Borba na radnom mjestu

Poniženja kroz koja prolaze radnice ili radnici najbolje razumiju oni koji rade. Demokracija, na kojoj je naše društvo navodno zasnovano, prestaje vrijediti onog trenutka kada dođeš na posao. Mi smatramo da je jedino pravedno ono društvo u kojemu će radnici i radnice donositi sve odluke koje se tiču proizvodnje i proizvoda. U međuvremenu, dok se ne izborimo za takvo društvo, trebamo osmisliti nekakvu strategiju kojom ćemo se boriti protiv svakodnevnog izrabljivanja - za nas je to direktna akcija. Ali što je to direktna akcija?

Najpoznatiji oblik direktne akcije je štrajk, ali oni koji rade kod privatnika i/ili uslužnom sektoru veoma teško mogu organizirati štrajk, jer veoma lako mogu biti otpušteni, a netko drugi zaposlen umjesto njih. Usporavanjem radnog procesa i smanjenjem proizvodnje može se umanjiti gazdin profit, a u isto vrijeme dobiti plaća - pritom te gazda ne može otpustiti i dovesti nekog novog na tvoje mjesto. Direktnom akcijom sami postižemo svoje ciljeve. Direktnu akciju provodimo bez pomoći vladinih službenika, sindikalnih birokrata i preskupih odvjetnika. Direktnu akciju treba primjenjivati na radnom mjestu, a ne van njega. Sve velike pobjede koje su radnici i radnice ostvarili u prošlosti postignute su direktnom akcijom, bile su nezakonite i pod udarom policije. Primjera radi, osmosatno radno vrijeme, sloboda sindikalnog organiziranja i pravo na štrajk osvojeni su isključivo direktnom akcijom. Iz tih razloga nudimo ti neke korisne primjere za svakodnevnu borbu na radnom mjestu.

* * *

Štrajk radom

Nepredvidljivi štrajkovi

Sjedeći štrajkovi

Štrajk bolovanjem

Rad po pravilima

Brbljavi radnici i radnice

Ignoriranje šefa

Usporavanje rada

Sabotaža

* * *

SOLIDARNOST!

Najvažnija stvar je organiziranost. Ako jedan radnik ili radnica prosvjeduje, šef će ga/je smrviti, ali ako svi ustanemo zajedno, usklađeno, šefovi će nas shvatiti ozbiljno. Oni mogu otpustiti pojedinca, ali ne mogu otpustiti čitavu radničku klasu. Oni nas trebaju jer žive od našeg rada, ali oni nama nisu potrebni! Uspjeh svih taktika koje su opisane (i koje će biti opisane) zavisi o solidarnosti i koordinaciji velikog broja radnika i radnica. Pojedinačne sabotaže zadovoljavaju samo osobnu potrebu za osvetom, ali ništa neće uljepšati dan više od mase nezadovoljnih radnika i radnica koji se za svoja prava bore direktnom akcijom.