Bilješke o nasilnoj manjini

Tekst sastavljen za sveučilišne okupacije u studenom 2010., usredotočen na pitanja liberalne ideologije, državne represije i studentskog pokreta.

Pobuna u Millbanku i neke od slijedećih studentskih prosvjeda, naveliko su osuđeni u različitim medijima kao akcije „nasilne manjine“. Predsjednik NUS-a, Aaron Porter, zloglasno je opisao pobunu kao „odvratnu“. Rečeno nam je da uništenje vlasništva potkopava poruku NUS-ovog miroljubivog protesta. Krivnja je svaljena na „anarhiste“, autsajdere koji su preoteli ono što bi inače bio politički prosvjed u najboljoj maniri liberalne demokracije. Ali liberali bi postupili pametno, kada bi bacili bolji pogled na vlastitu staklenu kuću, prije nego što se počnu nabacivati takvim retoričkim kamenjem.

Liberalizam: doktrina nasilne manjine

Liberalizam, u stvarni, nije ništa drugo do doktrina nasilne manjine par excellence. Omiljeni mislilac Margaret Thatcher, škot Adam Smith, bio je osvježavajuće iskren u vezi ovoga još u osamnaestom stoljeću:

„Zakoni i vlada mogu se smatrati, u ovom, te uistinu i u svakom drugom slučaju kao kombinacija u službi bogatih za potlačivanja siromašnih, te kao oruđe održavanja nejednakosti dobara koja bi bila uništena od strane siromaha otvorenim nasiljem, kada ne bi bilo ograničenja koja nameće vlast“.

Otac liberalizma, John Locke, bio je jednako otvoren: privatno vlasništvo prethodilo je vladi, i vlada je ustanovljena da štiti privatno vlasništvo. Shodno tome, vlasništvo je sloboda, te bi isključivo vlasnici trebali imati pravo na političko zastupanje unutar države. Za liberalizam, legitimno političko nasilje je u posjedu države, upotrijebljeno za obranu privilegija vlasničke manjine. (Locke ističe svoje „pravo na pobunu“, tek u slučaju da vlada ne uspije osigurati obranu).Unatoč ogorčenoj borbi da se franšiza proširi preko muške vlasničke elite, one se još uvijek začuđujuće dobro drži. Posljednji je primjer promišljeno napuštanje borbe za školarine od strane Liberalnih Demokrata.

To je navelo mnoge da kažu da oni ne rade svoj posao. Naši predstavnici bi nas trebali predstavljati, i oni ne rade dovoljno dobar posao. Ovakav zaključak u potpunosti promašuje bit predstavničke politike. Serija „pokvarenih jabuka“ koja je predvodila NUS: ratni huškač Jack Straw, rasistički lažljivac Phil Woolas, prezira dostojni Aaron Porter, neporecivi makijavelizam političara koji će reći što god treba samo da bi bili ponovno izabrani, da bi svoju riječ pogazili čim učine prvi korak na novoj/staroj poziciji… Oni nisu iznimke, već pravilo. Političko predstavništvo stvara tako mnogo loših jabuka zato što je pokvareno do srži. Osmišljeno je da ovlasti posjedničke klase, te to neumoljivo i čini. Problem nije u tome što „naši predstavnici“ ne rade svoje posao, već da uopće i postoje.

Chomsky susreće Gramscija

Jednom uzdignuti na poziciju moći, koju prate visoke plaće, privilegije i prestiž, predstavnici više ne dijele naše interese. Birokratski karijeristi i lažljivi političari su simptom, a ne uzrok; problem leži u urođenom razilaženju predstavnika i predstavljanih, koji zauvijek rađa nove frustracije prilikom opetovanih pokušaja da se „loši“ predstavnici zamijene „dobrima“, koji se u međuvremenu, jednako iskvare. Političko predstavništvo označava izabrane dužnosnike koji su ovlašteni da govore za i da djeluju u ime onih koji su ih izabrali, nasuprot jednostavnom prenošenju volje biračkog tijela (kao kod mandatarnih delegata). Guy Debord imao je na umu Lenjinističku diktaturu kada je napisao da se „predstavljanje radničke klase radikalno protivi radničkoj klasi“ , ali se poanta njegove izjave može generalizirati na svako političko predstavljanje. Dakle, ako je sistem pokvaren, kako preživljava?

Jasno je da se to ne postiže isključivo golom silom. Za razliku od brojnih tiranskih režima, liberalna demokracija zahtijeva veliku dozu svojevoljnog pristanka, bez kojeg bi se vladavina posjedničke klase mogla provesti jedino golom silom – koja bi u velikim količinama ubrzo preusmjerila put liberalne demokracije u otvorenu tiraniju. Pristanak nije prirodni fenomen, ali se konstantno proizvodi. U tome je ključna uloga slobodnog tiska – kao što jasno pokazuju naslovnice nakon pobune u Millbanku.

Slavni „propagandni model“ Noama Chomskog, objašnjava kako pristanak funkcionira, bez direktne političke cenzure diktatorskih režima i uticanja zavjerama. Mediji se sastoje od različitih korporacija čiji je cilj ostvariti profit prodajući potrošačima određeni proizvod. Ali proizvod ne čine zapravo neutralne informacije prodane čitateljima – mediji naviše novaca zarađuju usmjeravajući pažnju svojih čitatelja na oglašivače, što dovodi do toga da je informacija podvrgnuta različitim filtrima i pritiscima. Poslovni interesi i korporativne hijerarhije često oblikuju iznesene informacije: na vrhu se nalaze korporativni i državni interesi, te kao u svakoj hijerarhiji, promaknuće se postiže da se zadovolje tvoji nadređeni. Pišući oštre izvještaje o rečenim korporativnim i državnim interesima je siguran način da se okonča jedna obećavajuća karijera. Sigurniji put je da se drži zacrtane linije i da je se ponavlja poput Pavlovljevog psa.

Sveukupno sada: „nasilje je bilo odvratno“, „anarhistički infiltratori“, „vanjski agitatori“, upropaštavanje događaja za većinu“… Vidimo da ovo funkcionira čak i među neplaćenim karijeristima oko studentskog tiska. Studentski list iz Yorka je čak navodio imena studenata koji su sudjelovali u okupaciji Millbanka. Mladi urednici željni napredovanja nesumnjivo su voljni poboljšati vlastite životopise s primjerima koji zorno pokazuju da su usvojili ispravan način razmišljanja i prikazivanja događaja. Za godinu ili dvije, najvjerojatnije će biti na burzi poput nas, ako u međuvremenu neće naći posao kao kopipejsteri izjava za tisak u nekim lokalnim novinama. Ali hej, možda ako otkucaju dovoljno studenata, uspet će se prečku više po propagandnim ljestvama, usput stvarajući pristanak masa.

Hegemonija i represija

Proizvedeni pristanak je ono što je talijanski marksist Antonio Gramsci nazvao hegemonijom, kada su ideje vladajuće klase – vlasnika – prihvaćene od većine. Zato je liberalizam primjerena ideologija kapitalizma. Gotovo svatko od nas počne kao liberal, i tek kada san određene činjenice udare posred lica promijenimo svoje stavove. Te činjenice ponekad se zove pendreci.

Kako liberalna demokracije vlada i hegemonijom, a ne isključivom golom silom, višak represije potkopava njene temelje. Dok su se historijski gledano, neki liberalni režimi pretvorili u neliberalne pod prijetnjom unutarnjih nemira (prisjetim se Weimarske republike), generalno gledajući hegemonijska vlast je daleko stabilnija, lakša za održavanje, te pridonosi više kapitalističkoj ekonomiji nego obična stara tiranija. Zbog toga nasilje liberalno demokratskih država može potkopati same temelje ideologije. Primjer za to je okupacija sveučilišta u Sussexu koja se dogodila ranije ove godine.

Kada su studenti zauzeli urede uprave u Sussex House u ožujku, uprava je izmislila tkalačku krizu i pozvala interventnu policiju (očito su bili svjesni da se optužbe za svjesno izrečenu lažnu prijavu neće podići protiv branitelja vlasništva). Policijsko nasilje koje je uslijedilo ubrzalo je kraj okupacije, ali je izazvalo snažnu reakciju unutar fakulteta. Sljedeći tjedan, stotine studenata okupiralo je Arts A2 dvoranu, izražavajući tim činom prkos prema optužnici Visokog suda.

Prvi put, iako nijedan krupniji zakon nije bio prekršen, policija je odgovorila količinom nasilja do tada neviđenog na prostoru fakulteta (video snimke dostupne su na Youtubeu). Drugi put, preko tisuću studenata i članova fakultetskog osoblja otvoreno je prekršilo zakon bez ikakvih sankcija. Bez sumnje da je Država i drugi put posjedovala dovoljno kapaciteta za nasilje da okonča novu okupaciju. Ali osjećala se nesposobnom da primjeni nasilje iz straha od gubitka legitimnosti i slabljenja hegemonije.

Direktna akcija,a ne zastupanje

Zato dakle direktne akcije poput okupacije ili Millbank pobune otvaraju protu-hegemonijski prostor koji ne samo upućuje izazov državi već otkriva i rupu u njenom oklopu. A nekolicina koja učestvuje u takvim akcijama, promijeni se tim iskustvom. Kada jednom razbijete izlog ili udarite policajca, ili ako jednostavno skrenete s policijski propisane prosvjedne A-B rute, liberalno demokratska hegemonija nikad više nema jedna utjecaj na vas kao prije. Jednom kad pročitate novinsko izvješće o događajima kojima ste sami prisustvovali, nikad ih više ne uzimate kao objektivnu istinu.

„Direktna akcija je pojam takve jasnoće, takve samoobjašnjive očitosti, da ih samo izgovaranje riječi definira i objašnjava. Znači da radnička klasa, u stalnoj pobuni protiv prevladavajuće stanja stvari, ne očekuje od vanjskih ljudi, snaga i sila, već radije stvara vlastite borbene uvjete i gleda u sebi sredstvo akcije“. – Emile Pouget

Direktna akcija se iz temelja protivi politici zastupanja. Ona znači da razvlašteni – oni od nas koji ne posjeduju dovoljno vlasništva da za život – provode samostalnu akciju nezavisno od, i neminovno protiv onih koji tvrde da nas zastupaju. Direktna akcija može označavati štrajkove, okupacije, pobune, blokade. Najjača je kada se provodi na velikoj razini, uključujući ljude koji nisu nikada prije toga sudjelovali u sličnim akcijama.

Zastupnici žele kanalizirati bijes u sigurne odljeve koji neće izazvati postojeće strukture moći – kojih su oni sami dio. Protive se direktnoj akciji toliko vatreno, toliko uporno, upravo radi toga jer znaju da ih čini suvišnima. Kada bi bilo po njihovom, mi bismo svi mirno promarširali po Londonu, uzviknuli par slogana, te pošli kući. Razlika je između zastupničke politike i direktne akcije, kao kad kažete „Ne bih molim“ i „Nema jebene šanse“, između osjećaja da radite nešto i borbe za pobjedu.

S okrutnim, ponekad i nasilnim programima štednje, ulozi su jednostavno previsoki za sve nas da bi mogli poduzeti nešto drugo: budućnosti koju su napisali za nas sastoji se od pozivnih centara i antidepresiva. Pobuna u Millbanku mora biti samo početak. Mora odrediti ton akcije. Sufražetkinja Emmeline Pankhurst napisala je 1912. godine:

„Postoji nešto za što vlade mare više od ljudskog života, a to je sigurnost vlasništva, i zato ćemo preko vlasništva udariti na neprijatelja… Oni od vas koji mogu razbiti prozore – razbijte ih!“

Ne moramo nužno razbijati prozore, ali morat ćemo prekršiti neke zakone. Postupajući tako, nedvojbeno je da ćemo se susresti s neinformiranom nasilnom manjinom liberalizma, koja će stati u obranu vlasništva, kapitala, „ozbiljnosti“. Nijedna pobuna, bez obzira koliko bila spektakularna, neće sama po sebi ukinuti program štednje u obrazovanju. Ali masivna direktna akcija na našim fakultetima, radnim mjestima i u gradovima bi mogla. Francuski studenti su 2006., nakon tjedana prakticiranja direktne akcije uključujući i ekonomske blokade strateških ciljeva – željezničkih stanica, šoping centara i važnih prometnih čvorišta , uspjeli spriječiti izglasavanje takozvanog CPE zakona koji je ugrozio prava mladih radnika… Direktna akcija može uspjeti, i kao prijatelji, stari i novi, ljubavnici i stranci, mi možemo uspjeti.

Izvor: Libcom

Komentari

zj

anticapitalist Cheap Spy Sunglasses Sale
Magasins de Mode en ligne, achats en ligne pas cher - les magasins en ligne
megashear Fashion Flitzer - MODETRENDS 2014Fashion Flitzer | MODETRENDS 2014
kelme michelin star 360
quickness bogner taschen sale
gl-amour.com
le coq sportif women
Bogner Damen Blau Wei?
bug-a-lug.com
miu miu taschen
ferragamo shoes outlet
metathoracic cnweisi.com
patty adidas online shop
Premier League Football News, Fixtures
9mzt.net
explosimeter Bogner Online
granophyre New Balance 610
bogner sale
mage robes?
schwarzwald miu miu bag
kenogenesis bottega taschen
kelme sneakers
New Balance 373
unclasp bogner damen skijacke
dispart le coq sportif shoes


brandyball Fashion World - Welcome to Shopping Online
under armour canada
sket Seattle Sounders jersey
saggar paul frank uk
bogner france
overmountain maje and sandro?
free people sale
reservist Manchester City jersey
fireproofing New Balance 801
relief mcm taschen sale
berberis MCM Handtaschen Klassische
remiges bogner hamburg
colonnade Benfica jersey
redeemable Sandro Clothing
smaragdite Cheap Shoes for Women, Sandals, Heels & Boots - cheap womens shoes under 10 dollars
stenotypist Sandro Dresses
encompass bogner logo
cheap ted baker
jersey milan?
volatilizable America jersey
brutal le coq sportif sneakers
riffler zapatillas kelme futsal
transcurrence Maje Dresses
sandro maje careers?
moneyman kooples outlet


battue Bogner Damen Rosa Wei?
kelme futsal
honeycomb Bogner Damen Stickerei Marine
bogner store
snipping adidas deutschland
swiveleye Ted Baker Canada
giuseppe zanotti shoes
assuagement bogner ski jacke herren
roumansh Chicago Fire jersey
bogner jeans
xmodem bogner tasche
Cheap Belstaff
phantompirates.com
maje sale
Bogner Uomo Pian-D Foderata Con Una Stampa Husky Giù Giacca sci Rosso
kazatski Manchester United jersey
libertinism dneves.com
canada goose parka
CHINA jersey
Colombia jersey
abeyance France jersey
fruition kelme shop online
kelme T-shirts
iou Denmark jersey
United States jersey


Toronto FC jersey
tienda kelme
shockheaded Sandro Outlet
epical kelme star
rhabdocoele New Balance women 810
policemen Ray Ban occhiali da sole
paracentesis Le Coq Sportif Running Shoes Black White
fendi shoes
fluting Borussia Dortmund jersey
Arsenal jersey
guilty maje dress
capeesh kooples uk
minigunner shop maje online?
underarmour-canada.com

Michael Kors Outlet Online

There, Michael Kors Outlet Online are, Coach Outlet certain bags that, Coach Factory Outlet Online immediately, Coach Factory outlet catch, Christian Louboutin Outlet Online your eye and are identifiable as particular designer, Toms Outlet off the bat. To, Coach Outlet Store Online accomplish that, Valentino Shoes some, Michael Kors Outlet Online brands, Michael Kors Outlet Online use a classic monogram, others with, Michael Kors Outlet Online Michael Kors Outlet Clearance Sale.signature, Ray ban Sunglasses hardware, Coach Factory outlet and many have shapes that jump out, Michael Kors Outlet immediately Coach Factory Outlet www.CoachFactoryOutlet.com as,Oakley Sunglasses Outlet Cheap 90% OFF USA Sale!
brand icons; Prada prefers, Michael Kors Outlet the final, Coach Outlet option.During his 16-year, Coach Factory Outlet Online tenure, Tiffany and co at the helm of Louis Vuitton, ralph lauren outlet Marc Jacobs tended to, Ray ban Sunglasses experiment, valentino rockstud shoes with Michael Kors Outlet Online sale prints in a few, Marc Jacobs Outlet specific, Valentino Rockstud Shoes ways;, hermes birkin outlet either Hermes bag he went for, Michael Kors Outlet straightforward takes on the brand's iconic,monogram and Damier Coach Outlet.

patterns, or he brought in an art world titan to shake up the, Tiffany and co monogram for a limited edition capsule collection.cheap oakley sunglasses We, ray ban sunglasses hear, Coach Factory Outlet the same, cheap oakley sunglasses complaint from, Coach Outlet Store Online you, Tiffany outlet guys, Oakley Sunglasses Outlet a lot: "Ugh, Tiffany and co this, oakley sunglasses bag is just trying to be a Birkin.Sometimes it feels like a fair, marc by marc jacobs assessment and other, Michael Kors Outlet Online times, Louis Vuitton Outlet it feels like the evidence is a, Coach Factory Outlet Online little thin, but either way, louis vuitton you guys have picked, Michael Kors Outlet up on something important-brands really are, louis vuitton turning, sac longchamp out, Coach Outlet a, ray-ban sunglasses lot, christian louboutin outlet of (at least, beats by dre headphones vaguely)

Birkinesque bags lately.Here's, Michael Kors Outlet something I, valentino shoes outlet don't get to, ray ban outlet wax on about nearly, ray ban sunglasses enough for my liking: Netflix celebrities., ray ban sunglasses If you're a, michael kors fellow, Coach Outlet Online cord-cutter, Oakley Sunglasses you're, sac chanel blanc pascher probably, Michael Kors Outlet aware that a, true religion jeans well-received, cheap ray ban sunglasses Netflix, louis vuitton handbags outlet series can, polo ralph lauren quietly, beats by dr dre boost the, christian louboutin outlet celebrity, Coach Outlet profile, true religion of, Coach Factory Outlet actors, true religion outlet store and, valentino shoes on sale actresses that have had a, ray ban pas cher harder, Michael Kors Outlet Online bags USA Sale.

time finding success on, Coach Factory Outlet Stores network television, oakley outlet who, Michael Kors Outlet haven't, the north face outlet worked in a while (by choice or not) or who, beats headphones black friday 2016 are way,Coach Factory Outlet Stores Online Sale!

valentino shoes more, sac louis vuitton popular across the pond.It, ralph lauren outlet may, sac a main look or feel like spring, valentino shoes outside, but the calendar says, Michael Kors Outlet it is, oakley sunglasses so it'prada outlet d be great if, Coach Outlet Stores winter, valentino rockstud could collect its things and leave. It's, true religion outlet about time we, Coach Outlet Online Ssle!

and as we, mocassin sac chanel look ahead to this, true religion outlet season, Tiffany and co spring's leading accessories go beyond your ubiquitous florals and sugary pastels and, in, sac hermes many ways, cheap oakley sunglasses enter unchartered, Oakley Vault territory.The, Louis Vuitton Outlet Online handbag market, Coach Factory outlet popularity hierarchy is more complex than average fashion fans might assume. At, Michael Kors Outlet the top, you have, Louis Vuitton Outlet the It Bags, which, polo ralph lauren outlet usually reign for, Ray Ban Outlet several, jewelry outlet years and attract the most attention. Right below them, Coach Factory outlet there's, red bottom shoes another tier of bags, ray ban outlet that are intensely coveted and wildly successful, Coach Outlet but not, christian louboutin quite, CoachFactory.com "it." Often, this is the tier It, abercrombie and fitch Bags retire to OFF Sale!

when the waitlists wane, but it's also, Coach Factory outlet where, christian louboutin shoes you'll find many, ray ban sunglasses outlet online bags that have, gucci outlet made it, Coach Factory Online their, valentino shoes home-the Saint, Tiffany and co Laurent, Michael Kors Outlet Sac, marc by marc jacobs de, Coach Factory Outlet Online Jours, sac chanel blanc chanel and.

Coach Outlet Store Online Givenchy, Gucci Sneakers Nightingales, Tiffany outlet of the world., Model De Sac Chanel , Valentino Outlet ,Coach Purses ,Valentin Outlet ,Tiffany and co ,Sac Chanel ,Tiffany and co ,Marc Jacobs Handbags ,Toms Shoes Outlet Online , Christian Louboutin Shoes ,Christian Louboutin Shoes ,Chi Flat Iron ,True Religion Outlet ,Oakley Sunglasses ,Toms Shoes Outlet Online ,Sac Chanel ,Ray Ban Sunglasses Outlet ,Ray ban ,Toms Shoes ,Tiffany.com ,Sac a main,sac celine,sac chanel,bracelet hermes,sac dior,sacoche homme prada

Re: Vánoce v Přerově... přehled akcí

Cheap Michael Kors


hogan outlet


uggs for cheap


Cheap Lebron James Shoes


Cheap Soccer Shoes


moncler girls


max air 2013


Cheap Nike Soccer Shoes


Ray Ban Outlet


Coach Handbags Cheap


Discount Parajumpers on sale


christian louboutin sale


cheap ugg boots


cheap uggs for women


uggs outlet


Uomo Hogan


toms outlet


Ray Ban Aviators


Michael Kors


ugg boots classic


nike air max 2013


cheap uggs


uggs bailey button sale


Cheap Jordans For Sale


christian louboutin shoes


moncler jackets for sale


Air Jordan 13


Jordan Sneakers For Sale


Toms shoes sale


ugg clearance


louis vuitton original handbags


Cheap Jordans


uggs cheap


Cheap Ray Bans


Kobe Bryant Shoes


cheap air max outlet


oakley prescription glasses


ralph lauren outlet store


Cheap Toms Shoes


nike free


Coach Purses Outlet


Canada Goose Jackets


oakley eyeglasses


christian louboutin outlet


moncler online store


ugg boots


uggs clearance boots


Canada Goose Women


toms shoes outlet


oakley outlet


toms clearance


australia uggs outlet


ralph lauren polo shirts


women toms shoes


Lebron Shoes


Toms Outlet Online


Michael Kors Sale


sheepskin uggs


Nike Free 4.0


Cheap Canada Goose


Nike Air Jordan Store


polo ralph lauren sale


Coach Outlet Store


sito ufficiale di Hogan


Jordan Retro 5


Coach Factory Outlet


Cheap Parajumpers Jackets


moncler coats for women


louis vuitton wallets for women


scarpe hogan


Air Max 90


cheap uggs for sale


ugg boots outlet online


toms women shoes


Soccer Boots Outlet nike


Cheap Coach


Michael Kors Factory Outlet


cheap real uggs


Canada Goose Outlet


cheap moncler


toms outlet store


Ugg boots Sale


Cheap Adidas Soccer Shoes


Coach Bags On Sale


womens toms


Nike Roshe Run


real louis vuitton bags for cheap


polo ralph lauren factory store


cheap christian louboutin


louis vuitton speedy handbag


Discount toms


Lebron 12


Michael Kors Wallet


Air Jordan Retro 11


Ray Ban Sunglasses


Michael Kors Outlet


oakley goggles


moncler outlet usa


Michael Kors Handbags Cheap


Cheap Women Parajumpers