Izdavački komitet Lokalne grupe Rijeka

Izdavački komitet se bavi priređivanjem i izdavanjem interesantne i poučne literature, literature koja se tiče taktika i strategija zaštite naših izborenih radničkih i ljudskih prava, zaštite naših radnih mjesta i zajednica te općenito o anarhosindikalizmu i anarhizmu.

Izdavački komitet je za svoj logo, povodom treće obljetnice službenog postojanja Lokalne grupe Rijeka u sklopu MASA-e (Kongres MASA-e 21.-22.3.2009. – 3.2012.), uzeo simbol A u O („slobode“), okružen lovorovim vijencem („znakom časti“) i s tri crne zvjezdice („tri godine postojanja“) koje zatvaraju polukrug vijenca nalazeći se iznad simbola A u O. Takav logo tumačimo „u čast slobode za tri godine postojanja riječke grupe“.

Također, povodom treće obljetnice izdali smo prvih pet naslova, koji se nalaze u nastavku (.pdf).


(print -> booklet)

Zašto su anarhisti protiv nacionalizma? (Anarchist FAQ)

 

Knjižica je priređena u sklopu Protunacionalističke kampanje, tekst detaljno analizira “nacionalnost”, “narodnost”, kulturalne razlike, “nacionalno oslobođenje”, internacionalizam i druge vezane pojmove i pojave. Prema Bakunjinu nacionalizam pokušava zamijeniti ljubav prema rođenom kraju u kojem smo odrasli - „ljubavlju prema državi“, što „nije iskreno izražavanje“ ovog prirodnog osjećaja, već je „izraz koji je iskrivljen pomoću pogrešne apstrakcije, a sve u korist izrabljivačke manjine“.


(print -> booklet)

Anarhizam (Petar Kropotkin)

 

Kropotkin ovaj članak piše 1910. za tadašnje izdanje Enciklopedije Britannica, što jasno ukazuje na popularnost Kropotkina u znanstvenim krugovima. Prema Kropotkinu anarhizam je "naziv dat principu ili teoriji života i ponašanja u kojem je društvo zamišljeno bez vlasti – u takvom društvu harmonija se ne postiže podčinjavanjem zakonu, ili poslušnošću prema bilo kakvom autoritetu, već slobodnim dogovorom, koji se zaključuje između različitih teritorijalnih i profesionalnih grupa, i koji se slobodno uspostavlja radi proizvodnje i potrošnje, kao i za zadovoljavanje nebrojeno različitih potreba i ciljeva civiliziranog bića".


(print -> booklet)

Kontra-moć (Lucien van der Walt)

 

Ovaj članak predstavlja odgovor na kritike široke anarhističke tradicije iznesene u listu International Socialism, novinama Internacionalne socijalističke tendencije (IST). Lucien van der Walt unutar njega raspravlja o temama poput korištenja izvora, obrani revolucija i slobode, španjolskim anarhistima, anarhizmu i demokraciji, povijesnoj ulozi marksizma i Ruskoj revoluciji. Također, ovaj se članak može protumačiti i kao svojevrsno sažimanje knjige Black Flame: The Revolutionary Class Politics of Anarchism and Syndicalism (Counter-Power vol 1), koju su napisali Lucien van der Walt i Michael Schmidt (2009., AK Press).


(print -> booklet)

Metode anarhosindikalizma (Rudolf Rocker)

 

Nezaobilazan tekst Rudolfa Rockera (koji je dio većeg njegovog djela "Anarhosindikalizam") jasno sažima glavne argumente zašto anarhisti i anarhosindikalisti ne biraju parlamentarizam kao vlastitu strategiju, iznoseći britke povijesne i strateške argumente u korist direktne akcije. Također, Rocker progovara o političkoj borbi, političkim pravima, manjkavostima i ograničenostima socijalističkih i komunističkih partija, te o metodama direktne akcije "štrajk u svim intenzitetima, od običnog štrajka za plaću do generalnog štrajka, bojkot, bezbroj oblika sabotaže, antimilitaristička propaganda i u posebno kritičnim uvjetima kakvi su, na primjer, danas u Španjolskoj (1938.), oružana borba naroda za zaštitu života i slobode".


(print -> booklet)

Moja uvjerenja (Gregor Petrovič Maksimov)

 

Danas neke rečenice Maksimova zvuče aktualnije nego ikad, premda je tekst prvi puta tiskan 1933., "Neprebrojivi spremnici se pune neprodanom robom, dok se druga roba uništava kako bi se izbjegao pad cijena na tržištu. Proizvodnja se usporava, nezaposlenost raste, bijeda i politička represija nad ljudima dostižu neviđeni intenzitet, i buržoaska demokracija prerasta u otvorenu diktaturu, koju karakterizira nekontrolirana i bahata sila policije". Kroz tekst analizira kapitalističko društvo, kritizira državni komunizam, objašnjava zašto izabire anarhističke principe kao svoje te na kraju predlaže kako bi mogla izgledati ekonomska i politička struktura društva sutrašnjice.


U čast slobode za tri godine postojanja riječke grupe!(print -> booklet)

Protiv nacionalizma u Hrvatskoj (MASA Rijeka)

 

Ovaj tekst je proizvod izlaganja delegata Mreže anarhosindikalista (Rijeka) u Saint Imieru u Švicarskoj (8.8.2012.), povodom anarhističkog internacionalnog okupljanja (Rencontre Internationale de l'Anarchisme) na 140. obljetnicu osnivanja Anarhističke Internacionale. Izlaganje se održalo na temu povratka ekstremne desnice i fašizma u Europi i anarhističkog protivljenja nacionalizmu, zajedno s drugovima iz Anarchist Federation (Britanija i Irska) i iz Alternative libertaire (Francuska). Izlaganje je ujedno i prvi javni nastup naše riječke grupe na internacionalnoj razini i prenosimo ga u tekstualnoj formi, koja je naravno nešto proširenija i preciznija od samog usmenog izlaganja. I tekst i knjižica nastaju u sklopu Protunacionalističke kampanje.


U planu su i sljedeći naslovi:


Izdavački komitet Lokalne grupe Rijeka