 elite
tommy hilfiger uk
ravens jerseys
air max 90
air max 90
nike free 5
arizona cardinals jersey
miami heat jersey
air jordan 11
denver broncos jersey
giuseppe zanotti shoes
vans shoes
ed hardy tshirts
bengals jersey
new balance shoes
nike outlet online
carolina panthers jersey
nike trainers uk
nike free running
denver broncos jerseys
boston celtics jerseys
golden state warriors jerseys
san francisco 49ers jerseys
cleveland cavaliers
ferragamo shoes
baltimore ravens jersey
hollister
nike outlet store
mizuno running shoes
los angeles lakers jerseys
oklahoma city thunder jerseys
kobe 9
golden state warriors jersey
dallas cowboys jersey
carolina panthers jerseys
los angeles clippers jersey
new england patriots jersey
steelers jerseys
tods outlet
nike trainers
nike roshe run
ysl outlet
cheap nike shoes sale
ferragamo outlet
cincinnati bengals jerseys
mizuno shoes
seahawks jersey
converse shoes
chicago bears jersey
chicago blackhawks jerseys
new york jets jerseys
oakland raiders jersey
jordan 13
minnesota vikings jersey
patriots jerseys
nike outlet
nike soccer shoes
vans outlet
air jordan 4
new balance outlet
kansas city chiefs jerseys
giants jersey
vikings jerseys
colts jerseys
marc jacobs
chicago bulls jersey
chicago blackhawks
detroit lions jerseys
oklahoma city thunder
nike roshe run shoes
new york knicks
cleveland browns jerseys
indianapolis colts jersey
supra shoes
cincinnati bengals jersey
mac cosmetics
mac cosmetics sale
czq20160624

extraordinary post

I read your post and it is amazing.
Aiseesoft promo code june 2016

d

http://www.gambar-katakata.com/
http://www.gambar-katakata.com/cara-move-on/
http://www.gambar-katakata.com/cinta-beda-agama/
http://www.gambar-katakata.com/dp-bbm-jomblo/
http://www.gambar-katakata.com/dp-bbm-selamat-pagi/
http://www.gambar-katakata.com/foto-kata-galau/
http://www.gambar-katakata.com/foto-keren-instagram/
http://www.gambar-katakata.com/foto-motivasi-bijak/
http://www.gambar-katakata.com/foto-naruto-lucu/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-bunga-sakura/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-bunga-tulip/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-cinta-lucu/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-dp-bbm/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-dp-bbm-bersyukur/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-dp-bbm-maaf/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-editan-lucu-keren/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-foto-kocak/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-foto-lucu/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-foto-unik/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-galau/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-gif-bergerak/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-islami-lucu/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-kangen-sahabat/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-kartun-spongebob/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-kata-bijak/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-kata-indah/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-kata-kangen/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-kata-kecewa/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-kata-kesepian/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-kata-sindiran/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-kata-sombong/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-keren-dp/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-keren-gaul/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-kerja-keras/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-mobil/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-mutiara-bijak/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-naruto/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-naruto-gif/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-naruto-sasuke-sakura/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-romantis-lucu/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-sasuke-sakura/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-sedih-kecewa/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-sedih-menangis/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-wallpaper-lucu/
http://www.gambar-katakata.com/jomblo-happy/
http://www.gambar-katakata.com/kata-cemburu/
http://www.gambar-katakata.com/kata-cinta-sahabat/
http://www.gambar-katakata.com/kata-hitam-putih/
http://www.gambar-katakata.com/kata-indah/
http://www.gambar-katakata.com/kata-inspirasi/
http://www.gambar-katakata.com/kata-jatuh-cinta/
http://www.gambar-katakata.com/kata-jumat-berkah/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-bijak-jumat/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-caption-instagram/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-dewasa/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-doa-ibu/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-friendzone/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-galau-kecewa/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-indah/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-kesepian-tanpamu/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-mengagumi-seseorang/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-menunggu/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-menyimpan-perasaan/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-menyindir/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-move-on/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-mutiara-sedih/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-penghianat/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-penyejuk-hati/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-penyemangat/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-perpisahan-sedih/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-putus-cinta/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-sedih-kehidupan/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-semangat/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-sindiran/
http://www.gambar-katakata.com/kata-motivasi-belajar/
http://www.gambar-katakata.com/kata-motivasi-mario-teguh/
http://www.gambar-katakata.com/kata-motivasi-semangat-kerja/
http://www.gambar-katakata.com/kata-nasehat/
http://www.gambar-katakata.com/kata-patah-hati/
http://www.gambar-katakata.com/kata-penyemangat-pagi/
http://www.gambar-katakata.com/kata-pernikahan/
http://www.gambar-katakata.com/kata-raditya-dika/
http://www.gambar-katakata.com/kenangan-perpisahan/
http://www.gambar-katakata.com/kumpulan-gambar-kocak/
http://www.gambar-katakata.com/kumpulan-gambar-naruto/
http://www.gambar-katakata.com/meme-kocak-gokil-lucu/
http://www.gambar-katakata.com/meme-komik-lucu/
http://www.gambar-katakata.com/meme-komik-naruto/
http://www.gambar-katakata.com/pemandangan-alam-indonesia/
http://www.gambar-katakata.com/pemandangan-sawah/
http://www.gambar-katakata.com/raditya-dika/
http://www.gambar-katakata.com/sahabat-penghianat/
http://www.gambar-katakata.com/sample-page/
http://www.gambar-katakata.com/sasuke-uchiha-wallpaper/
http://www.gambar-katakata.com/status-facebook-motivasi/
http://www.gambar-katakata.com/status-keren/
http://www.gambar-katakata.com/status-lucu-pagi/
http://www.gambar-katakata.com/tebak-tebakan-lucu/
http://www.gambar-katakata.com/ucapan-selamat-natal/
http://www.gambar-katakata.com/uncategorized/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-bijak-kesabaran/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-bijak-kesetiaan/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-pacar-selingkuh/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-bijak-madara/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-itachi-uchiha-wallpaper/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-mutiara-kecewa/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-kangen-mantan/
http://www.gambar-katakata.com/kata-bijak-putus-cinta/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-semangat-weekend/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-naruto-vs-sasuke/
http://www.gambar-katakata.com/dp-bbm-suami-istri/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-kehilangan-cinta/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-kata/
http://www.gambar-katakata.com/kata-mutiara/
http://www.gambar-katakata.com/kata-doa/
http://www.gambar-katakata.com/kata-bijak/
http://www.gambar-katakata.com/kata-romantis/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-lucu/
http://www.gambar-katakata.com/kata-cinta/
http://www.gambar-katakata.com/kumpulan-gambar/
http://www.gambar-katakata.com/kata-galau/
http://www.gambar-katakata.com/kata-motivasi/
http://www.gambar-katakata.com/kata-lucu/
http://www.gambar-katakata.com/dp-bbm-selamat-hari-ibu/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-sindiran-kasar-frontal/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-masih-sayang-mantan/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-kecewa-buat-mantan/
http://www.gambar-katakata.com/dp-bbm-teman-tapi-mesra/
http://www.gambar-katakata.com/kata-sindiran/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-sedih-patah-hati/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-mutiara-bijak-subuh/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-kesepian-malam-ini/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-bijak-buat-pacar/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-buat-anak-tersayang/
http://www.gambar-katakata.com/foto-lucu-pemain-sepak-bola/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-bijak-buat-mantan/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-meme-lucu-kocak-terbaru/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-buat-ibu-tercinta/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-mutiara-ibu-tercinta/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-keren-unik-dp-bbm/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-sindiran-halus-pedas/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-sedih-buat-mantan/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-kangen-buat-pacar/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-kecewa-buat-pacar/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-keren-caption-instagram/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-mutiara-sakit-hati/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-menyesal-untuk-mantan-pacar/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-meme-komik-lucu-bahasa-jawa/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-foto-kucing-persia-lucu-imut/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-meme-komik-jomblo-ngenes-lucu/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-galau-kekasih-tak-dianggap/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-bijak-mario-teguh-kehidupan/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-mutiara-bijak-untuk-haters/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-status-keren-bijak-motivasi/
http://www.gambar-katakata.com/kata2-galau-sedih-patah-hati-cinta/
http://www.gambar-katakata.com/kumpulan-gambar-chat-lucu-gokil-kocak/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-kata-kata-lucu-gokil-bahasa-jawa/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-bijak-renungan-kristen-hari-ini/
http://www.gambar-katakata.com/gambar-foto-kata-kata-bijak-mario-teguh/
http://www.gambar-katakata.com/kata-kata-mutiara-indah-jumat-pagi-hari/

Gauravmanral

Great post

I'm of the opinion that so far capitalism is still the best form of economic organisation. This is mainly because it encourages people to be innovative in order to maximize profit. One thing for sure is that just like any other form of economic organization, capitalism has its fair share of challenges. If you are a student and you have been wondering about where you can get reliable term paper finishing help, then feel free to check out the link below:
Term Papers Finishing Assistance

Współczesne technologie

michael kors outlet


nfl jerseys wholesale


Michael Kors Handbags


michael kors outlet


true religion


toms on sale


oakley outlet online


louis vuitton handbags


oakley Stores


ray ban sunglasses


michael kors outlet online


cheap oakley sunglasses store


oakley sunglasses


toms sale


michael kors outlet store


Cheap Jerseys Online


michael kors outlet


cheap oakley sunglasses


michael kors outlet online


Cheap Oakley Sunglasses


Michael Kors Outlet


Michael Kors Purses


michael kors outlet


michael kors outlet


black toms


michael kors handbags


cheap oakley sunglasses store


Cheap Oakley Sunglasses


louis vuitton handbags


air jordan


ray ban outlet store online


Cheap Jordans


toms outlet store


nfl jerseys


mlb jerseys authentic


michael kors handbags


true religion


nfl jerseys


oakley sunglasses


cheap michael kors handbags


nfl jerseys wholesale


louis vuitton outlet online


michael kors handbags


fitflops


mlb jerseys wholesale


Michael Kors Handbags


Cheap NFL Jerseys China


mlb jerseys cheap


toms outlet


cheap uggs


fitflop sandals


michael kors purses


toms outlet store


cheap uggs


Michael Kors Outlet Online


michael kors handbags


Michael Kors Purse


cheap oakley sunglasses


Wholesale Cheap Jerseys China


cheap true religion


nfl jerseys


cheap true religion


michael kors outlet


ugg boots


michael kors outlet online


ray ban sunglasses


michael kors handbags


michael kors outlet online


mlb jerseys authentic


Michael Kors Outlet


michael kors outlet


michael kors handbags


ray ban sunglasses outlet


cheap uggs


michael kors outlet


michael kors outlet


Oakley Store


ray ban sunglasses outlet


fitflop sale


Michael Kors Outlet


Michael Kors Sale


ray ban outlet store online


cheap oakley sunglasses


Michael Kors Outlet Online


Jordan 11


michael kors outlet


toms outlet store


ray ban sunglasses outlet


nfl jerseys


michael kors handbags&purses


cheap oakley sunglasses


michael kors outlet


michael kors outlet online


air jordan


nfl jerseys


christian louboutin outlet


Michael Kors Bags


fitflop sandals


cheap toms


michael kors handbags


cheap christian louboutin online


true religion


cheap louis vuitton


cheap christian louboutin outlet


coach outlet


cheap ray ban sunglasses


coach outlet online


Michael Kors Outlet Store


cheap oakley sunglasses


cheap oakleys


Michael Kors Handbags


toms outlet


true religion outlet


michael kors


Michael Kors Outlet Store


toms outlet


michael kors outlet


fitflops clearance


michael kors handbags


michael kors outlet store


Michael Kors Outlet Online


Air Jordan 11


fitflops sale


mlb jerseys wholesale


mlb jerseys authentic


oakley sunglasses


michael kors handbags


michael kors handbags


mlb jerseys cheap


true religion outlet store


Oakeyley Sunglasses Wholesale


Cheap Oakley Sunglasses


michael kors handbags


michael kors handbags


coach outlet online


cheap true religion


christian louboutin outlet


Cheap NFL Jerseys


Michael Kors Purses


louis vuitton handbags


nfl jerseys cheap


michael kors sale


Cheap Jordans For Sale


ray ban sunglasses outlet


Michael Kors Online Outlet


Air Jordan 11


nfl jerseys cheap


mlb jerseys authentic


michael kors outlet online


jordan shoes


Cheap NFL Jerseys China


michael kors outlet


Cheap Jerseys Online


michael kors handbags


ray ban sunglasses outlet


coach outlet factory


nfl jerseys


michael kors outlet


mlb jerseys authentic


Michael Kors Outlet


michael kors outlet


Michael Kors Outlet Online


toms outlet store


ugg boots outlet


ray ban sunglasses outlet


oakley vault


Michael Kors Online Outlet


oakley sunglasses outlet online


cheap oakley sunglasses store


coach outlet online


Michael Kors Handbags


michael kors outlet online


mlb jerseys authentic


michael kors handbags


fitflops clearance


Cheap Jordan Shoes


cheap oakley sunglasses


mlb jerseys authentic


fitflops


oakley sunglasses outlet


mlb jerseys authentic


air jordan


Michael Kors Purses


michael kors outlet


michael kors outlet


mlb jerseys wholesale


michael kors outlet


fitflop sandals


Michael Kors Online Outlet


nfl jerseys wholesale


Michael Kors Outlet Store


Michael Kors Outlet Online


Cheap Jordans


Cheap NFL Jerseys China


nfl jerseys cheap


Nike NFL Jerseys


cheap oakley sunglasses


cheap michael kors handbags


cheap oakley sunglasses


nfl jerseys


cheap ray ban sunglasses


michael kors outlet


fitflop shoes


nfl jerseys


toms outlet store


true religion sale


mlb jerseys authentic


oakley sunglasses


mlb jerseys cheap


fitflops clearance


michael kors outlet store


Michael Kors Outlet Online


cheap oakley sunglasses


Air Jordan 11


Cheap Jerseys Online


Jordans For Cheap


Michael Kors Purses


Cheap Jordans For Sale


designer sunglasses


michael kors outlet online


michael kors outlet store


oakley outlet


Cheap Jordans For Sale


true religion jeans


cheap jordan shoes


fitflop shoes


Cheap Jerseys Online


NFL Jerseys Cheap


michael kors handbags


toms outlet store


michael kors outlet


christian louboutin outlet


Michael Kors Handbags


nfl jerseys


Cheap Jordan Shoes


michael Kors Sale


ray ban sunglasses


oakley glasses


michael kors outlet


Oakley Sunglasses


michael kors outlet online


true religion sale


michael kors outlet online sale


toms outlet


Cheap NFL Jerseys


gg

sona mona

outstanding performance here.
happy holi

Stuart Weitzman is one of the

Stuart Weitzman is one of the world's leading international Stuart Weitzman Shoes footwear product design production Stuart Weitzman 5050 company, its products are humorous stuart weitzman sale charming modern American style, by the Stuart Weitzman Boots Sale favour of fashionable shoes Stuart Weitzman 5050 accused of all ages. In designer Stuart Weitzman stuart weitzman boots led by the brand to design production stuart weitzman sale avant-garde fashion and wear comfortable stuart weitzman canada shoes, its products are Stuart Weitzman Shoes made of the world's top fashion stuart weitzman boots magazines and fashion show all over the world.

Weitzman design and evening Stuart weitzman outlet stores gowns with amazing high cheap jordans heels shoes design is well known Authentic Air Jordans for sale but the brand series of products ranging Michael Kors Outlet from female boots business north face jacket attire to use waterproof shoes to flat shoes to keep warm shoes north face jackets of all varieties. Weitzman quarterly Fake Ray Bans design and production of more Ray Bans Sunglasses than 600 shoes products, as Cheap Jordans sale the leader of the industry enterprise air jordan shoes form china its unique for raw materials used in the footwear, from cork to Gortex to soft glue to top suede stuart weitzman 5050 you name it. The applicability of the Stuart Weitzman products are well known. The size of your shoes are 50 - from 4 to 12, and even a Michael Kors Handbags Canada Factory Outlet up to up to 55% off little smell of the four kinds of width of the rule of thirds. As one of the few version of one of the women's shoes designers, design Weitzman claims to "engineer" shoes, because he believes that the first value Michael kors UK lies in its function of shoes. (Weitzman products) sales each year about two million pairs, quality, technology and cool design won a very loyal customer group.

coach outlet

Internet Retailer rating selected by Internet ED Hardy Outlet retailer's top 500 Buty Nike Air Max (Top 500 Guide) list,Coach Outlet Wal-Mart ranked fourth. Now, the retail giant on the value of electronic commerce,Michael Kors Outlet it plans to provide up to Michael Kors Outlet 40 percent on December 10 for NFL Jerseys the online shopper discounts. The second Monday in December,Kate Spade Outlet has now become a new online shopping section,Hollister Clothing known as "Green Monday". It hopes to follow the example of Cheap JordansCyber Monday success mode, to become the largest Internet shopping Toms Outlet boom this month."Given that this is a highly competitive season,Michael Kors Outlet Storewe will fulfill our commitments,Coach Handbagsenabling consumers to enjoy before Christmas discount. "Walmart.com Nike Air Max Damskie United States CEO Gucci Handbags Anderson said.This year's Cyber Monday is Walmart.com the best day in the history, and last year's Green Monday,Coach Factoryit creates flow records of their high The North Face Jackets last December.Digital marketing Cheap Timberland Boots techniques to provide Timberland Outlet paid search services provider,Oakley Sunglasses Kenshoo, beyond the following Cyber Monday, Black Friday and Ralph Lauren Outlet Thanksgiving is the most important day of the season. Cyber Monday creates the largest rose in many ways,Ferragamo Shoes the market exposure (66%), tap (57%),Gucci Factory Outlet the advertising costs (51%). However, Thanksgiving is Tory Burch Outlet Store ranked price topped $ 150 Prada Outlet per customer transaction,Burberry Handbags an increase of Tory Burch Outlet 19%. Kenshoo predicts that next year will replace the Black Friday Thanksgiving,Canada Goose Outlet becoming the second-biggest Burberry Outlet online shopping day.Meanwhile,North Face Outlet Store the marketing technology company Monetate's report shows that its customers on Michael Kors Handbags Thanksgiving shopping week generated Polo Ralph Lauren more than $ 1 billion in online sales, an increase of 44%. It Cheap Ray Ban Sunglasses clients include best buy, Macy's,Coach Outlets Online which ranked in the TOP 500 Guide 11 and 14 respectively.Hai Tao Group will welcome United States Louis Vuitton Wallet most website discount day "Green Monday". This day is also the Federal and a number of international logistics company's busiest day.Tory Burch Outlet Online "Day of the FedEx global network is expected to transport 19 million shipments,Nike Air Max rose 10%.Balenciaga Handbags "Officials say. United States Balenciaga Outlet businesses the second Monday of December each UGG Boots year as the "Green Monday",Cheap Ray Ban Sunglassesthe day most businesses online shopping platform release discounting or free shipping offers, such offers throughout the year is rare,Coach Handbags so a lot of consumers who love shopping will take a chance on this day shopping spree. Amoy sea poised,Cheap Red Bottom Shoes two of 11 State extended to international online shopping. "The United States in this day,Burberry Black Friday online retailers offering discounts coupons,Christian Louboutin Outlet discounts, and free shipping and other initiatives. For shopping overseas,Prada Outlet and light freight is a huge overhead,Kate Spade Outletso the golden opportunity. Green Monday and Friday of next week,Longchamp Outlet there is a free shipping day,North Face Outlet Store waited for a year so you want to want to Moncler Jackets buy something in one fell swoop. "Consumers, Lily said. FedEx is expected to Moncler Outletbe December 10,Louis Vuitton Factory Outlet the busiest day in the history of the company. Forecasts showed that FedEx's North Face Outlet global network will transport 19 million Nike Roshe Run votes the same day shipments,Coach Factory rose 10%. Personal Toms Shoes consumer electronics,retail apparel,Nike Air Max luxury consumption is most concentrated, shipping goods through the Christian Louboutin Shoes network will drive volume growth of FedEx holiday peak. "Is expected in Oakley Sunglasses the period from Thanksgiving to Christmas,Louis Vuittons Outlet Online our global network will transport North Face Store more than 280 million shipments. 247 million votes compared with the 2011 growth over 13%.UGG Boots Outlet "Officials say.United States throughout the most popular online shopping day known as "Cyber Monday". According to Canada Goose Jackets industry projections,Burberry Outlet2013 United States scale Cyber Monday online shopping Cheap Nike Air Max will reach $ 1.8 billion,The North Face Outlet equivalent to 11 billion yuan,Red Bottom Shoes only domestic Alibaba North Face Outlet"double 11" one-third of sales Louis Vuitton Outlet a day.United States Timberland Boots Los Angeles market research firm IBISWorld predicted that in 2013 to Cyber Monday, sales of us $ 1.8 billion, compared with growth of 13.1%. However, the 2013 forecast growth will be lower than last year's 21%.From 2010,Ray Ban Outletthe United States Cyber Monday Tory Burch Outlet online shopping scale Oakley Outlet has been the high double-digit growth.In 2013,Moncler Jacketsjust past the "double 11",Kate Spade Outlet the home alone by Alibaba Group's Taobao and the cat network, achieving sales of 35 billion yuan. Comparatively, United States Cyber Monday online shopping scale, it is estimated that only a fraction of domestic,North Face Outlet Store China's fastest Cheap Jordans growing online shopping,Coach Factory Outlet is far more than the Tiffany Jewelry United States.Although Cyber Monday shopping scale high growth, but for Americans, the crazy Christmas season Shopping Festival,Louis Vuittons Handbags is still the day after Thanksgiving "Black Friday" Gucci Outlet sales achieved in the day,Kate Spade Outlet eight times more than doubled on Monday,Coach Outlet is expected to be a network. United States American Express Louis Vuitton Outlet Online said more people are willing to Cyber Monday online shopping, rather than visit the store on Black Friday. Cyber Monday has Tiffany Outlet surpassed Black Friday as United States most popular shopping day. Although more and more people offer Cyber Michael Kors Outlet Monday shopping,Hermes Belt but only Black Friday Cyber UGG Boots Monday sales 15%.

Ranveer

I like this a lot. Thank you for sharing. I'm always looking for upcycles like this. In the end, you don't know it was a shipping pallet to begin with!
ipl 2016 auction Live streaming hotstar
IPL 2016 Live Score Streaming
ipl 9 Schedule time table fixtures pdf

payday loans

vaqunh payday loans 8769 fast payday loans CggVLt payday loans yAklSm

Great Work

fast payday loans

michael kors outlet new

michael kors outlet
new balance outlet
michael kors handbags on sale
mac cosmetics
ray ban sunglasses
cheap air max 90
tory burch handbags
nike air max
mulberry purse
jordans for cheap
longchamp bags
dansko shoes
burberry uk
nike factory
jimmy choo shoes outlet
ralph lauren sale
juicy couture bags
michael kors uk
nike heels
nike high heels
cheap michael kors handbags
nike air max outlet
nike air max 95
Yves Saint Laurent shoes
coach bags
air max 2013
longchamp handbags
air max pas cher
balenciaga bag
nike free run
cheap ray bans
cheap dr dre beats
gucci outlet
coach handbag
jordans for cheap
louis vuitton uk
cheap rolex watches
hollister clothing
ray ban sunglasses
louis vuitton handbags
mbt shoes
michael kors purse
louboutin shoes
prada bags 2015
nike air max 2015
tory burch sale
cheap christian louboutin
cheap jordan shoes
roshe run
juicy couture handbags
longchamp outlet store
tory burch shoes
christian louboutin outlet
kevin durant shoes 2015
gucci outlet
discount ray ban sunglasses
air max pas cher
cheap jordan shoes
new nike basketball shoes
cheap dr dre beats
mbt shoes clearance outlet
air max
beats by dre cheap
tory burch flats
cheap gucci
red bottom shoes
mulberry handbags
nike outlet
ray ban uk
nike roshe run women
jordans shoes
louis vuitton uk
nike air max 2015
cheap basketball shoes
clarks shoes outlet
oakley sunglasses cheap
burberry outlet
nike air max
nike factory outlet
louis vuitton outlet
cheap christian louboutin
mulberry sale
nike roshe
cheap nike air max 2015
louis vuitton handbags
burberry handbags
burberry outlet
jordan retro 11
louis vuitton handbags
longchamp bag
oakley sunglasses cheap
kobe bryant shoes
balenciaga bag
dolce gabbana bags
nike free run
cheap air max 95
longchamp bags
nike air max 90 hyperfuse
nike free run
longchamp bags
salvatore ferragamo outlet
toms shoes outlet online
ray ban sunglasses
nike air max
air max shoes
louis vuitton online
salvatore ferragamo shoes outlet
free run
chi flat iron on sale
louis vuitton outlet
cheap louis vuitton
louis vuitton outlet
moncler outlet
cheap louis vuitton handbags
prada handbags
ralph lauren outlet
cheap louis vuitton
jimmy choo outlet
longchamp outlet
burberry bags
juicy couture outlet
burberry outlet online
coach handbags
manolo blahnik sale
burberry outlet store
jimmy choo shoes for sale
louis vuitton outlet
nike roshe run
coach factory
kevin durant shoes
mulberry bags
salvatore ferragamo shoes
nike roshe
cheap ray ban sunglasses
gucci handbags sale
juicy couture bags
parajumper outlet
nike free
longchamp bags
nike free
isabel marant sneaker
cheap kobe bryant shoes
fit flops shoes
cheap nike free run
nike outlet store
louboutin clearance sale
longchamp handbags
dansko outlet
tory burch outlet
nike heels shoes
michael kors purses
cheap basketball shoes
cheap beats by dre
nike roshe run women
isabel marant sneaker
celine bag
louboutin shoes
roshe run
jimmy choo shoes
burberry handbags
oakley sunglasses
kd6
gucci outlet
true religion jeans
tiffany and co jewelry
michael kors outlet
cheap beats by dre
ray ban glasses
michael kors handbags
nike roshe run
burberry sale
burberry outlet
longchamp sale
cheap jordan shoes
cheap nike shox
guess factory
mulberry handbags
ralph lauren outlet
new nike basketball shoes
air max 2014
chi flat iron
nike roshe
christian louboutin discount
christian louboutin uk
nike air max
furla handbags
cheap christian louboutin
ralph lauren outlet uk
mulberry bags
louis vuitton outlet
nike roshe runs
free run
nike free run 5
patagonia outlet
nike roshe run
christian louboutin outlet
cheap gucci
kd 6 elite
toms outlet
louboutin
prada outlet
longchamp outlet
woolrich jackets
mulberry handbags
nike free run
nike air max shoes
mbt shoes
louboutin outlet
longchamp bag
buy isabel marant sneakers
ray ban uk
nike air max
nike free run
longchamp outlet
louis vuitton outlet online
juicy couture outlet
ray ban sunglasses
manolo blahnik shoes
longchamp outlet
louis vuitton outlet
dansko shoes clearance
jordan 11
coach purses
ray ban glasses
gucci online outlet
tory burch sale
longchamp bags
michael kors bags
juicy couture outlet online
ralph lauren outlet
cheap coach bags
christian louboutin sale
nike roshe
nike roshe run
roshe run
fake ray ban sunglasses for sale
nike shox shoes
nike outlet
juicy couture bags
kate spade handbags
air max 95
ray ban outlet
ray ban uk
christian louboutin outlet store
mulberry bags
tory burch flats
cheap air max
kd shoes
ysl shoes
nike high heels
coach outlet online
christian louboutin
lebron james shoes
nike roshe
fendi outlet
mcm bags
michael kors uk
balenciaga bag
longchamp outlet
ray ban outlet
polo ralph lauren outlet
cheap jordan shoes
ray ban outlet
patagonia jackets
cheap beats by dre
dolce gabbana outlet
louis vuitton uk
michael kors handbag outlet
nike outlet
nike roshe
ray ban sunglasses
vera bradley outlet
hollister outlet
burberry sale
air max pas cher femme
guess outlet
christian louboutin
burberry handbags
mulberry bags
roshe run
coach purses
kd shoes
juicy couture handbags
gucci handbags outlet
lebron james shoes 2015
tory burch sale
oakley sunglasses
jordan shoes for sale
tory burch outlet
gucci handbags
nike outlet store
cheap ray ban sunglasses
michael kors outlet
fendi outlet online
canada goose outlet
nike shoes
nike roshe
moncler jackets
jordan shoes for sale
nike heels
nike heels
roshe run
cheap gucci
polo ralph lauren outlet
longchamp uk
nike air max
louis vuitton online shop
longchamp bag
michael kors purse
longchamp outlet online
louis vuitton outlet store
gucci outlet
nike free run
fendi outlet
nike roshe run sale
burberry bags
michael kors outlet
mcm backpack
burberry outlet
nike air yeezy
red wing outlet
tory burch outlet online
nike heels shoes
prada bags
cheap nike free run
nike roshe run
nike roshe
prada handbags
retro 11
burberry sale
nike air max uk
rolex watches
christian louboutin sale
burberry outlet
tory burch outlet
celine bag
burberry outlet online
cheap louis vuitton handbags
ray ban sunglasses
christian louboutin shoes
celine bags
vera bradley outlet stores
nike roshe runs
nike shoes
new lebron james shoes 2015
miu miu bags
nike basketball shoes
fendi bags
beats by dre cheap
nike shox
jordans for cheap
polo ralph lauren outlet online
nike heels shoes
tory burch outlet
dolce gabbana handbags
louis vuitton outlet
ray ban uk
air max 2015
mulberry handbags
burberry outlet online
louis vuitton outlet stores
christian louboutin shoes
nike air max 2015
marc jacobs handbags
miu miu bags
nike free
coach outlet store online
ralph lauren outlet uk
cheap oakleys
miu miu handbags
nike roshe runs
burberry bags
christian louboutin outlet
louis vuitton handbags
nike air max
christian louboutin sale
ray ban sunglasses
coach handbags
clark shoes discount
gucci bags on sale
jordans for cheap
nike basketball shoes
juicy couture handbags
longchamp outlet
chanel purses
burberry outlet
balenciaga bags
Yves Saint Laurent outlet
balenciaga handbags
nike air max 2013
mcm handbags
miu miu handbags
toms shoes
jordan 11
gucci outlet online
burberry bags
louis vuitton handbags
belstaff jackets
nike free
nike roshe run
nike shox clearance
mulberry purse
cheap nike air max
ralph lauren outlet uk
nike air max 2014
nike free
ray ban sunglasses
nike air max 90
louboutin uk
gucci online outlet
mulberry handbags
jordan 11
true religion outlet store online 75 off
longchamp purses
celine handbags
juicy couture bags
roshe run
michael kors outlet
michael kors bags outlet
gucci outlet
michael kors purses
mulberry purse
kd 6 shoes
gucci outlet online
longchamp outlet
fitflop shoes
nike outlet uk
gucci outlet
cheap jordans
ray ban outlet online
coach outlet
nike high heels
michael kors handbags
nike outlet store online shopping
mcm backpack
michael kors handbags outlet
lebron james shoes
nike free
burberry outlet
cheap oakley sunglasses
nike shox
kobe bryant shoes 2015
Yves Saint Laurent outlet
christian louboutin uk
mcm bag
isabel marant sneakers
nike free 5
nike roshe run
replica oakley sunglasses
michael kors bags
nike high heels
michael kors bags
north face jackets
nike air max
tiffany & co
prada handbags 2015 collection
tory burch shoes
canada goose jackets
mbt shoes clearance outlet
michael kors outlet
jimmy choo outlet
reebok outlet
nike factory outlet
louboutin shoes
babyliss flat iron sale
free run
cheap louis vuitton handbags
replica ray ban sunglasses
mac makeup
cheap oakley sunglasses
prada handbags
kate spade outlet
cheap jordans
nike roshe run
red bottom heels
louis vuitton uk
new balance shoes
reebok shoes
kevin durant shoes
burberry outlet
kate spade handbags outlet
nike air max 90
cheap coach handbags
nike roshe run
michael kors sale
louis vuitton bags
mk purses
louis vuitton outlet
kevin durant basketball shoes
jimmy choo outlet
nike roshe
longchamp bags
christian louboutin outlet store
tory burch shoes
longchamp handbags
tods outlet
christian louboutin
gucci handbags outlet
polo ralph lauren outlet
mcm bags
nike roshe run
ray ban outlet
burberry outlet online
air max
roshe run
nike heels
nike high heels
nike store uk
kd 6
ray ban outlet online
mulberry bags
mulberry bags
nike air max
cheap north face jackets
air max 90
jimmy choo shoes
mulberry outlet
nike heels
nike roshe
louis vuitton online shop
nike factory outlet
michael kors bags
new balance shoes
dansko outlet
balenciaga bags
mulberry handbags
kd shoes
dolce gabbana handbags
nike high heels
longchamp handbag
juicy couture outlet
longchamp bag
prada handbags
nike shox clearance
isabel marant sneakers
furla bags
kate spade outlet
juicy couture outlet
marc jacobs handbags sale
burberry outlet
nike heels
coach factory outlet
cheap dr dre beats
air max 95
cheap jordan shoes
gucci outlet online
jordan retro 11
cheap oakley sunglasses
michael kors sale
coach outlet
nike roshe run
louis vuitton sale
kd 6
michael kors outlet
tods shoes
celine bags
fitflops clearance
true religion outlet
isabel marant online store
nike roshe
clarks shoes
chi hair straighteners
christian louboutin outlet
tory burch outlet online
cheap jordan shoes
cheap air max
longchamp sale
kd6
gucci outlet online
nike shox
nike basketball shoes
christian louboutin outlet
moncler jackets
louis vuitton handbags
ralph lauren outlet
mcm bags
nike shox shoes
cheap nike air max
juicy couture outlet online
chi flat iron on sale
dansko shoes clearance
air max pas cher femme
polo ralph lauren outlet
christian louboutin
kevin durant shoes
nike heels for women
salvatore ferragamo outlet
giuseppe zanotti shoes
christian louboutin shoes on sale
tory burch outlet online
cheap jordan shoes
cheap nike air max
air max pas cher
ray ban sunglasses
louboutin uk
mcm backpack
longchamp bag
cheap gucci bags
longchamp bags
mulberry purse
ferragamo outlet
christian louboutin discount
kate spade handbags outlet
christian louboutin outlet
coach factory outlet online
new balance outlet
nike high heels
michael kors handbags
burberry outlet
air yeezy
jimmy choo shoes
giuseppe shoes
mbt shoes clearance
nike heels
fendi bags
nike roshe run
gucci outlet online
nike basketball shoes
chi flat iron
michael kors handbags
kd shoes
ray ban glasses
nike air max pas cher
burberry uk
michael kors outlet store
kd shoes
nike roshe
juicy couture handbags
mulberry bags
vera bradley sale
louis vuitton bags sale
longchamp bag
air jordan 11
ray ban glasses
nike store uk
nike factory outlet
prada handbags
moncler uk
michael kors handbags
prada handbags outlet
burberry outlet online
michael kors uk
fendi bags
retro 11
canada goose jacket
louis vuitton bags
fendi outlet
Yves Saint Laurent shoes
balenciaga handbags
louis vuitton
clarks shoes
rolex watches sale
m c cosmetics
mulberry purse
mbt shoes clearance
louis vuitton bags
marc jacobs outlet
red wing shoes coupon
nike heels for women
michael kors purses
canada goose jackets
giuseppe zanotti sale
nike roshe runs
miu miu bag
longchamp bag
polo ralph lauren
clark shoes discount
nike uk
coach outlet
ray ban outlet
cheap jordans
nike air max 95
fendi outlet online
chloe handbags
cheap ray bans
nike outlet
louboutin uk
burberry outlet
tods shoes sale
tory burch outlet online
tory burch handbags
jimmy choo outlet
jimmy choo shoes for sale
christian louboutin
juicy couture outlet
nike free run cheap
cheap jordan shoes
tory burch outlet store
jordan retro 11
ralph lauren uk
kd 6
nike roshe run
kevin durant shoes 2015
celine handbags
cheap nike shox
nike shox
cheap christian louboutin
coach outlet
tods shoes
patagonia outlet
michael kors handbags
michael kors handbag
nike free run 3
louboutin
burberry outlet store
juicy couture sale
fendi outlet online
tory burch bags
longchamp uk
patagonia jackets
nike shox shoes
coach outlet online
jordans for cheap
dolce gabbana purses
michael kors purse
free run
chloe bags
christian louboutin uk
air max
red bottom shoes
joe new balance outlet
jordans shoes
coach bags
ray ban sunglasses
isabel marant sneakers
nike free run
burberry outlet online
new nike basketball shoes
jordan shoes for sale
parajumper jackets
cheap nike air max
michael kors outlet
gucci bags
coach outlet online
prada outlet
tory burch shoes
burberry outlet store
nike store
michael kors bags
nike air max
nike heels shoes
gucci handbags
nike air max pas cher
juicy couture outlet
michael kors outlet
chi hair straighteners
prada bags 2015
air max
cheap kd shoes
buy isabel marant sneakers
ray ban outlet
balenciaga bags
louis vuitton outlet online
jordans shoes
kate spade handbags
michael kors outlet stores
louis vuitton bags
nike air max pas cher
kevin durant shoes 2015
woolrich outlet
miu miu bag
nike free 3
burberry outlet online
joe new balance outlet
louboutin outlet
mcm bag
dansko shoes
nike air max shoes
ysl shoes
cheap jordans
nike heels shoes
cheap jordans
furla outlet
mulberry handbags
buy isabel marant sneakers
cheap basketball shoes
michael kors sale
longchamp bag
louboutin sale
reebok shoes outlet
fit flops shoes
nike air yeezy 2
manolo shoes
christian louboutin discount
tods shoes outlet
cheap coach handbags
louis vuitton handbags
kevin durant shoes
cheap air max
louis vuitton outlet store
babyliss flat iron
fitflop shoes
tods outlet
belstaff outlet
prada handbags outlet
ferragamo shoes
prada bags
nike shox shoes
juicy couture outlet store
fitflops clearance
nike outlet uk
nike air max 95
cheap basketball shoes
balenciaga handbags
jimmy choo shoes for sale
prada outlet
nike free
michael kors handbags
new nike basketball shoes
red wing shoes
beats by dre cheap
christian louboutin outlet
clarks shoes outlet
guess handbags
air max pas cher femme
jimmy choo shoes
nike uk

polo

Burberry Outlet Online, http://www.burberrysfactory.com/

The North Face Jackets, http://www.thenorthface.so/

Coach Black Friday, http://www.official-coachoutlets.com/

Cheap Barbour Coats, http://www.barbour-factory.com/

Abercrombie And Fitch Outlet, http://www.abercrombiee.com/

Burberry Coats Outlet, http://www.burberry-outlet2015.com/

Louis Vuitton Outlet, http://www.us-handbags.com/

Juicy Couture Clothes, http://www.clothes-mall.com/

Gucci Shoes Outlet, http://www.gucci-factory.com/

Marc By Marc Jacobs, http://www.marcjacobsonsale.com/

MCM Backpack Outlet, http://www.mcmworldwide.ca/

Gucci Shoes UK, http://www.guccishoes-uk.com/

Kate Spade Bags Outlet, http://www.kate-spades.com/

Louis Vuitton Paris, http://www.louisvuittonas.com/

Gucci Shoes Outlet, http://www.lv-guccishoesfactory.com/

Michael Kors Black Friday, http://www.michaelkors.so/

Michael Kors Outlet, http://www.michael--korsonline.com/

Michael Kors Outlet Online, http://www.mkbagsoutlet.in.net/

Moncler Outlet Online, http://www.moncler-clearance.com/

North Face Outlet Online, http://www.northfaceeoutletonline.com/

North Face Outlet, http://www.the-northfaceclearance.com/

Oakley Sunglaases Outlet, http://www.oakley.in.net/

Michael Kors Black Friday, http://www.official-mkoutlets.com/

Prada Mens Shoes, http://www.official-pradaoutlet.com/

Polo Outlet, http://www.polo-outlets.com/

Ralph Lauren Outlet Online, http://www.ralphlauren.so/

Ugg Outlet Store, http://www.cheapuggsbootso.com/

Polo Outlet Online, http://www.ralphlaurentshirts.com/

Longchamp Outlet Store, http://www.longchampsoutlet.com/

Uggs Outlet, http://www.uggboots-factory.com/

Louis Vuitton Outlet, http://www.louisvuitton.so/
Tommy Hilfiger Outlet Online, http://www.tommyhilfiger.in.net/

Coach Factory Outlet, http://coach.co-om.com/

Barbour Jackets Outlet, http://www.barbour-jacketsoutlet.com/

Cheap Monster Beats, http://www.coachoutletew.com/

Polo Outlet Online, http://www.ralphslauren.co.uk/

Tory Burch Outlet Online, http://www.tory-burches.com/

Uggs Outlet, http://www.warm-boots.com/

Woolrich Jackets Outlet, http://www.woolrich-clearance.com/

Air Jordan Shoes, http://www.nike-jordanshoes.com/

Tommy Hilfiger Outlet Stores, http://www.tommy-hilfigeroutlet.com/

North Face Outlet, http://www.official-thenorthface.com/

Monster Beats Outlet, http://www.monsterbeatsbydres.net/

Cheap Canada Goose Parka, http://www.canada-gooser.com/

Coach Outlet Online, http://www.bestcustomsonline.com/

Coach Outlet, http://www.coach-blackfriday2014.com/

shop.coachfactory.com, http://www.coachccoachoutlet.com/

Coach Store Outlet, http://www.coach-clearance.com/

Coach Factory Store, http://www.coach-factories.net/

Coach Factory Outlet Online, http://www.coach-factorysoutlet.com/

Coach Bags Outlet, http://www.coachoutlet.so/

Coach Outlet Online USA, http://www.coachoutletrusa.com/

Coach Purses Outlet, http://www.coach-pursesoutlets.com/

Hermes Outlet, http://www.hermes-outletonline.com/

Black Friday 2014, http://www.misblackfriday.com/

Coach Factory Outlet, http://www.co-om.com/

Moncler Oultet, http://www.mmoncler-outlet.com/

Coach Purses Outlet Online, http://www.newoutletonlinemall.com/

Polo Outlet, http://www.ralphlaurenepolo.com/

Coach Outlet USA, http://www.zxcoachoutlet.com/

Ferragamo Shoes Outlet, http://www.ferragamos.in.net/

Ugg Boots Outler,http://www.co-om.com/uggboots.html

bloomingdales coupon code, http://www.us-handbags.com/

Louis Vuitton Outlet,http://www.us-handbags.com/louis-vuitton-bags-c-1.html

Hermes Bags Outlet,http://www.us-handbags.com/hermes-bags-c-2.html

Prada Outlet Online,http://www.us-handbags.com/prada-bags-c-3.html

Chanel Outlet,http://www.us-handbags.com/chanel-bags-c-4.html

gucci backpack,http://www.us-handbags.com/gucci-bags-c-5.html

Burberry Outlet Online,http://www.us-handbags.com/burberry-bags-c-6.html

Celine Outlet Online,http://www.us-handbags.com/celine-bags-c-7.html

Balenciaga Outlet Online,http://www.us-handbags.com/balenciaga-bags-c-8.html

Christian Dior Outlet,http://www.us-handbags.com/christian-dior-bags-c-9.html

Chloe Outlet,http://www.us-handbags.com/chloe-bags-c-10.html

Bvlgari Outlet,http://www.us-handbags.com/bvlgari-bags-c-11.html

Bally Outlet Online,http://www.us-handbags.com/bally-bags-c-12.html

Coach Factory Coupon,http://www.us-handbags.com/coach-bags-c-13.html

Michael Kors Outlet,http://www.us-handbags.com/michael-kors-bags-c-14.html

MCM Backpack Outlet,http://www.us-handbags.com/mcm-bags-c-15.html

Fendi Outlet,http://www.us-handbags.com/fendi-bags-c-16.html

Mulberry Outlet Online,http://www.us-handbags.com/mulberry-bags-c-17.html

Marc by Marc Jacobs,http://www.us-handbags.com/marc-jacobs-bags-c-18.html

Miu Miu Outlet,http://www.us-handbags.com/miu-miu-bags-c-19.html

Ysl Outlet,http://www.us-handbags.com/ysl-bags-c-20.html

Tory Burch Outlet,http://www.us-handbags.com/tory-burch-bags-c-21.html

Givenchy Outlet,http://www.us-handbags.com/givenchy-bags-c-22.html

Ferragamo Outlet,http://www.us-handbags.com/ferragamo-bags-c-23.html

Lancel Outlet,http://www.us-handbags.com/lancel-bags-c-24.html

Loewe Bags Outlet,http://www.us-handbags.com/loewe-bags-c-25.html

Tods Outlet,http://www.us-handbags.com/tods-bags-c-26.html

Paul Smith Outlet,http://www.us-handbags.com/paul-smith-bags-c-27.html

Dolce Gabbana handbags,http://www.us-handbags.com/dg-bags-c-28.html

Alexander Wang Outlet,http://www.us-handbags.com/alexander-wang-bags-c-29.html

Bottega Veneta Outlet,http://www.us-handbags.com/bottega-veneta-bags-c-30.html

Michael Kors Outlet, http://michaelkorsoutlet.co-om.com/

MCM Backpack Outlet, http://mcmbackpack.co-om.com/

Monster Beats Outlet, http://monsterbeats.co-om.com/

North Face Outlet, http://northfaceoutlet.co-om.com/

MK Black Friday, http://mk.misblackfriday.com/

Coach Outlet Black Friday, http://coachoutlet.misblackfriday.com/

Coach Factory Black Friday, http://coachfactory.misblackfriday.com/

Ugg Australia Black Friday, http://uggaustralia.misblackfriday.com/

Coach Purses Black Friday, http://coachpurses.misblackfriday.com/

Coach Outlet USA, http://coachusa.misblackfriday.com/

Coach Black Friday, http://coach.misblackfriday.com/

Michael Kors Outlet Online, http://michaelkorss.misblackfriday.com/

Michael Kors Black Friday, http://michaelkors.misblackfriday.com/

Air Max Black Friday, http://airmax.misblackfriday.com/

Michael Kors Factory, http://michael-kors.misblackfriday.com/
http://coachoutlet.eu-us.net/
http://www.embereso.com/
http://www.varmoweuts.com/
http://www.bootiexew.com/
http://www.mistuesday.com/
http://www.towednesday.com/
https://twitter.com/MichaelKorsUSA
https://twitter.com/UggsClearance
https://twitter.com/BurberrySale
https://twitter.com/CoachOutlet2014
https://www.facebook.com/coachoutletstoreonline
https://www.facebook.com/ralphlaurenoutletonline
https://www.pinterest.com/CircleFashion/
https://www.facebook.com/burberryoutlettoryburchoutlet

hesitate seizure damaged explain p9404

more often than not there are four frequent errors motorcycle buyers make with motorcycle financing you will have to browse through the internet sites in order to find the right home refinance alternative instant payday loan this is done by adding a few percentage points to an already inflated interest rate equifax is one of a number of significant credit referencing agencies in the country taking advantage of the fha loan program is a great way for first time buyers or anyone with a shortage of down payment funds to buy a home

Unuossu

Možda sam već postao dosadan, ali stalo mi je do toga da dodam da ovaj "smrtni udarac" ne treba bukvalno shvatiti. Tek kad sam pročitao šta sam napisao, uvideo sam grešku u odabiru izraza. Hteo sam da kažem "odsudni udarac", "coup de grâce". Ja uistinu jesam za rat do pobede protivu buržoazije, ali nikako i za njeno istrebljenje ili bilo šta slično, već za integraciju kapitalista u novostvoreno besklasno društvo.

Unossu

Čestitke redakciji. Konačno jedan ozbiljan tekst posle besmislica o prekarijatu i o propuštenim šansama američkih vlasti (mislim na tekst Noama Chomskog).
Hteo bih najpre da se osvrnem na Umpapahovo (ili -ino) shvatanje tendencijalne prirode pada srednje stope profita. Poći ću od Marxove formule W=C+V+pV. Iz nje se vidi da se rečenoj težnji opadanja stope profita (s=pV/(C+V)), koju izaziva rast odnosa C/V (fiksni kapital/varijabilni kapital) suprotstavljaju tri težnje: 1) težnja deprecijacije fiksnog kapitala (C), 2) težnja rasta zarada (i potrošnje uopšte) u nekriznom periodu i 3) težnja rasta profita (pV). Do pretvaranja težnje opadanja stope profita u realno opadanje profita dolazi usled ograničenosti ispoljavanja triju protivtežnji. Deprecijacija fiksnog kapitala teško da se ikako može zaustaviti, ali je njen itenzitet ograničen, jer u suprotnom ne bi uopšte bilo investicija u inovacijski sektor što bi dodatno ojačalo težnju opadanja profita i smanjilo profite u svim sektorima. Pošto s druge strane rast zarada takođe nailazi na granice, koje neizostavno postavlja tržišno takmičenje, nezaustavljivo smanjenje udela živog rada u proizvodnji (u odnosu na mrtvi rad tj. tehnologiju) neizbežno u jednom trenutku prevladava nad prvim dvema protivtežnjama i odnos C/V realno raste. Ostaje protivtežnja rasta profita. Da bi rast profita potro rast udela fiksnog kapitala u ukupnom kapitalu (C/C+V, a samim time i C/V), on mora biti veći od rasta zarada tj. od rasta potrošnje od strane nekapitalistâ, što znači da pV/V (iliti stopa viška vrednosti) mora rasti. Dok nekapitalisti uglavnom troše svoj udeo u društvenoj dobiti, tj. zarade (V), na finalne proizvode potrošne prirode, kapitalisti koriste profit kako za kupovinu potrošnih proizvoda tako i za ulaganje u nove proizvodne kapacitete (ulaganje u stare ulazi u C iz jednačine), odnosno u ekspanziju proizvodnje. Budući da kupovina potrošnih proizvoda (dobara i usluga) od strane kapitalistâ, ma koliko bila veća od nekapitalističke potrošnje, ne može toliko rasti da se srazmera ovih dveju potrošnji bitno promeni, rast profita prevashodno počiva na ekspanziji proizvodnje. Dakle, kao što tvrdi Umpapah (ili mi se barem čini), tačno je da ekspanzija proizvodnje koja proističe iz tehnološkog razvoja može anulirati težnju opadanja stope profita, ali u jednom trenutku ekspanzija proizvodnje ne „uspeva“ više pratiti rast odnosa C/V i u tom trenutku tendencijalni pad stope profita postaje stvarnim. Tada nastaje kriza profitabilnosti, koja u jednom momentu mora prerasti u sveopštu društvenu krizu, pošto rast javnog duga ne omogućava pravu akumulaciju kapitala (koja je svrha kapitalističke proizvodnje), već samo akumaulaciju obećanja o budućem plaćanju. I prvo i drugo se već dogodilo – kriza profitabilnosti sedamdesetih godina, a sveopšta kriza nam je pred očima. Besmisleno je u takvoj situaciji pozivati se na tendencijalnu prirodu pada stope profita da bi se dokazalo da se stvarni pad može preduprediti, jer ono što se već dogodilo ne može se preduprediti.
Ono što ostaje da se vidi je da li je nastala situacija reverzibilna i na koji se način eventualno može okrenuti u suprotan smer. Da bi se pad stope profita, koji je stvaran, a ne tendencijalan, zaustavio, bilo bi potrebno da se neka od protivtežnji intenzivira. Rat se zarada, kao što nam praksa pokazuje nikako ne može intenzivirati, jer ekonomska kriza za sobom povlači pad zarada upravo u cilju ublažavanja efekata rasta odnosa C/V putem dodatnog povećanja profita. Pošto realni pad stope profita izaziva smanjenje ulaganja, o ekspanziji realne proizvodnje se ne može ni razmišljati, te jedino sredstvo za povećanje profita ostaje smanjenje direktnih i indirektnih zarada, odnosno intenziviranje pljačke proletarijata koje je na delu. Ta je dodatna pljačka, međutim, vrzino kolo, pošto dovodi do još veće kontrakcije proizvodnje i sledstvenog osipanja profita na globalnom nivou, dodatnog pada stope profita, sledstvenog dodatnog opadanja ulaganja u proizvodnju i sve tako u krug, ili bolje rečeno u ponor. Nismo uzeli u obzir mogućnost dodatnog zaduživanja, koje je takođe na delu, ali svakome je jasno da to samo još više produbljuje krizu.
Nismo uzeli u obzir ni prvu protivtežnju, tj. težnju fiksnog kapitala deprecijaciji. Deprecijacija fiksnog kapitala se svakako intenzivira u vreme krize, ali se sami kapitalisti trude da ona ne bude prevelika da ne bi došlo do potpunog kraha, budući da upravo taj fiksni kapital (pored zaliha u novcu i plemenitim metalima) sačinjava akumulirano bogatstvo buržoazije. Dakle, jedini način da kriza prestane je potpuni krah i značajna deakumulacija kapitala. Jedino nakon toga može akumulacija kapitala ponovo otpočeti. Krah o kojem govorim se u poslednjih sto godina dogodio dva puta. Tokom prvoga je poginulo preko 35, a tokom drugoga preko 60 miliona ljudi. Niko ne može tačno predvideti kako će izgledati treći i hoće li ga biti (nije isključeno da ga revolucija može preduprediti), ali jedno je sigurno: kao i prethodna dva puta, pred nama je alternativa socijalizam ili varvarstvo.
Umalo da zaboravim: pomenuta je i mogućnost da uvoz jevtine radne snage s istoka i juga anulira pad stope profita. Do takvog zaključka može doći samo onaj koji stvari posmatra lokalno, što je u – vremenu kada je imperijalizam na vrhuncu a svetski kapital izmešan i isprepletan kao nikada pre – veoma pogrešan pristup. Ako stvari posmatramo na globalnom nivou, taj uvoz jevtine radne snage samo tu radnu snagu prebacuje s jednog na drugo mesto i u najboljem slučaju blago produbljuje krizu, jer ušteda koja se ostvaruje biva ne samo anulirana, već i premašena dvostrukom kontrakcijom proizvodnje – usled smanjenja zarada i usled ukidanja proizvodnje na mestu s kojega je ta radna snaga prebačena. Ovo kažem, jer bi zamena na tom mestu drugim radnicima značila otvaranje novih radnih mestâ i ekspanziju proizvodnje na globalnom nivou, što je u trenutku akutne ekonomske krize (na svetskom nivou) potpuno nezamislivo.
Kad je reč o primedbi da autor teksta abolira finansijere i druge kapitaliste od odgovornosti za krizu, tu se mogu u potpunosti složiti s Rododendronom. Niko ovde ne nastoji abolirati kapitaliste. Tekst jednostavno pokušava da kaže da njihovo delovanje nije određeno njihovom zlobom ili drugim karakternim osobinama, već pre svega objektivnim okolnostima u kojima se njihove delatnosti odvijaju. Naime, nesporno je da su kapitalisti u poslednjih dvadeset i više godina ogroman kapital prebacili iz „realnog“ u „finansijski“ sektor i oni su za to nesporno odgovorni, ili „krivi“ ako hoćete da se izrazim moralistički. Stvar je u tome što oni to nisu učinili našavši se pred izborom 'odgovorna ulaganja u realnu ekonomiju' ili 'neodgovorna ulaganja u razne hartije od vrednosti', već pred izborom 'nastavak ulaganja u već uveliko neprofitabilnu proizvodnju i prihvatanje rizika od trpljenja trenutnih gubitaka' ili 'ulaganje u mnogo profitabilniju trgovinu dugovanjima i prihvatanje rizika od gubitaka koji se mogu očitovati u budućnosti, ali i ne moraju ako država interveniše'.
Ima još jedna stvar koja je zabrinjavajuća. Naime, mnogi komentatori vide u propadanju buržoaske ekonomije nepoželjnu stvar. Ovakav stav je tipičan za sitnoburžoaski reformizam. Autentični antikapitalista priželjkuje propast kapitalističkog sistema proizvodnje kako bi bilo moguće tako oslabljenoj i dezorjentisanoj buržoaziji zadati smrtni udarac, i na taj način ukinuti izrabljivačke odnose u društvu i staviti tačku na alternaciju svetskih ratova i posleratnih obnova i kriza kojoj kapitalizam izlaže čovečanstvo već čitav jedan vek.
Na kraju, anonimnom komentatoru koji poziva redakciju da se usredsredi na događanja u „vlastitom dvorištu“ mogao bih, krajnje dobronamerno, da poručim samo jedno: radnici nemaju ni dvorišta ni zemlje, već svet za osvojiti! (Naravno, to nikako ne znači da ne treba usmeriti borbene (lato sensu) napore tamo gde najviše mogu biti od koristi.)

umpapah

Najbolje da dam primjer:U Americi 100000 tekstilnih radnica ti ostvaruje proizvodnju uz profitnu stopu od 20%.Daš im otkaz, prebaciš strojeve u Kinu i tamo unajmiš 100000 kineskih domaćica koje manje platiš pa ti ostvaruju profitnu stopu od 50%. Sa viškom zarade kupiš državne obveznice američke vlade a am.vlada tim novcem isplaćuje naknadu za nezaposlene onim svojim tekstilnim radnicama.Profitna stopa je veća, a ako prestaneš kupovati am.državne obveznice i am.radnice ostanu nezaposlene, javljaju se sve moguće neravnoteže, kriza, deflacija, valutni ratovi...

Unossu

Primer je zanimljiv. Kao što sam gore napisao, jedan od načina da se ublaži pad stope profita je značajno povećanje profita putem smanjenja zarada. Problem koji se tu javlja je smanjenje globalne sposobnosti potrošnje, što dovodi do smanjenja globalne proizvodnje i povećanje profita na globalnom nivou biva anulirano. Naravno, problem delimično i privremeno rešavaju državne obveznice, tj. fiktivna akumulacija kapitala, budući da država koja ih izdaje nema odakle da ih vrati i u jednom momentu će sistem javnih dugova morati da prestane funkcionisati. Istina, ta fiktivna akumulacija omogućava i stvarnu akumulaciju pošto fiktivni kapital održava proizvodnju na nivou od pre smanjivanja zarada, eventualno dopušta blagu ekspanziju. Značajna ekspanzija proizvodnje nikako nije moguća u vreme kad svetski proletarijat smanjuje svoju potrošnju. Naime, udeo proizvodnje novih proizvodnih kapaciteta u ukupnoj proizvodnji ne može naglo porasti, a naročito ne u vreme krize, kad se opseg svetske proizvodnje podupire prvenstveno javnim dugom. Dakle, morala bi rasti proleterska potrošnja da bi došlo do ekspanzije proizvodnje. Malo je verovatno da bedne plate kineskih domaćica mogu nadomestiti, a kamoli premašiti, razliku između plata američkih otpuštenih radnica i socijalne pomoći posle otpuštanja, jer je država u kapitalizmu samo jedan od kapitalističkuh subjekata, a ne nekakav altruista. Dakle od rasta ukupnih zarada i ukupne potrošnje nema ništa. Samim time, nema ništa ni od ekspanzije proizvodnje, što i nije za očekivati ako se, kao u tvom primeru, prebacuju iste mašine s jednog mesta na drugo. U odsustvu proširivanja proizvodnje ne može ni ukupni profit rasti, jer se dodatni profit ili ulaže u širenje proizvodnje ili se imobilizira što izaziva nemogućnost prodaje proizvedenog i sledstvene gubitke kod drugih kapitalista. Znači, u onoj meri u kojoj se profit ne ulaže u proizvodnju, radi se samo o prebacivanju kapitala od jednog kapitaliste do drugog i takvo prebacivanje ne doprinosi rastu globalnog profita. Dakle, delokalizacija proizvodnje u nerazvijene zemlje niti povećava globalni profit (što ne znači da to važi i za pojedine kapitaliste), niti povećava stopu viška vrednosti (profit/zarade), pošto smanjenje globalnih zarada dovodi do smanjenja globalnog profita. Zato globalna srednja stopa profita pada, barem u proizvodnom sektoru, još od sedamdesetih godina. Ne nastupa kriza kad kapitalisti prestanu kupovati državne obveznice, već prestaje mogućnost fiktivne akumulacije kapitala (fiktivne na globalnom nivou; za pojedince koji pre nego što do devalvacije obveznica dođe uspeju da ih pretvore u realni kapital ova akumulacija nije nipošto fiktivna), nakon što je dodatna realna akumulacija na globalnom nivou odavno postala nemoguća, tj. nakon što je kriza već odavno nastupila. Ova kriza se ne ogleda samo u neumitno opadajućoj profitabilnosti ulaganja u proizvodnju (čak i u zemljama u koje je proizvodnja izmeštena sa "zapada"), nego i u kontinuiranoj i nezaustavljivoj degradaciji životnog standarda radničke klase (na globalnom nivou). Jednom rečju, delokalizacija proizvodnje u zemlje "trećeg sveta", pre nego sredstvo za izbegavanje krize, njen je simptom.

umpapah

U navedenom primjeru suma primanja američkih radnica za vrijeme proizvodnje u Americi i kineskih domaćica koje tada nitko ne plaća, jednaka je kasnijoj sumi plaća kineskih radnica i naknade za nezaposlene sada nezaposlenih američkih radnica ( koja u ovom primjeru iznosi pola njihove prijašnje plaće ).Fiksni kapital je u oba slučaju isti kao i veličina profita koji se može uložiti u proširenje prizvodnje.Broj zaposlenih radnica je isti u oba primjera.Broj nezaposlenih je isto isti u oba slučaja, dok je proizvodnja bila u Americi kineske domaćice su sjedile kod kuće bez plaće.Ali profit kapitaliste se povećao, profitna stopa se povećala.A ne bi da nije bilo preseljenja proizvodnje u Kinu.I sustav funkcionira sve dok se od kineskih profita kupuju američke državne obveznice i američki nezaposleni se ne bune.

Unuossu

Nisam ja ni tvrdio da se profitna stopa kapitalista što je preselio proizvodnju u Kinu ne povećava. To znači da se njegov profit povećao (nije mogao ostati isti ako su se zarade njegovih radnika smanjile), ali problem nastaje usled njegove nemogućnosti da uvećani profit uloži o proširenje proizvodnje, jer je tempo proširenja svetske proizvodnje u najboljem slučaju ostao isti, budući da se kupovna moć proletarijata nije povećala (verovatno se smanjila). I tu sad nastaje problem, jer sav onaj kapital koji se niti uloži u proizvodnu, bilo direktno bilo preko banaka, niti potroši, pretvara se u tuđe gubitke, jer ukupan prihod proletarijata i buržoazije odgovara ukupnoj ceni finalnih proizvoda. Naime, neprodati proizvodi stvaraju gubitke. Zato povećanje profitne stope pojedinih kapitalista ne povlači neophodno za sobom rast PROSEČNE stope profita na globalnom nivou. U tome je, čini mi se, srž našeg neslaganja. Pošto kupovina američkih obveznica uglavnom ne predstavlja ulaganje u proširenje proizvodnje, ne samo što do povećanja prosečne stope profita ne dolazi, već se tom kupovinom stavaraju preduslovi za ravnanje proizvodnih stopa u različitim zemljama i sektorima, što Marx drži za neizbežan rezultat. Naime, u slučaju nagle deprecijacije obveznica, ovo ravnanje se vrši retroaktivno.

umpapah

Stoji navedeno...ali pogledajmo to ovako:
Kretanje p.p.s. u SAD po godinama:
1899 - 22% 1914/18 - 18% 1921 - 12% 1929 - 17% 1932 - 2% 1939 - 7% 1945 - 23% 1948 - 17% 1965 - 18% 1983 - 10%
Danas je p.p.s. niža nego što je bila na početku XX st, u određenim periodima je ova tendencija bila obrnuta.Hoće li ovo dovesti do sloma kapitalizma? Najvjerojatnije neće, kako je objašnjeno u knjizi Teorije sloma http://www.superknjizara.hr/index.php?page=knjiga&id_knjiga=100021504 jer u pojedinim periodima dolazi do rasta p.p.s. a to je upravo sada, izlazak novih stotina milijuna slabo plaćenih radnika Kine, Indije i ostale Azije na svjetsko tržište rada. To ( kao i ova kriza ) biti će kao efekat WW2 na gore navedenoj tablici. Kapitalizam tako funkcionira: faza rasta istovremeno praćena padom p.p.s. i onda slijedi krah/rat/veliki znanstveno-tehnološki skok/nove stotine milijuna slabo plaćenih radnika pa se kolo opet zavrti nanovo, slijedi opet faza rasta...

Nisam u potpunosti bio u

Nisam u potpunosti bio u pravu. Istina je to što kažeš da profitna stopa sada raste. Moje je tumačenje krize bilo isuviše uprošteno. Knjigu koju preporučuješ nisam u prilici da pročitam, ali sam zato skoro naišao na tumačenje krize koje mi se čini veoma uverljivim i potkrepljeno je bitnim statističkim podacima. Ovde je poveznica:
http://leftcommunism.org/spip.php?article55

Na žalost, nema prevoda, jedina verzija je na francuskom. Nadam se da to ne mora biti problem.

umpapah

Ta web stranica je izvrsna, ima tu još jedan dobar članak :

http://leftcommunism.org/spip.php?article120

sa ovim grafikonom http://leftcommunism.org/IMG/jpg/Graph_1_-_Profits_et_Bourse_-_US_-_1992...

...

Ojačajte naše redove, pa nam i vi pomognite objavljivati, niti smo za ovo plaćeni, niti smo po cijele dane slobodni da bi mogli popratiti svaku zanimljivu vijest.