Što možemo očekivati od „revolucija“ u arapskim zemljama?

U zadnje vrijeme sve oči ovog svijeta uprte su u „revolucije“ u arapskim zemljama, od Tunisa, Alžira, pa do Egipta i Jemena. Zbog svoje masovnosti, represije i otpora naroda one su privukle pažnju posebice među ljevičarskim krugovima (u ovo dakako ubrajam i anarhiste i slobodarske komuniste). Do sada smo mogli naići već na gomile internetskih stranica potpore, gomile članaka koji veličaju „revolucije“ ili pak prenose vijesti koje ne bismo pronašli u mainstream medijima; do sada smo mogli naići i na mnoštvo grupa potpore na raznim društvenim mrežama ili pak na parole „neka Zagreb postane Magreb“ na zidovima naših gradova.

No, pitanje je: što možemo očekivati od „revolucija“ u arapskim zemljama? Što će biti rezultat svega ovoga?

Cilj ovog članka je pokušati odgovoriti na ova pitanja, te dati realniju analizu situacije, koja odudara od trenutne medijske histerije – kako s jedne, tako i s druge strane.

Pobuna, a ne revolucija

Na samome početku potrebno je razdvojiti dva pojma: revoluciju i pobunu. Revolucija je radikalna promjena političkih, ekonomskih i društvenih odnosa, dok je pobuna revolt protiv vladajućih elita koja ne mora rezultirati bitnijom promjenom u političkim, ekonomskim i društvenim odnosima već samo smjenom elita ili dogovorom među starim i novim elitama. Cilj revolucije, za slobodarske komuniste, je jasan – besklasno društvo slobodarskog komunizma, dok pobuna ne mora imati jasne ciljeve već je rezultat spontanog ustanka raznih društvenih skupina pogođenih određenim pitanjem. „Revolucije“ u arapskim zemljama nisu ništa drugo do li pobune.

Ovu razliku je vrlo važno naglasiti kako zbog odgovora na medijsku histeriju, neovisno je li riječ o mainstream medijima ili onim lijevim. Mainstream mediji često ove pobune prozivaju revolucijama kako bi ocrnili svaku inicijativu koja dolazi iz baze protiv vrha. Pri tome dakako polaze od bauka revolucije, kao doba nesigurnosti koje će rezultirati stvaranjem novog Sovjetskog Saveza, sistema koji je već u prvih par godina svog postojanja uspio upropasititi kompletnu borbu radničkog pokreta koja ga je iznjedrila, ali i sve buduće. Isto tako, mainstream mediji to ne rade samo zato da bi prikazali pobunjenu masu „iracionalnom gomilom željnom linča“ već i kako bi si otvorili prostor za pozivanje na liberalnu demokraciju, pravnu državu, „ljudska prava“ i sl. prazne floskule koje bi trebale predstavljati civilizaciju i humanost, dok se u stvarnosti iza njih skriva dehumanizirajuća kapitalistička mašinerija. Lijevi mediji i organizacije, s druge strane, često i svaku najmanju pobunu pokazuju kao revoluciju čisto kako bi opravdali vlastito postojanje, odnosno kako bi zatvorili oči pred činjenicom da je ljevica odavno na koljenima i da sve teže odgovara izazovima današnjice.

Kako se situacija u Grčkoj u zadnje vrijeme stišala, pobune u arapskim zemljama su dobro došle raznoraznim avanturistima i uzbuđenim promatračima da ih označe revolucijama. Po njima je riječ o revolucijama jer dolazi do masovne mobilizacije stanovništva, prisutno je nasilje odozdo u vidu razbijanja izloga, paljenja automobila, pljačkanja supermarketa, sukoba s policijom i vojskom, koja često zna i preći na stranu „revolucionara“, te oduzimanje oružja istoj itd. No, revolucija se ne određuje po upotrebi nasilja već po njezinom klasnom karakteru i zahtjevima. Čak i neuspješna revolucija, kao npr. Ukrajina 1917-1921 ili pak Španjolska 1936-1937, od samog svog početka daje svijetu na znanje da je njezin cilj ukidanje kapitalizma i države u vidu ostvarivanja slobodnog društva. Ruski anarhist Petar Kropotkin u svom djelu Velika francuska revolucija piše: „Vidjeli smo kako je revolucija započela narodnim ustancima već od prvih mjeseci 1789. godine. Međutim, da bismo napravili revoluciju nije dovoljno samo da postoje takvi ustanci – više ili manje uspješni. Nužno je da nakon ustanaka ostane nešto novo u institucijima, što će dozvoliti novim oblicima života da se razrade i utvrde“.

Klasna borba, nacionalizam ili islam?

Činjenica da su pobune nastale kao rezultat mobilizacije masa, te sam nasilni karakter pobuna ne znači da je riječ o revoluciji ili da je riječ o klasnoj borbi. Analizirajući mobilizaciju u Tunisu i Egiptu možemo primijetiti kako je riječ o mobilizaciji najširih društvenih slojeva, iako je pretežito riječ o siromašnim slojevima, odnosno proletarijatu. No, razlog same mobilizacije je ono što hrvatski sociolog Dinko Tomašić naziva „moralnom bombom“. Pod tim konceptom on smatra da će do pobune doći kada se narod pobuni iz „moralnih“ razloga kao što su npr. preduga vladavina određene elite, represija sistema, nezadovoljavanje zahtjeva određenih religijskih grupa itd. Dakle, iako je riječ o borbi siromašnih ljudi, većinom proletarijata, možemo primijetiti veliki nedostatak klasne svijesti. Da, činjenica je da se siromašni bune protiv bogatih, no isto tako činjenica je da ne postoji revolucionarni pokret koji bi ovaj bijes uspio prenijeti na jednu drugu razinu – na razinu klasne borbe i socijalne revolucije.

Bez klasnog karaktera svaki masovni pokret se vrlo lako rasprsne ili ga pak nacionalističke, „nacionalnooslobodilačke“ ili vjerske grupe iskoriste za svoje ciljeve.

Da potvrdimo ovu tezu dovoljno je da se samo sjetimo sličnih situacija npr. u Istočnoj Europi za vrijeme raspada realsocijalističkih sustava. Američki politolozi Rod Hague, Martin Harrop i Shaun Breslin u svojoj knjizi Komparativna vladavina i politika, promatrajući procese tranzicije nekadašnjih realsocijalističkih sustava u liberalne demokracije zaključuju kako se taj proces sastoji od tri dijela: liberalizacija, tranzicija i konsolidacija. Liberalizacija je faza u kojoj autoritarni režim ublažava represiju te se otvara i dozvoljava postojanje same oporbe. Faza tranzicije obuhvaća rashodnjavanje starog režima i uvođenje demokratskih insitucija, a završava uspostavljanjem legitimnosti vlasti. Ova faza se može provesti na dva načina, jedan je reformom, a drugi je rupturom. Ruptura podrazumijeva nasilno rušenje režima i vladajuće elite. No, bilo da je „odabran“ put reformi ili rupture prije ili kasnije dolazi do „razgovora“ između starih elita i novih elita o formiranju novog sustava čime se prije ili kasnije uspostavlja liberalna demokracija. Zadnja faza konsolidacije znači da su svi politički akteri prihvatili demokraciju kao „jedinu igru u gradu“.

Ovu teoriju možemo vrlo slikovito prikazati na događajima iz Istočne Europe. 1989. godine u Rumunjskoj je Ceausescu zbačen nasilnom pobunom naroda koja je također bila „moralna bomba“, iako je obilovala i socijalnim elementima. No, je li došlo do revolucije? Nije. Vlast je i dalje obnašala stara elita sve dok nije izgubila izbore 1996. godine kada, opet, ne dolazi do revolucije već do smjene elita. Poljska Solidarnost uživala je veliku potporu radničke klase, odnosno iza nje je stajao masovni pokret koji je također imao svoje socijalne zahtjeve, no rezultat je bio u pregovorima elita. I mnoge druge države Istočne Europe su upravo prošle kroz ovaj scenarij – masovne pokrete protiv vlasti, koji su osim najčešćih, nacionalnih, zahtjeva imali i socijalne, a često su bili i nasilnog karaktera. No koji je njihov rezultat bio? Rezultat su uvijek bili pregovori između starih i novih elita, nakon čega je stvoren novi sustav liberalne demokracije, a nekad mobilizirane mase su se razišle svojim kućama. Da li bi ijedan ljevičar podupro te pokrete 90-ih godina?

Ovim primjerom sam htio dati odgovor na jedno od pitanja, a to je: što možemo očekivati? Jedina realna opcija trenutno je liberalna demokracija. Dakako, nju niti zagovaram niti je, kao slobodarski komunist, smatram nečim pozitivnim, već je riječ o realnom spletu okolnosti. U izostanku bilo kakvog slobodarskog pokreta koji bi artikulirao klasnu borbu proletarijata jednostavno ne postoji druga opcija.

Vrlo je važno naglasiti kako je lagano pričati o teoriji i prepirati se u zadimljenim kavanama o tome tko je bio u pravu po pitanju radničke države: Staljin ili Trocki, ili su pak slobodari ti koji su u pravu smatrajući da državu treba odmah ukinuti, dok je stvarnost surova i arapskim narodima daje zapravo dva izbora: liberalnu demokraciju ili islamsku džamahiriju.
No, važno je istaknuti kako ipak postoji neka naznaka klasne svijesti. Egipatski novinar Hossam el-Hamalawy, inače urednik bloga Arabwy na pitanje jednog posjetitelja o tome smatra li da su opozicijske stranke sposobne preuzeti vlast nakon što Mubaraka prisile na podnošenje ostavke odgovara kako nije za parlamentarnu demokraciju, već za direktnu. Njegovim riječima: „Direktna demokracija je zasnovana na zajedničkom donošenju odluka od dolje, a zasnovana je na komitetima koji trenutno rastu u četvrtima, a nadam se da će uskoro i u tvornicama.“ Komiteti u četvrtima su nastali nakon što je vlast pustila kriminalce iz zatvora, te povukla policiju. Njihova funkcija je zaštita stanovnika četvrti, jer je otprije poznato da su se mnogi od ovih zatvorenika koristili u obračunima vlasti s političkim disidentima. Ovi komiteti postoje i u Tunisu, kako bi obranili četvrti od razbojnika, policije, ali i privatne policije njihovog predsjednika Ben Alija. Komiteti četvrti su poslužili Tunižanima kao model za svako drugo političko organiziranje. Isto tako, Al Jazeera je objavila kako su radnici u naseljima u okolici Kaira zauzeli tvornice. Nažalost, nisam uspio pronaći još informacija o tome. Vezano uz organiziranje Hossam el-Hamalawy naglašava kako: „U većini slučajeva prosvjedi su spontani, ali polako niču bazne organizacije koje počinju upravljati prosvjedima, uključujući i komitete četvrti, nekoliko nezavisnih sindikata i nadam se uskoro i tvorničke komitete“. Izgleda kako se u Egiptu otpor ipak pokušava usmjeriti u klasne borbe! Shodno tome, 1. veljače održan je i generalni štrajk u kojem je sudjelovalo 2 milijuna ljudi. Nadamo se novim vijestima sličnog sadržaja, te da se želje Hossama el-Hamalawya o tvorničkim komitetima čim prije uspostave!

Globalni kontekst: buđenje iz zimskog sna

Usprkos svemu, događaji u arapskim zemljama od velikog su značenja za nas sve. Oni predstavljaju nastavak borbe i revolta prouzrokovan krizom kapitalizma, ali i represijom države i marionetskih vlada koje djeluju kao sluge stranog kapitala. Ova borba svakog dana sve više jača i u našem dvorištu. Sjetimo se samo studentskih, seljačkih i radničkih borbi diljem Hrvatske, studentskih prosvjeda u Velikoj Britaniji i Italiji, ustanka u Grčkoj itd.

Svi ovi događaji iako su još daleko od ispunjavanja svojih glavnih ciljeva – probudili su nas iz zimskog sna. Isto tako, iznjedrili su ideju direktne demokracije ponovno na dnevno svjetlo. Sada ju je potrebno nastaviti njegovati, jer u njoj se krije klica budućeg društva.

Komentari

xiaozhengmm66

2015-3-5 xiaozhengmm66

canada goose outlet


ralph lauren uk


abercrombie kids


cheap jerseys


jordan 11 low


hermes birkin


chanel outlet


michael kors uk


kate spade


coach outlet store online


jordan 11 low


michael kors handbags


coach outlet store online


michael kors outlet


coach factory online


micahel kors outlet


michael kors


rolex watches outlet


louis vuitton


michael kors handbags


ray ban wayfarer


fitflops outlet


timberland earthkeepers


oakley sunglasses wholesale


michael kors outlet online


chi flat iron


canada goose jackets


louis vuitton outlet


michael kors canada


burberry outlet


coach factory outlet


ray ban outlet


coach outlet


ugg boots


ray ban outlet


abercrombie store


ray ban sunglasses


gucci bags


coach outlet


ghd hair strighteners


canada goose jackets


burberry scarf


michael kors uk


tory burch


louis vuitton


tory burch outlet online


supra shoes


tory burch shoes


michael kors purses


beats solo


abercrombie store


uggs outlet


canada goose


ugg boots sale


tory burch sale


canada goose


jordan 4


ugg boots


canada goose outlet


canada goose jacket


moncler


coach outlet


michael kors handbags


ugg boots


abercrombie outlet


ugg outlet


louis vuitton


michael kors


christian louboutin sale


hollister clothing


burberry handbags


true religion outlet


michael kors outlet


coach factory outlet


burberry outlet


hollister kids


coach outlet


oakley sunglasses


gucci shoes


ray ban outlet


michael kors outlet online sale


louis vuitton outlet stores


www.louisvuitton.com


timberland boots


ray ban eyeglasses


uggs on sale


louis vuitton


tods outlet store


ray ban aviators


mont blanc pens


michael kors outlet online


hollister clothing


jordan 13


michael kors


michael kors outlet


michael kors outlet


toms shoes


chanel handbags


discount oakley sunglasses


coach outlet


coach outlet store online


ray ban glasses


michael kors handbags


gucci outlet


beats by dr dre


michael kors


abercrombie


louis vuitton handbags


jordan 4


polo ralph lauren


michael kors outlet online sale


burberry outlet


louis vuitton outlet


cheap jordans


michael kors outlet online sale


tory burch outlet online


uggs outlet


toms shoes


michael kors outlet online


cheap jerseys


coach factory outlet


canada goose jackets


oakley sunglasses cheap


coach factory outlet online


mulberry outlet


cheap lululemon


cheap timberland boots


michael kors uk


timberland uk


timberland boots


christian louboutin outlet


fitflops


adidas shoes


cheap oakley sunglasses


ugg boots


michael kors outlet online


abercrombie


toms promo code


michael kors watches


mulberry uk


coach outlet


jordan 11


jordan shoes


coach factory outlet online


rayban sunglasses


air jordan 11


coach factory outlet


michael kors uk


nike outlet stores


retro jordans


p90x workouts


coach outlet stores


canada goose outlet


lebron james shoes


mont blanc pen


ugg boots


true religion jeans


michael kors uk


michael kors outlet online


hogan shoes


copy watches


abercrombie fitch


marc jacobs


uggs outlet


mont blanc mountain


abercrombie


cheap uggs


black timberland boots


ugg outlet


insanity workout


jordan 13


ray ban glasses


louis vuitton outlet


guess outlet


michael kors outlet


michael kors handbags


replica watches


hollister


oakley sunglass


michael kors outlet online


michael kors


abercrombie


christian louboutin


uggs outlet


coach factory


true religion


ray ban aviators


abercrombie and fitch new york


gucci outlet


hollister co


rayban sunglasses


louis vuitton


louis vuitton outlet


burberry outlet online


abercrombie and fitch


dior handbags


canada goose jackets


tory burch outlet


michael kors


lululemon


louis vuitton


hollister


coach handbags


coach outlet


timberland earthkeepers


cheap uggs


canada goose outlet


true religion jeans


burberry outlet


toms outlet


coach outlet store online


coach factory online


coach outlet online


christian louboutin


burberry outlet online


christian louboutin shoes


christian louboutin


michael kors outlet online


moncler outlet


christian louboutin outlet


jordan 11 infrared low


michael kors outlet online


toms


ugg outlet


knockoff watches


michael kors outlet


jordan 11s


oakley sunglasses wholesale


concord 11


hollister jeans


north face outlet


ugg australia


louis vuitton


ugg boots


michael kors outlet


louis vuitton outlet


montblanc pens


coach factory


louis vuitton handbags


oakley sunglasses


black timberland boots


coach outlet store online


louis vuitton outlet


tory burch outlet


fitflops


jordan 11 columbia


louis vuitton handbags


louis vuitton outlet


oakley sunglasses wholesale


ralph lauren


adidas running shoes


tods shoes outlet


ugg boots sale


cheap uggs


ray bans


red bottoms


adidas wings


true religion


kobe shoes


chanel handbags


coach factory outlet


michael kors uk


ugg boots


ralph lauren polo shirts


michael kors


louis vuitton handbags


louis vuitton handbags


kevin durant shoes


timberland boots


christian louboutin


ray ban wayfarer


uggs outlet


true religion


jordan 3


louis vuitton handbags


ray ban sunglass


christian louboutin outlet


imitation watches


gucci handbags


fake watches


ugg boots


michael kors watches


polo ralph lauren home


coach outlet


michael kors handbags


toms promo code


coach factory


jordan retro


coach factory outlet


cheap toms


ray bans


louis vuitton outlet


toms wedges


marc by marc jacobs


coach outlet store online


cheap nfl jerseys


oakley sunglasses


rayban sunglass


replica rolex watches


chirstian louboutin shoes


the north face


ugg boots


kors outlet


cheap nfl jerseys


michael kors outlet online


michael kors


kors outlet


kate spade outlet


moncler jackets


michael kors outlet


uggs outlet


uggs outlet


ray ban watyfarer


michael kors outlet


abercrombie & fitch


christian louboutin sale


ray ban sunglasses


coach factory outlet


coach factory outlet


tory burch outlet


louis vuitton


adidas outlet store


canada goose


cheap louis vuitton handbags


coach outlet store online


louis vuitton


red heels


oakley sunglasses outlet


burberry outlet


ugg slippers


jordan 11


ray ban sunglasses


ray ban aviator


ray ban outlet


coach outlet


uggs for men


hollister clothing store


canada goose


hollister clothing


michael kors outlet


michael kors


oakley sunglass


abercrombie


polo ralph lauren


christian louboutin shoes


louis vuitton


louis vuitton handbags


moncler jackets


coach outlet


abercrombie


canada goose


michael kors handbags


nike shoes


red christian louboutin


lebron james shoes


timberlands


marc jacobs


michael kors outlet online


michael kors outlet


ugg outlet


hollister clothing


cheap uggs


ray ban sunglasses outlet


christian louboutin outlet


coach factory


louis vuitton outlet


michael kors outlet


hollister clothing store


louis vuitton handbags


louis vuitton handbags


hollister outlet


cheap jerseys


fitflops clearance


michael kors handbags


michael kors outlet


gucci belts


toms canada


kobe bryant shoes


tods sale


celine outlet


fitflop footwear


coach factory store online


oakley vault


coach purses


abercrombie store


coach factory outlet


oakley sunglasses cheap


canada goose jackets


michael kors watches


chanel outlet


fendi outlet


michael kors


jordan 11


louis vuitton outlet


ugg australia


christian louboutin sale


oakley sunglasses


louis vuitton handbags


toms outlet


louis vuitton outlet stores


michael kors handbags


coach factory outlet online


ugg outlet


gucci shoes


coach outlet


louis vuitton outlet


ray ban clubmaster


ralph lauren outlet


tods shoes


concords 11


jordan concords


hollister clothing store


mont blanc


abercrombie outlet


louis vuitton handbags


michael kors uk


ugg outlet


coach factory outlet


louis vuitton outlet online


oakley sunglasses wholesale


michael kors outlet


red bottom shoes


true religion jeans


louis vuitton


oakley outlet


michael kors


cheap nfl jerseys


ugg australia


mulberry handbags


ray ban sunglasses sale


jordan 8


fitflop shoes


burberry outlet online


canada goose outlet


belstaff jackets


ray ban sunglasses outlet


michael kors outlet online


ray ban sunglasses


timberland boots


mont blanc legend


michael kors


prada outlet


michael kors canada


michael kors


jordan 11 gamma blue


abercrombie & fitchfitch


coach outlet


canada goose sale


gucci outlet


ugg sale


retro 11


burberry scarf


ugg australia


ugg boots sale


michael kors outlet


ralph lauren outlet


louis vuitton outlet


burberry bags


michael kors handbags


louis vuitton


canada goose outlet


coach outlet store online


christian louboutin sale


abercrombie and fitch


rayban sunglasses outlet


kids uggs on sale


coach factory outlet


coach outlet store online


polo ralph lauren


polo outlet


ralph lauren outlet online


ralph lauren outlet


football jerseys


coach outlet store online


ray ban canada


uggs outlet


mont blanc


uggs on sale


abercrombie


tory burch outlet online


michael kors canada


louis vuitton


canada goose


louis vuitton outlet


canada goose jackets


cheap oakleys


jordan 6


coach factory outlet


chanel handbags


ugg outlet


michael kors watches


hollister kids


jeremy scott adidas


michael kors outlet


canada goose jackets


gucci outlet


michael kors outlet online


burberry outlet


burberry outlet


uggs on sale


belstaff


celine outlet


tods outlet


michael kors outlet online


michael kors watches


ugg boots outlet


toms shoes


ugg boots


chanel bags


true religion


coach factory


adidas outlet


burberry sale


www.louisvuitton.com


michael kors outlet online


jordan retro 11


hollister co


yoga pants


michael kors bags


tory burch outlet


louis vuitton handbags


burberry outlet

Just want to say Hi! lbi3b

garcinia cambogia 933 garcinia cambogia side effects wcn pure garcinia cambogia eu9 dr oz garcinia cambogia 9j0 garcinia cambogia dr oz 924 garcinia cambogia reviews 253 garcinia cambogia extract tz4 vapor cigarettes rvr e-cigarettes s0h weight loss hoodia rza hoodia 53y Penis Enlargement 5gv male enhancement x6u penis pills g8y male enhancement pills 6vu Resveratrol odz acai 9t4 acai berry cte acai berry benefits vek herbal viagra 57z viagra alternatives 1se breast enlargement y1l breast augmentation 672 tooth whitening d5y teeth whitening vzb personal injury lawyer r4t personal injury attorney xe2 injury lawyer y0z personal injury law firm gsd http://garcinia--cambogia.info garcinia cambogia http://garciniacambogia-sideeffects.info garcinia cambogia side effects http://pure-garciniacambogia.info pure garcinia cambogia http://droz-garcinia-cambogia.info dr oz garcinia cambogia http://droz-garcinia-cambogia.info garcinia cambogia dr oz http://garcinia-cambogia-reviews.info garcinia cambogia reviews http://garciniacambogia-extract.info garcinia cambogia extract http://vapor--cigarettes.com vapor cigarettes http://e--cigarettes.info e-cigarettes http://weight-loss-hoodia.com hoodia http://weight-loss-hoodia.com weight loss hoodia http://penis--enlargement.org Penis Enlargement http://male--enhancement.org male enhancement http://penis--pills.com penis pills http://male-enhancement-pills.org male enhancement pills http://resveratrolbenefits.net Resveratrol http://acai--berry.com acai http://acai--berry.com acai berry http://acai-berry-benefits.com acai berry benefits http://herbal--viagra.com herbal viagra http://viagra--alternatives.com viagra alternatives http://breast-enlargement.info breast enlargement http://breast--augmentation.com breast augmentation http://teeth--whitening.org teeth whitening http://teeth--whitening.org tooth whitening http://personalinjury--lawyer.net personal injury lawyer http://personalinjury--attorney.com personal injury attorney http://injury--lawyer.com injury lawyer http://personal-injury-law-firm.org personal injury law firm http://garcinia--cambogia.info - garcinia cambogia ypjf9h http://garciniacambogia-sideeffects.info - garcinia cambogia side effects qlhdk7 http://pure-garciniacambogia.info - pure garcinia cambogia ln8mfm http://droz-garcinia-cambogia.info - dr oz garcinia cambogia qfvlgz http://droz-garcinia-cambogia.info - garcinia cambogia dr oz zmkb1v http://garcinia-cambogia-reviews.info - garcinia cambogia reviews ae9ld9 http://garciniacambogia-extract.info - garcinia cambogia extract xl5gwo http://vapor--cigarettes.com - vapor cigarettes nt34wh http://e--cigarettes.info - e-cigarettes xelqaq http://weight-loss-hoodia.com - weight loss hoodia a73v94 http://weight-loss-hoodia.com - hoodia xnew64 http://penis--enlargement.org - Penis Enlargement rk6qv5 http://male--enhancement.org - male enhancement 2kugzj http://penis--pills.com - penis pills syojv8 http://male-enhancement-pills.org - male enhancement pills tantll http://resveratrolbenefits.net - Resveratrol 0tfyvy http://acai--berry.com - acai pjpz2f http://acai--berry.com - acai berry befmnw http://acai-berry-benefits.com - acai berry benefits zphcxn http://herbal--viagra.com - herbal viagra vp62mj http://viagra--alternatives.com - viagra alternatives yk92ll http://breast-enlargement.info - breast enlargement mkwf8x http://breast--augmentation.com - breast augmentation gbnfz6 http://teeth--whitening.org - tooth whitening z72ypy http://teeth--whitening.org - teeth whitening zvtow2 http://personalinjury--lawyer.net - personal injury lawyer yl9dxr http://personalinjury--attorney.com - personal injury attorney u0rsvu http://injury--lawyer.com - injury lawyer ai08ry http://personal-injury-law-firm.org - personal injury law firm

lucid grave experians happily p3859

if you have outstanding debt in high interest loans and credit cards your finances can benefit from moving the balances to a lower interest credit card whatever may be the need just a little bit of research will help you get the loan of your choice fast payday loans online this will become due when the borrower does not repay unsecured business loan in full you decide to have a larger term of repayment to lower the amount of monthly installments and the result is a larger payment in the form of interest and viceversa whether it is debt consolidation or undertaking improvements in ones home secured loans work as smoothly as ones own cash

Mislim da je uloga medija u

Mislim da je uloga medija u ovim dogadajima ipak malo kompleksnija. Ponasaju se kao korporacije i uplicu u dogadaje na razne nacine. Tu se mislim samo na povrsno senzacionalisticko izvjestavanje nego na ulogu koju, primjerice, imaju Google, Facebook ili Twitter u mobolizaciji ljudi pa podlijezu drzavnoj kontroli. S druge strane, oni su kompanije koje se itekako uplicu u zbivanja.
Koji je cilje ove 'revolucije'? Je li to zaista rusenje kapitalizma i uspostava direktne domekracije? Autor dolazi s tim pretpostavakama (sto simpatiziram), no koliko to zaista odgovara onome sto se dogada u Egiptu?
Pojmovi kao sto su klasa, proletarijat, klasna borba u okviru neoliberalnog kapitalizam, sto imamo danas, drugaciji su nego kad je Marx kritizirao kapitalizam. U Egiptu se situacija mijenja iz sata u sat i mogu se ocito naci i ideje koje govore u prilog prisustvu slobodarskih ideja. Koliko god se to nekome, svidalo, mislim da nije dominantno. Tu su i vojska, i kriminalci, i neke nove elite, i kaos i nasilje... Ideja direktne demokracije u svemu tome ostaj marginalna. Rado bih da me netko moze razuvjeriti.

Direktna demokracija

Hm, u tekstu nigdje nije rečeno kako je cilj ove "revolucije" rušenje kapitalizma i uspostava direktne demorkacije. Piše kako je cilj rušenje režima, lokalnih tirana itd. Mislim da same mase nemaju cilj nakon toga tj. ne postoji klasna svijest niti pokret koji bi omogućio rušenje kapitalizma i uspostavu direktno demokratskog poretka.Isto tako, ove direktno demorkatske inicijative i ideje u društvu Egipta ili Tunisa nisu dominantne. Mislim da to tako nije ni predstavljeno, već su one navedene kao svjetlo u tunelu, kao neka slamka nade da možda postoji mogućnost za nečim boljim. Sam tekst tvrdi kako je jedini realni izbor: liberalna demokracija ili neki islamski režim. Slažem se da su neke stvari kod Marxa možda zastarjele za promatranje današnjeg društva, no osnovni koncept je ostao isti.