Izvještaj sa protesta brodograditelja u Rijeci

U ponedeljak 22. XII koji je u vrijeme dok smo bili svoj na svome, slavljen kao Dan armije u Rijeci je u prosvjedovalo oko 4000 ogorčenih obespravljenih i poniženih brodograditelja, ali i ne samo brodograditelja, koji su ozbiljno zabrinuti za svoju i budućnost svoje djece. Prosvjedi su organizirani od strane sindikata brodogradilišta Kraljevice, 3. Maja i Uljanika. A povod je bio podanička namjera korumpirane i nesposobne vlasti, da snisishodljivo popusti pod diktatom neoliberalnog imperijalizma, rasproda im brodogradilišta zadnju industrijsku vrijednost na ovim prostorima, što bi u konačnici moglo rezultirati njihovim zatvaranjima i gubitkom egzistencije za brodograditelje i prateće djelatnosti, čiji se proizvodi ugrađuju u brod.

Prisutnima su se obratili sindikalni vođe iz tri brodogradilišta, predsjednik HUS-a Ozren Matijašević i na kraju najbritkiji predsjednik SIK-a Bruno bulić. Bulić je rekao, da ako je nesposobna vlast spremna «skinuti gaće» pred evropskim moćnicima, da to brodograditelji sigurno neće, jer je brodogradnja nije Vegeta nego zalogaj na kojem bi neki mogli «polomiti zube». Obećavajući, da slijedeći prosvjed, ako do njega bude moralo doći, sasvim izvjesno neće se održati na obali nego na Markovom trgu u Zagrebu.

Iako je bulićeva retorika doslovno zapalila masu, cijelokupni tok događaja protekao je u savršenom dostojanstvu. Pored sindikalnih zastava, bilo je i dosta transparenata na kojima je istaknut otpor namjeri vlade, uz povike lopovi, lopovi.

Na skupu je uz sindikaliste iz brodogradnje bio prisutan i predsjednik Novog sindikata iz Zagreba Mario Iveković, a viđen je i riječki gradonačelnik Vinko Obersnel. Iz Pule su u organizaciji SIK-a došla tri puna autobusa. Među prosvjednicima bili su sa transparentom i zastavama i mladi riječki anarhosindikalisti koji su djelili i svoj letak, sa kratkim, objektivnim, revolucionarnim i nadasve zrelim tekstom. Zatim bio je i jedan transparent sa podrškom studenata radnicima. Od političara primječeni su članovi Socijalističke Radničke Partije iz Rijeke i Istre. (Vladimir Kapuralin)

Izvor: Regional Express

***

Direktnom akcijom protiv svih parazita!

Pokretači smo ovog društva. Sve što nas okružuje izgradili smo mi i za sve što nas okružuje brinemo se mi. Školujemo se kako bi nastavili rad naših djedova i baka, roditelja, kolega, susjeda i svih onih nama nepoznatih proletera.

Na našem putu do slobode stoje političari, gazde, birokrati i svi ostali paraziti. Smatramo da je sloboda odlučivanje o vlastitim zajednicama, odlučivanje o vlastitim radnim mjestima. Odlučivanje što ćemo i koliko proizvoditi. Ne za tržište, ne za profit, već za nas!

Mi želimo proizvoditi, ali ovaj put proizvoditi za sebe.

Stoga izjavljujemo da nam je dosta:
Laži – ponižavanja – izrabljivanja – poslušnosti – reklama i vođenja tuđeg života!
Političara svih boja – šefova – parazita i eksploatatora!

Želimo ovdje i sada:
Potpunu kontrolu nad vlastitim životima.
Direktnu demokraciju, odgovornost i slobodu.

Želimo sve i spremni smo na sve!
...s poštovanjem i ljubavlju Vaši anarhosindikalisti..

Kontakt: masa-rijeka@net.hr
Web site: www.masa-hr.org